Romelu Lukaku/Foto/EPA-EFE/ANDY RAIN

Nakon osvojene Lige šampiona u sezoni 2020/21 delovalo je da Čelsi može da ide samo uzlaznom putanjom. Poboljašali su napad tako što su vratili bivšeg igrača koji je već nakon samo jedne sezone na izlaznim vratima kluba.

Romelu Lukaku je napustio Inter, sa kojim je osvojio Seriju A, da bi se pridružio “plavcima” koji su za njegov transfer izdvojili 113 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Belgijanac je zadužio broj devet, koji je izgleda koban za svakog igrača koji dođe u Čelsi. Naime, u poslednjih 20 godina taj broj je nosilo čak 12 fudbalera, a najuspešniji je bio Džimi Flojd Haselbajnk koji je za tim iz Londona nastupao u ranim godinama 21. veka.

Nakon njega broj je 2004. godine preuzeo Srbin Mateja Kežman koji je tada u Čelsi došao kao veliko pojačanje. Kežman je igrao sjajno u holandskom PSV-u, ali se u Premijer ligi nije pokazao, postigao je samo četiri gola na 25 utakmica i pokrenuo je lavinu broja devet.

Legendarni Argentinac Ernan Krespo je delimično opravdao očekivanja 2005. godine, kada je pomogao Čelsiju u pohodu ka tituli Premijer lige. Postigao je 13 golova, ali je ubrzo napustio zemlju i vratio se u Italiju gde je nastupao za Inter.

Najveće iznenađenje svakako je štoper Kalid Bularuz, koji je 2006. godine preuzeo broj od Krespa. Došao je iz Hamburga, ali su povrede učinile da bude prodat nakon samo jedne sezone.

Vezista Stiv Sidvel, kao i argentinski napadač Franko di Santo nisu zablistali u londonskom klubu. Sidvel je nastupio na 25 mečeva, dok je Di Santo igrao na samo osam utakmica.

Fernando Tores je dolaskom za 58,5 miliona evra oborio tadašnji rekord za sumu koju je britanski tim potrošio na nekog igrača.

Nakon dolaska nije postigao gol nakon čak 903 minuta fudbala, ali se delimično iskupio legendarnim golom u polufinalu Lige šampiona protiv Barselone.

Tada je obišao Viktora Valdeza i obezbedio je svom timu kartu za finale u trenucima kada su meč i pobeda praktično samo overeni.

PROČITAJTE JOŠ

Radamel Falkao je u Čelsi stigao pri zalasku svoje golgeterske forme i nije uspeo da oživi karijeru na “Stamford Bridžu”, postigao je samo jedan gol na deset utakmica.

U tragu za novim napadačem, “plavci” su potrošili 66 miliona evra na Alvara Moratu koji je nakon samo 18 meseci dobio dozvolu da napusti klub, što dovoljno govori o njegovim partijama za Čelsi.

Njega je zamenio Gonzalo Iguain koji je u Englesku došao na šestomesečnu pozajmicu. Argentinac se takođe nije dobro pokazao i sezonu je završio u Italiji.

Tami Abraham je uspeo da se probije do prvog tima Čelsija dolaskom Frenka Lamparda na trenersku poziciju. Postigao je 15 golova te sezone, ali je dolaskom nemačkog stručnjaka Tomasa Tuhela izgubio mesto u timu i prodat je Romi za 40 miliona evra prethodnog leta.

Lukaku je poslednja žrtva broja devet. Nakon sjajne sezone u Seriji A vratio se u Englesku i očekivalo se da će eksplodirati.

Postigao je gol u prvoj utakmici protiv Arsenala i delovalo je da ga ništa neće zaustaviti, ali problemi sa povredama i sukob sa Tuhelom ga je odvojio od terena.

Belgijanac je izgubio formu i već tada je nagoveštavao da hoće da se vrati u Inter. Ta želja se na kraju ispunila i narednu sezonu će provesti na pozajmici u milanskom klubu. Ove sezone se upisao u strelce 15 puta na 44 utakmice u svim takmičenjima.

BONUS VIDEO Anketa – reakcije navijača Čelsija na prodaju kluba

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar