Foto:Foto Arena LTDA / Alamy / Alamy / Profimedia

Kristijano Ronaldo je odlukom da napusti Evropu i ode u Al Nasr zaprepastio gotovo čitav fudbalski svet, a mnoge zanima šta jednog od najboljuh igrača u istoriji fudbala očekuje na Bliskom Istoku.

Ronaldo se za ovaj čin odlučio nakon izuzetno burne sezone i po tokom koji je u dresu Mančester junajteda neretko izražavao ogromnu količinu frustracija zbog nedostatka kvaliteta kod saigrača. Iako taj kvalitet gotovo sigurno neće imati u Saudijskoj Arabiji, neće postojati ni količina pritiska sa kojom se susretao u karijeri, pa će moći da igra fudbal iz čistog zadovoljstva.

Sa druge strane, ono što mu neće nedostajati je pažnja i takmičarski motiv.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako gotovo nepoznata ostatku sveta, liga u Saudijskoj Arabiji je u porastu poslednjih nekoliko decenija i po kvalitetu (u tamošnjem šampionatu nastupaju čuveni Eder Banega, golman David Ospina…), ali i po popularnosti, a da priča nije bez osnova pokazuje i pobeda nad Argentinom u prvoj utakmici Mundijala u Kataru.

Sa druge strane, Al Nasr kao drugi najpopularniji i najtrofejniji tim zemlje ima za cilj da sustigne Al Hilal.

Lider po broju titula ima 18, duplo više od Al Nasra, a deset viška u odonsu na Al Itihad, te Ronaldo ima priliku da svom novom timu pomogne, dok još ima snage, da se bar još malo približi najvećem rivalu. A tu je i izazov sustizanja Majeda Abdulaha, koji je od 1977. do 1997. postigao ukupno 189 golova.

EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Njemu je za to bilo potrebno 194 utakmice, a s obzirom na to da je Ronaldo i u poznim igračkim godinama za par klasa kvalitetniji od gotovo svih igrača u tamošnjem šampionatu, ne bi trebalo isključiti ni njegov pokušaj čudesnog podviga.

Jasno je da je ovo tek početak i da u Saudijskoj Arabiji imaju nameru da Ronaldo bude prva u nizu zvezda koje će zaigrati tamo, ali da novac nije sam po sebi dovoljan pokazuje primer Kine, čija Superliga je godinama bila „Meka i Medina“ za fudbalere zbog izdašnih ugovora, da bi to bilo iz korena promenjeno kada je postalo jasno da nikakav efekat nije postignut po pitanju kvaliteta nacionalne selekcije.

Na Ronaldu je da proba da dokaže da poseduje dovoljno kvaliteta i harizme kako bi projekat u Saudijskoj Arabiji imao drugačiji epilog.

BONUS VIDEO Zavirite u garažu Kristijana Ronalda – neće vam biti dobro

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar