Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije po četvrti put će, pod tim imenom, nastupiti na Svetskom prvenstvu, a interesantno je da su i na prethodna tri "Orlovi" odlazili direktnim plasmanom.

PROČITAJTE JOŠ...

Od Mundijala 2006. godine koji je održan u Nemačkoj, a na kom je tim predvođen Ilijom Petkovićem igrao pod imenom Srbija i Crna Gora, pa do onog koji će biti odigran 2022. godine u Kataru, „Orlovi“ su tri puta uspeli da se plasiraju na takmičenje, dok su propustili samo turnir koji je održan u Brazilu.

Da stvar bude interesantnija, sva četiri puta do smotre najboljih selekcija sveta Srbija je stizala direktnim plasmanom.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2006. godine

Žreb je hteo da put ka Nemačkoj Srbija i Crna Gora gradi kroz grupu 7, gde su bile još Bosna i Hercegovina, Belgija, Litvanija, San Marino, i u tom momentu prvi favorit grupe, Španija.

Dva remija sa Špancima dovela su „Orlove“ u situaciju da u poslednjem kolu odlučuju o direktnom plasmanu, a rival je bila Bosna i Hercegovina, koja je prethodno uspela „crvenoj furiji“ da otkine dva boda na gostovanju.

Pred punim tribinama stadiona „Rajko Mitić“ Mateja Kežman je bio heroj, a Petkovićevi izabranici obezbedili mesto na završnom turniru.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2010. godine

Četiri godine kasnije, borba za plasman u Južnu Afriku značila je i duele sa Francuskom, Austrijom, Litvanijom, Rumunijom i Farskim Ostrvima.

Skor od sedam pobeda, jednog remija i jednog poraza bio je dovoljan da utakmicu pretposlednjeg kola protiv Rumunije u Beogradu „Orlovi“ dočekaju kao prvoplasirani, i u situaciji da sa tri boda potvrde prolaz dalje.

Usledila je prava fudbalska rapsodija i pet golova u mreži Rumuna, a strelci su bili Nikola Žigić, Marko Pantelić, Zdravko Kuzmanović i dva puta Milan Jovanović.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine

Nakon neuspeha u borbi za plasman u Brazil, Srbija je narednu šansu čekala, i iskoristila, u trci za mesto na turniru u Rusiji. Republika Irska je bila glavni rival, a u grupi D bile su još selekcije Velsa, Austrije, Gruzije i Moldavije.

Dominantna je bila četa Slavoljuba Muslina većim delom kvalifikacija, ali je malo nedostajalo da sve padne u vodu porazom od Austrije od 3:2 u pretposlednjem kolu.

Ipak, meč sa Gruzijom u Beogradu završen je trijumfom, doduše minimalnim rezultatom, a jedini gol postigao je Aleksandar Prijović.

Na ovaj spisak dodata je i utakmica sa Portugalom, pa je Srbija na najlepši mogući način nastavila jednu sjajnu tradiciju i pokazala da prethodni plasmani nikako nisu bili slučajnost.

Bonus video: Slavlje na Trgu nakon plasmana na Svetsko prvenstvo

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar