Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Novo nećkanje Kilijana Mbapea koji se i 2017. zahvalio na pozivu Reala, nateralo je ljubitelje madridskog kluba da zarone u arhivu i potraže ko je tako glatko odbijao kraljevsku ponudu.

Imali su šta da nađu. Veliki Pele. Ne jednom. Ne dvaput. Već tri puta se, po mnogima jedan od najvećih fudbalera svih vremena, uljudno zahvalio Santjagu Bernabeu na ponudi i odlučio da ostane kod kuće.

„Hvala lepo, predsedniče. Čast mi je što se Real zanima za mene, ali želim da ostanem u Santosu, mom timu još od detinjstva, blizu roditeljima, u mojoj zemlji”, rekao je Pele 1959. godine čuvenom predsedniku kraljevskog kluba.

Bernabeu nije odustao. Sačekao je novu priliku, dve godine kasnije. Ali sačekao ga je i sličan odgovor.

“Vaša ponuda me čini ponosnom, don Santjago, ali želim da nastavim karijeru u svojoj zemlji, mom Santosu, sa mojima, u Brazilu”, opet je Pele bio odlučan.

Strpljvo je Bernabeu čeka i treću priliku. Ali uzalud.

“Ne”, bio je Peleov najkraći odgovor 1963. godine, posle čega je predsedniku Reala bilo jasno da mu se neće ostvariti velika želja da u kraljevskoj odori vidi četitri fudblaska “kralja” – Di Stefana, Puškaša, Genta i Pelea.

“Duboko u sebi, kad pogledate unazad, bilo je jasno da je Pele želeo da živi u svojoj zemlji, sa svojim ljudima, u svom okruženju, i morate to da razumete, Real je veliki, ali on nije želeo da napusti svoju domovinu”, prenose španski mediji kako se Bernabeu jednom poverio Vinsenteu Kalderonu, predsednik rivalskog Atetika u dva mandata.

Za ogromnu većinu fudbalera Real je ostvarenje sna, ali nije bio i za Pelea…

“Nikad nisam razmišljao da igram van Brazila. Zašto? Voleo sam pirinač sa pasuljem koji je moja majka pravila, osećao sam se ugodno i srećno u svojoj zemlji. Mama i tata živeli su nekoliko metara od naše kuće, napolju je uvek bilo 25 stepeni, a plaža je bila odlična”, objasnio je godinama kasnije Pele, koji je tek u 35. godini „poklekao“ pred ponudama.

Skinuo je dres Santosa i dve sezone igrao sa njujorški Kosmos.

Navijači Reala se nadaju da se to neće desiti sa Mbpaeom, koji je prvi put rekao “ne” i izabrao ostanak kod kuće…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar