Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Crno-beli gostuju azerbejdžanskom Sabahu (18.00), revanš je u Humskoj, a pobednik dvomeča će za ulazak u grupnu fazu trećeg po jačini evropskog takmičenja igrati sa Steauom ili Nordsjelandom

Nema puno vremena za odmor za Igora Duljaja i njegove pulene pošto Partizan očekuje početak evropskih kvalifikacija i borba za grupnu fazu Lige konferencija. Crno-beli u Azerbejdžanu gostuju vicešampionu te zemlje, ekipi Sabaha, a meč počinje od 18 časova po našem vremenu.

Protivnik po imenu nepoznat, pomalo egzotično deluje na prvu loptu i mnoge bi to moglo da zavara da pomisle kako crno-bele čeka lak meč i zagrevanje za ono što tek sledi.

Ipak, u pitanju je mnogo ozbiljniji tim koji iako debituje u Evropi, već sada pokazuje kvalitet da krene stopama Nefčija, Karabaha i Gabale, timova iz Azerbejdžana koji su igrali grupnu fazu evropskih takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

To poziva na oprez posle turbulentnog starta sezone i kontroverznog remija protiv TSC-a, pobedom protiv Vojvodine i dobrim izdanjem ulila je četa Igora Duljaja neophodnu dozu optimizma i zaslužila podršku navijača koje dugo nije bilo.

Pojačanja su donela instant doprinos, mladi igrači poput Mihajla Ilića pokazali da su spremni za sledeći nivo i uz dokazane klase poput Bibrasa Natha ekipa ima kvalitet da i ove jeseni igra u grupnoj fazi, i obezbedi klubu najbolji plasman na UEFA listi još do raspada bivše Jugoslavije.

Na kraju ove sezone se briše koeficijent iz sezone 2018/2019 kada je Partizan ispao u kvalifikacijama od Bešiktaša. Te sezone crno-beli su osvojili svega 2,5 bodova za svoj koeficijent, dok su prošle sezone osvojili osam, a sezonu pre toga sedam bodova u Evropi. Trenutno se Partizan nalazi na 59. poziciji za sledeću sezonu, a ukoliko bi ponovio sjajne evropske partije iz prethodne dve, gotovo je izvesno da bi se našao i u prvih 50 timova Evrope, gde nije bio još od raspada Jugoslavije.

Sabah je sezonu otvorio sa tri pobede i prvo je u uzbudljivom dvomeču drugog kola kvalifikacija eliminisao letonski RFS nakon pobede od 2:0 na strani i 3:1 na svom terenu, a onda počeo prvenstvo sa ubedljivih 5:0 protiv pomenute Gabale i najavio i napad na premijernu titulu državnog prvaka.

Vinsent Til; Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Glavni kvalitet je uigranost startne postave koja je ostala nepromenjena, a od pridošlica je u prvih 11 upao Vinsent Til, brat poznatijeg Sebastijana koji je tresao mreže i Realu na „Santjago Bernabeuu“.

Ekipa igra kvalitetan napadački fudbal, opasna je u tranziciji, ali su joj mana prekidi koje bi Partizan mogao da kažnjava. Odbrana je sklona greškama i biće prostora za napadače crno-belih da se razmašu, ali će morati da se vodi računa jer će svaka greška biti skupo plaćena.

Napadač Emanuel Apeh je glavni egzekutor, ali sve polazi i završava se od Alekseja Isaijeva, veziste koji je mozak i srce ove ekipe. Najveći kvalitet je trener Murad Musajev, čovek koji na evropskoj sceni ima već ozbiljne rezultate.

Talentovani stručnjak je pravio sjajne rezultate sa Krasnodarom sa kojim je igrao i proleće u Ligi Evrope, i izbacivao ekipe poput Bajera Leverkuzena, pre nego što ga je u osmini finala zaustavila Valensija.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Moderan pristup fudbalu i sposobnost da vrhunski postavi igru uz iskustvo rada u jakoj ligi poput ruske i igranja Evrope prednost su u odnosu na Duljaja koji je na početku svoje prve prave profesionalne sezone na ovom nivou.

Ipak, kvalitet je na strani Partizana koji će u najjačem sastavu igrati protiv nezgodnih Azerbejdžanaca. Duža klupa, više igrača koji mogu da reše meč i raznovrsnije opcije u svim linijama tima trebalo bi da budu prevaga, a pobeda u Novom Sadu je podigla atmosferu.

„Izuzetno važna utakmica za nas. Značajno je i to što smo podigli samopouzdanje pred utakmicu u Azerbejdžanu, spremni smo za sledeći korak“, najavio je Kvinsi Menig koji je postigao evrogol protiv Vojvodine.

Ukoliko elimiše ekipu Sabaha, sledi još teži izazov u vidu pobednika duela Steaue i Nordsjelanda koji su sjajno otvorili sezonu i pobeđuju sve pred sobom. Ali, crno-beli moraju da idu korak po korak, jer je to jedini način da se ostvari uspeh.

BONUS VIDEO Tuča grčkih i hrvatskih navijača na ulicama Atine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar