Foto: EPA-EFE/JOSE MANUEL VIDAL

Utakmicom Eibar - Selta počeće jubilarno, 90. izdanje Prvenstva Španije, poznatije kao Primera ili La Liga, čiji klubovi skoro nisu bili tako neaktivni u pelaznom roku kao sada.

Kako je „Marka“ izračunala, svih 20 klubova na obešetećenja je potrošilo, za Primeru mizernih 288,4 miliona evra, što su do pre koju godinu samo Real i Barselona znali pojedinačno da daju.

PROČITAAJTE JOŠ

Čak osam ekipa se odlučilo da ni cent ne izdvoji za obeštećenja, a među njima je i šampiona Real u čiju bi istoriju trebalo neko dobro da se zadubi ne bi li pronašao kad je to kraljevski klub bio tako štedljiv. Poput njih, odnosno za angažovanje slobodnih igrača, bez ulazaka u pregovore s drugim ekipama, postupili su Valensija, Real Sosijedad, Atletik, Betis, Alaves, Ueska i Elče.

Nije nikakva tajna da Barselonu odavno trese finansijska kriza. Ali, predsednik Bartomeu opet je pronašao 103 miliona evra da iz Juventusa angažuje Pjanića (60 miliona) koji je najskuplje plaćeni igrač ovog leta u Primeri, zatim Trinkaa (Braga, 31 milion evra), Fernandeša (Palmeiras, 7 milion) i Pedrija (Las Palmas, 5 miliona).

Atletiko Madrid je potrošio 63 miliona evra, odnoso 56 za otkup Moratinog ugovora od Čelsija i sedam miliona za Ivu Grbića koji je prelaskom iz Hajduka postao naplaćeniji čuvar mreže u istoriji hrvatskog klupskog fudbala.

Da bi pazarila Susa (24 miliona), Oskara (13,5), Bona (4) i Rakitića (1,5), Sevilja je utrošila 43 miliona evra, a Hetafe za Kukurelju (10) i Inala (9) 19 miliona.

Viljareal je za Kokiea, Rilija i Kuba izdvojio 14, a Granada za Milu, Gonalonsa, Sora i Fulijea dala zbirno 13,5 miliona evra.

Kadiza je petroka Himenez, Lozanpo, Aleho, Pombo, Malbašić (otkupnina od Tenerifea milion evra) koštala 9,4 miliona evra.

Valjadolid i Osasuna su potrošili po 7, Levante 5, Selta 2,5, a Eibar 2 miliona evra.

Ukratko, kako je sama „Marka“ konstatovala, klubovi Primere su se opredelili za „lou kost“ (jeftina) pojačanja, bar kada je u pitanju novac za obeštećenja…

Ako se u račun ubace i odlasci, najviše je zaradio Real – 66.50 miliona evra, pošto je prodao Hakimija Interu (40 miliona), Rodrigeza Sevilji (13,5), Sančeza Valjadolidu (3), Frutosa Levanteu (2,5), Sora Granadi (2), a Kuba pozajmio Viljarealu (2,5).

Iz leta su u plus iskoračili još Valensija (59.5 miliona evra), Betis (35, Viljareal (11.5), Real Socijedad (5.25), Valjadolid (7), Alaves (4.4) i Elče (3.25), dok su na „pozitivnoj nuli“ prelazni rok završili Atletik, Selta, Levante i Ueska.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar