Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Bivši napadač Mančester junajteda, Vejn Runi, koji je sada igrač-trener u ekipi Derbija, protivi se smanjenju plate od 30 odsto za sve igrače u Premijer ligi.

Runi je u kolumni za „Tajms“ rekao da predlog sekretara za zdravstvo Meta Henkoka nije sjajan, jer ima fudbalera koji bi gubitkom trećine plate pretrpeli značajne finansijske gubitke.

Premijer liga će na apel Nacionalne službe za zdravstvo i Henkoka da igrači učine više za pomoć tokom pandemije, najverovatnije preložiti smanjenje primanja od 30 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, Runi, koji je sam ponudio da pomogne koliko je u njegovoj moći, kaže da su odjednom igrači postali žrtveni jarčevi.

„Predlog Premijer lige na način na koji je saopšten povećava pritisak na igrača i po mom mišljenju to je situacija u kojoj niko nije pobednik. Ako igrači izađu i kažu da ne mogu da pristanu na toliko smanjenje, čak iako postoje realni razlozi da ih to finansijski uništi, to će se predstaviti u stilu ‘bogati igrači odbijaju da im se smanji plata’. Sve mi je to bilo čudno jer sve odluke u procesu oko takmičenja donošene su iza zatvorenih vrata, jedini je ova objavljena na sva zvona“.

Runi je opravdano postavio pitanje zbog čega se to uradilo na taj način.

„Pitam se, zašto? Kao da je neko želeo da satera igrače u ćošak da bi oni mogli da naplate rečuna za izgubljene prihode“.

On je postavio pitanje tajminga takve odluke, jer je usledila neposredno pošto su kapiteni klubova organizovali akcije kako bi prikupili pomoć i olakšali život humanitarnim organizacijama.

On je dodao da je pomoć Premijer lige od 20 miliona funti na račun Nacionalne zdravstvene službe samo „kap u moru“ onoga što se zahteva od fudbalera da urade.

„Kako su se čelnici poneli poslednjih nekoliko dana je sramotno. Razumem da su igrači dobro plaćeni i da mogu da se odreknu dela novca. Ali to treba raditi od slučaja do slučaja. Ljudi u klubovima bi trebalo da sednu sa svakim igračem i objasne mu koliko je potrebno uštedeti da bi se preživelo i igrači bi to prihvatili. Jedan igrač bi rekao, ja mogu da dam 30 odsto, a drugi možda samo pet. Lično, ne bih imao ništa protiv da neki od nas plate više, to ne bi izazvalo probleme u svlačionici. Ali kako god da gledate na to, mi smo lake mete. Ono što zaboravljaju je da polovina naših plata odlazi na porez, to je novac koji ide u kasu vlade i pomaže Nacionalnoj zdravstvenoj službi“, poručio je Runi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram