Foto: Starsport

Radnici ogorčeni zbog trošenja novca na fudbalski klub.

Zaposleni „MB Namenska“ u Lučanima zatražili su u otvorenom pismu da fabrika prestane sa finansiranjem fudbalskog kluba Mladost i istakli da ovo preduzeće treba da se bori na tržištu za radnike, a ne da bude privatna prćija pojedinaca ili interesnih grupa.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je doživotni generalni direktor MB Namenska u Lučanima Radoš Milovanović nedavno preminuo tim preduzećem upravlja privremeno postavljeno rukovodstvo.

Brojna su nagađanja da li će ono, sastavljeno od starih saradnika pokojnog Milovanovića, nastaviti sa vođenjem iste poslovodne politike, koja je podrazumevala obilato trošenje fabričkih sredstava na delatnosti koje ne doprinose poslovanju kao i na potkupljivanje lojalonsti direktoru ili će menadžment konačno početi da investira u bolju i efikasniju HTZ opremu i povećanje bezbednosti na radu, naročito zaposlenih na rizičnim radnim mestima.

Dok se oni koji bi da sve ostane po starom zalažu da sve tako i ostane, samosvesni radnici fabrike napisali su otvoreno pismo novom rukovodstvu i članovima Nadzornog odbora da se prestane sa finansiranjem FK Mladost.

Oni u pismu navode:

„Povodom sve učestalijeg širenja informacija da Sindikalna organizacija samostalnog sindikata „MBN“ zahteva od predsednika Nadzornog odbora preduzeća „Milan Blagojević — Namenska“, Branka Živanovića, da preduzeće „MBN“ bude sponzor fudbalskog kluba Mladost iz Lučana (kako se može čuti, u pitanju je iznos od 4.000.000,00 RSD mesečno ili oko 34.000,00 EUR), mi, slobodni radnici preduzeća „Milan Blagojević — Namenska“, postavljamo pitanja predsedniku NO Branku Živanoviću, sindikata Zoranu Babiću i v.d. direktora Predragu Iliću:

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Za čije interese se bori Samostalni sindikat „MBN“, koji broji preko 1.300 članova? Za interese svojih članova, radnika preduzeća, tj. za bolje uslove u kojima će oni raditi (viši nivo bezbednosti u ovakvoj opasnoj proizvodnji, celokupno bolji uslovi rada, više zarade…) ili za interese privatnih lica, sivih eminencija svih dogadaja i dešavanja vezanih za ovo preduzeće i njemu pripadajuće objekte (sportski centar, gradski bazen, hotel „Lučani)“, pitaju radnici.

Oni navode da to mora da prestane.

„Da li svaki član sindikata,već decenijama izdvaja 1% svoje mesečne zarade (ako uzmemo da je prosečna plata u preduzeću 80.000,00 rsd, mesečni prihod sindikata je 800,00 rsd x 1.300 radnika = 1.040.000,00 rsd) da bi se ova organizacija boriìa za interese određenih privatnih lica i da bi rukovodstvo iste organizacije podanički bilo na usluzi svakom ko vlada (zvanično ili iz senke), a nikad običnom radniku ovog preudzeća. U stvari, da se ispravimo, tu je kad radniku treba da se ponude kiseli krastavci, turšija i suhomesnati proizvodi koji broje sitno do isteka svog roka trajanja“, ističu zaposleni.

Prema njihovim rečima, ako se iznos od 4.000.000,00 RSD podeli na 1.300 radnika, dobija se iznos od oko 3.076,00 RSD.

„Ako računamo da je to bruto iznos dobijamo da neto iznos, koji bi sledovao svakom radniku na mesečnom nivou, iznosi oko 2.200,00 RSD. Na godišnjem nivou to iznosi oko 26.000,00 RSD ili oko 220,00 EUR. Zašto ne sprovedete anketu među svim radnicima preduzeća i otvoreno ih pitate (bez pretnji i ucena) da li žele da se odreknu ovog iznosa od svoje zarade na godišnjem nivou, a sve u korist lokalnog fudbalskog kluba? Da li bi nekom radniku bilo draže da gore pomenuti novčani iznos iskoristi da ode sa detetom na letovanje/zimovanje ili detetu kupi udžbenike za novu školsku godinu? Ako postoje zaljubljenici u lokalni fudbalski klub, koji bi dali svoj pristanak na ovakav vid sponzorstva, zašto je na to primorana ogromna većina ostalih radnika. Navedeni iznos, ako se izračuna na godišnjem nivou (oko 400.000,00 EUR), predstavlja ozbiljnu cifru, koja može biti uložena, takođe, i u modernìzaciju i unapređenje proizvodnog procesa ili osvajanje novih proizvoda i slično“, ocenjuju oni.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Takođe, pitaju Sindikalnu organizaciju sa kim se konsultuje pre donošenja ovakvih odluka.

„Da li je istina da Zoran Babić ima beneficiju za radno mesto na kom se trenutno nalazi (predsednik Sindikalne organizacije samostalnog sindikata “MBN“)? Ako uzmemo u obzir da FK „Mladost“ nastupa samo u domaćim takmičenjima, a da, istovremeno, preduzeće „MBN“ ima svoje standardno domaće tržište u okviru OIS (Odbrambena industrija Srbije) i da je, u okviru granica današnje Republike Srbije, znatno širenje tržišta nemoguće, postavlja se sledeće pitanje: Koja je svrha i interes (ekonomski, trzišni, marketinški, finansijski i svaki drugi) da jedna državna vojna fabrika, koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, sponzoriše jedan lokalni fudbalski klub, koji (sem jednogodišnjeg, bolje reći jednosedmičnog, kratkotrajnog izleta) ceo vek svog postojanja nastupa u domaćim takmičenjima“, naglašavaju.

„Da li ovo sponzorstvo donosi ovom preduzeću nova tržista, služi nalaženju novih kupaca, doprinosu sklapanju strateških poslova? Ili ipak ovom preduzeću predstavlja samo nesnosan teret i izvor novih i novih rashoda, koji nikada neće biti opravdani? Čiji je interes ovde stavljen na prvo mesto? Da li predsednik NO i rukovodstvo preduzeća vide u ovom sponzorstvu ekonomski potencijal i daju svoj pristanak na sve ovo? Ako vide, neka izadu javno pred radnike, kada donose ovakve i slične odluke i daju svoje obrazloženje za îste. Neka iznesu pred radnike sav budući potencijal ovakvih Zašto se ova i sve slične odluke sprovode strogo konspirativno, skoro zaverenički?“, ocenjuju.

Pitaju se zašto lokalni fudbalski klub ne bi poslovao kao i fudbalski klubovi u svim razvijenim fudbalskim zemljama. Podsećaju da ima svoju delatnost, prihode (prihodi od prodaje igrača, prihodi od prodaje ulaznica, prihodi od vrhunskih rezultata, prihodi od sponzorstava…), ima svoje rashode (zarade zaposlenih, troškovi održavanja sportskog centra, troškovi smeštaja i ishrane zaposlenih, troškovi ..), pa na kraju podvuče račun i sam klub snosi svoje rashode i sam klub ubira i raspolaže svojim prihodima.

„Ukoliko neko privatno preduzeće vidi svoj ekonomski i marketinški interes u sponzorstvu lokalnog fudbalskog kluba, mi nemamo ništa protiv, čak šta više, biće nam drago da u našem mestu postoji jedan zdrav i održiv sportski kolektiv, koji će svojim uspesima na najbolji način predstavljati naše mesto, a ne da postoji jedan parazit, nakačen na leđa svih radnika, koji im svakog meseca „otkida“ deo krvavo zarađenog novca, a da ih pre toga niko o tome ništa i ne pita“, kažu oni.

Na kraju, ističu da osećaju da je konačno došlo vreme da ovo preduzeće jednom za sva vremena raskrsti sa korupcijom, mešetarenjem i svim ostalim stvarima koje koče razvoj ovog preduzeća.

„Vreme je da ovo preduzeće, njegovi resursi i imovina prestanu da budu bilo čija privatna prćija i vreme je da ovo preduzeće počne da posluje po svim tržišnim i ekonomskim principima u cilju zadovoljenja potreba OIS i ostvarivanja što većeg profita, koji će ostajati na raspolaganju preduzeću, a ne služiti zadovoljavanju potreba, interesa i hirova privatnih lica i drugih sivih eminencija. Ovo je samo deo, kap u moru, svih nepravilnosti koje se dešavaju u ovom preduzeću već godinama, odnosno decenijama u nazad. Ovaj put, zadržavamo se na ovom slučaju i očekujemo adekvatnu reakciju“, zaključuju, kako za sebe kažu, samosvesni radnici „MB Namenska“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare