nejmar prolazi pored pehara Lige šampiona
Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez / POOL

UEFA bi od sezone 2024/2025 mogla da izgleda potpuno drugačije, a šampion Srbije bi mogao da ima priliku za direktan plasman.

U ponedeljak bi na sastanku Izvršnog komiteta Evropske kuće fudbala trebalo da bude doneta odluka o potpuno novom formatu elitnog evropskog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

UEFA želi da uvede novi format od 2024. godine, po kome više ne bi bilo takmičenja po grupama već bi postojala jedna liga od 36 timova, ali ne bi igrao svako sa svakim. Naravno, i ovog puta je novac bio primarni motiv, a veliki klubovi žele veći deo kolača, pa je sednica već odložena, prenosi „The Athletic“.

Po ovom formatu bi bilo odigrano 100 mečeva više u toku sezone, a finalisti bi igrali najmanje 17 mečeva (četiri više nego što je sada bio slučaj).

Dodavanje dodatnih utakmica na jesen predstavljaće pravi izazov za sve lige u Evropi, pogotovo u Engleskoj gde se sa Premijer ligom igraju i dva kup takmičenja.

Tri od dodatnih četiri mesta ići će timovima na osnovu UEFA koeficijenta i njihovog učešća u evropskim takmičenjima prošle sezone.

Ova odluka je trebalo da bude doneta još 31. marta, ali je odložena.

Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

UEFA će u ponedeljak doneti i zvanične odluke ko će biti domaćin Evropskog prvenstva.

Ukoliko se predlog usvoji, svi klubovi bi na žrebu za Ligu šampiona bili podeljeni u četiri divizije, a onda bi bilo određivano sa kojim će rivalima igrati mečeve, pet na domaćem i pet na gostujućem terenu.

Najjači timovi Evrope će igrati po dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri suparnika iz druge divizije, sa tri iz trećeg dela i dva protiv najslabijih klubova.

Igraće se čak 180 umesto 96 mečeva u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu.

Kada se odigra deset kola, najboljih osam timova prolazi u osminu finala, a timovi od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće se u baražu, a ko ispada zajedno s onih 12 najslabijih iz uvodnog dela.

Klubovi iz Srbije će imati šansu da nešto lakše izbore plasman u Ligu šampiona jer će sada u ligama koje ne daju direktno člana Lige šampiona biti posmatran UEFA koeficijent koji bi mogao da odluči.

Crvena zvezda je trenutno 50. rang listi UEFA po koeficijentu i po ovome je najbliža da, u slučaju da i te sezone 2023/2024 bude šampion, direktno obezbedi mesto u Ligi šampiona.

Partizan je trenutno 90. na listi, pa bi u slučaju da poboljša plasman, mogao lako u slučaju da bude šampion ide direktno u elitno takmičenje.

Najveći konkurenti Srbiji će biti Hrvatska (Dinamo je 33. na listi), te Grčka (Olimpijakos 37.), ali prvo treba sačekati i zvaničnu odluku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare