Čelsi je sa Romanom Abramovičem osvojio sve što se osvojiti može - vrhunac je Liga šampiona koju nijedan londonski klub nikad nije osvojio do ere Plavaca.

Još u junu 2003. godine, Abramovič je preuzeo vođenje Čelsija za 140 miliona funti i pripremio je teren za čak 18 trofeja – dve Lige šampiona, dve Lige Evrope, dva Superkupa Evrope, pet titula osvojeno je u Premijer ligi, uz pet FA kupova…

PROČITAJTE JOŠ

Svojevremeno je ovaj Rus baš dovođenjem Ukrajinca Andreja Ševčenka oborio tadašnji rekord, legendarni golgeter stigao je na Stamford Bridž za rekordnu sumu od 35.3 miliona evra.

Bilo je mnogo gubitaka i propalih transfera, ali je Abramovič vremenom stabilizovao klub i usmerio ga željenom pravcu – kulminacija toga je titula prvaka Evrope 2012, o čemu i dalje sanjaju drugi londonski klubovi poput Totenhema ili Arsenala.

Osvojio je kontinentalnu titulu i 2021. godine, pamti se i kako je vodio klub u pandemijsko vreme. Mnogi bogataši i vlasnici premijerligaša iskoristili su krizu kako bi otpustili veliki broj radnika – Roman nije želeo da sledi njihov primer.

Klupski hotel stavio je na raspolaganje zdravstvenim radnicima, a sada je izvesno da će morati da se oprosti od svega.

Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Milijarder već mesecima nije viđen u domu svog fudbalskog kluba Čelsi, u jugozapadnom Londonu, na Stamford Bridžu.

On je povukao svoj zahtev za britansku investitorsku vizu prvog reda 2018. godine, a prema britanskim medijima, viši bezbednosni izvori sada kažu da je malo verovatno da će 55-godišnjaku ikada ponovo biti dozvoljeno da živi u Britaniji.

Imigracioni zvaničnici su navodno dobili uputstva da onemoguće dolazak Abramoviču, koji poseduje vilu od 125 miliona funti u blizini Kensingtonske palate.

Rečeno je da njegov slučaj vodi „Jedinica za posebne slučajeve“ Ministarstva unutrašnjih poslova.

„To sve dolazi nakon što su poslanici u utorak proglasili gospodina Abramoviča jednim od 35 oligarha koje je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni identifikovao kao jednog od „ključnih pokretača” „kleptokratije” koju vodi predsednik zemlje Vladimir Putin“, navodi se.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Abramovič je izjavio da neće tražiti da budu vraćene pozajmice i dugovi iz Čelsija, jer tvrdi da je sve radio u najboljem interesu kluba.

„Hteo bih da prokomentarišem spekulacije u medijima, objavljivane prethodnih dana u vezi sa mojim vlasništvom u Čelsiju. Kao što sam ranije pričao, radio sam u interesu kluba i iz srca. U trenutnoj situaciji odlučio sam da prodam klub, jer verujem da je i to u njegovom najboljem interesu, ali i u interesu navijača, zaposlenih, kao i sponzora i partnera. To neće ići tako brzo, već će biti proces“, naveo je Abramovič na klupskom sajtu.

Roman Abramovič
Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Istakao je da će ljudi iz njegovog tima oformiti i dobrotvornu fondaciju koja će novac donirati narodu Ukrajine, odnosno žrtvama rata u toj zemlji.

„To uključuje vitalne finansije prema onim najurgentnijim potrebama žrtava, kao i za dugotrajan proces oporavka. Znajte da je ovo bila neverovatno teška odluka i boli me što se rastajem sa klubom na ovaj način. Bilo kako bilo, uveren sam da je tako za njega najbolje“, zaključio je Abramovič.

BONUS VIDEO Savićević: Da je Robi ostao, pobedili bismo Mančester i igrali novo finale Lige šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar