Mohamed Salah Liverpul
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Mohamed Salah je bez sumnje najbolji igrač ove generacije Liverpula koja će ostati upisana zlatnim slovima u istoriji kluba. Novu stranicu je ispisao u pobedi nad Bornmutom 2:1, u 29. kolu Premijer lige.

Grabi četa Jirgena Klopa ka toliko čekanoj tituli, punih 30 godina čeka se šampionski pehar na Enfildu… Pravo čudo bi trebalo da se dogodi da Liverpul ne nasledi Mančester siti na tronu, a za to su mu potrebna još tri trijumfa, posle 22. uzastopnog slavlja u prvenstvu pred svojim navijačima.

Iako su „crveni“ upali u malu krizu, iako su prethodno doživeli prvi ovosezonski poraz u Premijer ligi, uspeli su da se vrate na pobednički kolosek. I to posle ekspresnog preokreta uz novi rekord jer je Mohamed Salah ponovio uspeh Majkla Ovena.

Poveo je Bornmut već u 9. minutu kada je Lerma sa desne strane pronašao pukotinu u domaćoj odbrani a Kalum Vilson zatresao mrežu iz peterca za 0:1.

Salah ponovio Ovenov učinak iz sezone 2002/03 Foto: Tviter/Squawka

Činilo se da bi kriza od tri poraza u poslednja četiri meča mogla da dobije novu epizodu, ali tako nisu mislili pomenuti Salah i Sadio Mane.

Najpre je Egipćanin u 25. minutu, udarcem iskosa sa desne strane u bliži ugao, poravnao rezultat, da bi Mane u 33. posle dodavanja Van Dajka rutinski preokrenuo na 2:1.

Ipak, Salah se našao u centru pažnje pošto je treću sezonu zaredom postigao najmanje 20 golova u dresu Liverpula. U prvoj je stigao do 44 pogotka na 52 meča, u drugoj je 27 puta bio strelac na isto toliko utakmica.

Sada je na koti 20 iz 39 nastupa, što pre njega nisu uspeli ni Fernando Tores, ni Luis Suarez. Jeste Majkl Oven u sezoni 2002/2003. i od tada se čekao Salah da tri sezone u nizu zabeleži 20+ golova.

PREMIJER LIGA, 29. KOLO

Subota:

Liverpul – Bornmut 2:1 (2:1)

(Salah 25, Mane 33 – Vilson 9)

Arsenal – Vest Hem 16

Kristal Palas – Votford 16

Šefild junajted – Norič 16

Sautempton – Njukasl 16

Vulverhempton – Brajton 16

Barnli – Totenhem 18.30

Nedelja:

Čelsi – Everton 15

Mančester junajted – Mančester siti 17.30

Ponedeljak:

Lester – Aston Vila 21