Miralem Sulejmani i Lazar Marković dok su bili u Benfiki; Foto: EPA/RUI MINDERICO

Ceo tim srpskih fudbalera za poslednjih 10 godina stigao je u redove Benfike, a bivši šampion Evrope na njima je zaradio dvostruko više nego što ih je platio.

Ne može da prođe neki prelazni rok a da srpski fudbaler ne završi u Benfiki ili napusti Lisabon. Prestonica Portugala postala je idealna sredina za naše igrače, bilo je velikih uspeha i brojnih titula, ali i promašaja jer pojedini nisu slavni klub iskoristili kao odskočnu dasku.

PROČITAJTE JOŠ

Prelaskom Nemanje Radonjića iz Marselja na pozajmicu, uz opciju otkupa narednog leta, može da se kompletira ceo tim samo od srpskih fudbalera, ne baš po pozicijama. Među stativama bi bio Mile Svilar, novi golman reprezentacije Srbije, odbrana bi bila prilično okrnjena, jer je samo Stefan Mitrović od defanzivaca, dok većinu čine igrači sredine terena i ofanzivci.

Među njima su Nemanja Matić, Ljubomir Fejsa, Miralem Sulejmani, Filip Đurčić, Lazar Marković, Andrija Živković i Luka Jović, uz pomenutog Radonjića, i Ivana Šaponjića koji je sve vreme proveo u B timu. Na prvi pogled se jasno vidi da je reč o bivšim ili sadašnjim reprezentativcima, te da Benfika kupuje na veliko, a onda probere kvalitet.

Seobu Srba u Lisabon poveo je Nemanja Matić prelaskom iz Čelsija, u koji je najpre došao iz slovačkih Košica, a iz Londona je leta 2011. otišao na „Luž“ kao deo transfera Davida Luiza u redove premijerligaša.

Definitivno mu je to bio pravi potez, visoki vezista se potpuno afirmisao i za dve i po godine odigrao 98 utakmica uz devet golova, ali postao i jedan od najtraženijih igrača Evrope. Osvojio je titulu, Kup i dva Liga kupa u Portugalu, pa je naterao Čelsi da ga vrati u januaru 2014. i za njega plati 25 miliona evra.

Foto: EPA/YOAN VALAT

U isto vreme tokom 2013. dres lisabonskih „orlova“ nosili su Matić, Marković, Fejsa, Đuričić i Sulejmani. Sredinom prošle decenije tu je bio i Stefan Mitrović, dok je u B timu igrao Filip Marković, Lazarev rođeni brat.

„Fejsa je pokazao da je veliki takmičar i borac. Izgleda mi da će sa Matićem biti sjajan tandem na sredini terena. Marković je veoma kreativan i brz fudbaler, a deluje i kao buntovnik. Kao trener ne mogu mnogo da zahtevam od njega u taktičkom smislu, jednostavno navijači obožavaju igrače kao što je Marković“, pričao je tada trener Benfike Žorž Žezus.

Primer Lazara Markovića potpuno je suprotan od Matićevog. Brzonogo krilo stiglo je iz Partizana za 10 miliona evra i blistalo u Benfiki, pa je već u prvoj sezoni privuklo pažnju velikana kao što je Liverpul da ga kupi za 25 miliona, koliko je i Čelsi izdvojio za Matića. Međutim, usledio je sunovrat karijere nekada velikog talenta i lutanje po turskim, belgijskim, engleskim i portugalskim klubovima pre nego što se leta 2019. vratio na početak – u Partizan. Za godinu dana u Lisabonu je odigrao 49 mečeva, zabeležio sedam golova i pet asistencija, osvojio je tri trofeja.

Treći najskuplje prodati Srbin iz Benfike je Luka Jović koji je imao Matićev uzlet, samo da nema pad kao Marković. Mučio se u Portugalu, bio češće u B timu, za prvi je odigrao tek jednu utakmicu i to ne celu. Zato je prosto eksplodirao kada se preselio u Frankfurt, a Ajntraht ga je posle dve pozajmice i sjajnih partija platio nešto više od 22 miliona evra.

Ljubomir Fejsa i Luka Jović u duelu; Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Najviše mečeva od naših igrača za Benfiku je odigrao Ljubomir Fejsa. Iskusni, neumorni vezista upisao je čak 169 nastupa i apsolutno opravdao nadimak „večiti šampion“ (osvajao i u Partizanu i Olimpijakosu), jer je od leta 2013. do januara 2020. godine osvojio čak 13 trofeja, od čega je pet titula šampiona Portugala.

Kada se podvuče crta, zarada na srpskim igračima je daleko više od uloženog novca. Benfika je ceo tim srpskih fudbalera ukupno platila 40,7 miliona evra, a zaradila gotovo dvostruko, 77,34 miliona evra, i ta cifra bi bila veća da Đuričić i Živković nisu otišli kao slobodni igrači.

A, povezanost Srba i Benfike zapravo je počela 1981. dolaskom Zorana Filipovića, koji je postao prvi strani fudbaler iz Evrope u tada 77 godina dugoj istoriji kluba. Posle njega su stizala i imena kao što su Zvonko Živković, Jovica Simanić, Ivan Dudić, Ljubinko Drulović i Sreten Sretenović.
Zaista ima neka tajna veza.

SRPSKI FUDBALERI U BENFIKI OD 2011.

Nemanja Matić – prešao iz Čelsija (5 miliona evra), otišao u Čelsi (25 miliona evra)

Ljubomir Fejsa – prešao iz Olimpijakosa (4,5), otišao u Al Ahli (?)

Filip Đuričić – prešao iz Herenvena (8), otišao u Sampdoriju (bez obeštećenja)

Stefan Mitrović – prešao iz Kortrijka (1,1), otišao u Frajburg (1,5)

Miralem Sulejmani – prešao iz Ajaksa (bez obeštećenja), otišao u Jang Bojs (3)

Lazar Marković – prešao iz Partizana (10), otišao u Liverpul (25)

Luka Jović – prešao iz Apoel Limasola (6,6), otišao u Ajntraht Frankfurt (22,34)

Andrija Živković – prešao iz Partizana (bez obeštećenja), otišao u PAOK (bez obeštećenja)

Mile Svilar – prešao iz Anderlehta (2,5), i dalje u Benfiki

Ivan Šaponjić – prešao iz Partizana (3), otišao u Atletiko Madrid (500 hiljada)

Nemanja Radonjić – prešao iz Marselja (pozajmica)

*Ime, klub iz kojeg je došao i u koji je otišao, cifre su u milionima evra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar