vukojević
Rakitić i Vukojević u duelu sa Balotelijem; Foto: EPA/GERRY PENNY

Zamenik kapitena fudbalske reprezentacije Hrvatske Ivan Rakitić povukao se iz državnog tima, saopštio je Fudbalski savez.

„Oproštaj od hrvatske reprezentacije mi je najteža odluka u karijeri, ali osetio sam da je ovo trenutak kada moram da prelomim i donesem tu odluku. Uživao sam u svakoj utakmici koju sam odigrao za svoju domovinu, a nezaboravni trenuci sa Svetskog prvenstva ostaće mi među omiljenim uspomenama u životu“, naveo je Rakitić, prenela je Hina.

PROČITAJTE JOŠ

Rakitić je odigrao 106 utakmica za reprezentaciju Hrvatske i postigao 15 golova. On je 2007. godine debitovao za A tim, kada je selektor bio Slaven Bilić.

Sa reprezentacijom je osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Tokom turnira postigao je odlučujuće golove iz jedanaesteraca protiv Danske u osmini finala i Rusije u četvrtfinalu.

„Uveren sam da i dalje imamo sjajnu ekipu koju čeka svetla budućnost. Svojim prijateljima i saigračima u reprezentaciji želim svu sportsku sreću sveta u narednim izazovima, a u meni će imati najvećeg navijača“, dodao je Rakitić.

Rakitić je o svojoj odluci razgovarao sa selektorom Zlatkom Dalićem, predsednikom Saveza Davorom Šukerom i kapitenom reprezentacije Lukom Modrićem.

„Meni je kao selektoru žao što neće nastaviti da igra za Hrvatsku, ali poštujem, naravno, njegovu odluku, kao što je to bilo i s Mandžukićem, Subašićem i Ćorlukom posle Svetskog prvenstva. O njegovoj ljubavi prema hrvatskoj reprezentaciji dovoljno govori što je u zahtevnoj situaciji odabrao upravo Hrvatsku ispred Švajcarske u kojoj je odrastao“, rekao je Dalić.

„Iza Ivana je velika karijera u reprezentaciji, a niko od nas neće zaboraviti onu hladnokrvnost prilikom izvodjenja odlučujućih jedanaesteraca na Svetskom prvenstvu“, dodao je selektor i zahvalio Rakitiću na svemu što je dao Hrvatskoj na terenu i van njega.

Sa 106 nastupa Rakitić je četvrti po broju odigranih utakmica za hrvatsku reprezentaciju, a ispred su Darijo Srna (134), Luka Modrić (127) i Stipe Pletikosa (114).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram