Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Bivši igrač Liverpula, Dani Marfi, oštro je kritikovao svoj bivši klub zbog odluke da u jeku pandemije koronavirusa koristi mere vlade za finansijski slabije klubove.

Lider Premijer lige se našao na meti kritičara pošto je prvi objavio kako će iskoristiti novu meru vlade kojom se olakšava klubovima da u ovoj situaciji plaćaju zaposlene.

Ova mera omogućava da svi oni koji se smatraju da nisu igrački kadar, biće plaćeni od strane Vlade Velike Britanije sa 80 odsto od njihove zarade sa maksimumom od 2.500 funti mesečno.

To su iskoristili Liverpul, Norič, Bornmut i Njukasl, ali svi su se našli na udaru kritičara jer je šema osmišljenja kako bi se pomoglo onim finansijski najugroženijim klubovima tokom pandemije.

Liverpul je u februaru imao profit od 50 miliona evra i godišnju zaradu u prošloj sezoni od 605 miliona evra, te Marfi smatra da je potez uprave „crvenih“ licemeran.

„Fudbal je moj život i nedostaje mi više od ičega. Iako je moj prioritet sada da se brinem o najmilijima, takođe sam se našao u momentu kada razmišljam o tome kako ova užasna vremena mogu da promene našu igru na bolje. Već smo videli dobro i loše u našoj industriji. Iz mog iskustva, fudbaleri prave iskorak kad je potrebno i ne iznenađuje me što su Džordan Henderson i kapiteni drugih timova učinili sve da iskoriste svoj uticaj i pomognu Zdravstvenoj službi i humanitarnim organizacijama“, piše Marfi u svojoj kolumni za „Dejli mejl“.

Onda je podvukao te negativne primere u engleskom fudbalu.

„Imamo i tu negativnu stranu gde su klubovi kao Njukasl, Totenhem i žao mi je što moram da kažem, moj bivši klub Liverpul, iskoristili odluku Vlade o plaćanju čistača u drugog neigračkog osoblja. Stvarno je groteskno, ali ovo nije smišljeno za klubove Premijer lige koji imaju više nego dovoljno novca da se brinu o sebi. Posebno sam razočaran odlukom Liverpula, jer je suprotna onom zajedništvu unutar kluba po kojem smo uvek bili čuveni, posebno u ovih 30 godina nakon tragedije na Hilsborou“, dodao je Marfi.

On je rekao da će u svemu ovome biti otpora i da, ako čelnici klubova misle da će tako uštedeti novac, to će imati kasnije povratno dejstvo u negativnom smislu. Pre svega jer, kako kaže, uništiće reputaciju klubova.

Ono što Marfi zamera je i da će takvi potezi uprava ovih klubova, učiniti igrače krivcima što imaju visoka primanja, što je po njemju, besmisleno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram