Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Navijači Ajaksa nisu poslednjih godina navikli da gledaju svoj tim na drugom mestu Eredivizije.

Dušan Tadić je jedan od glavnih razloga što je tim iz Amsterdama proteklih godina održavao kontinuitet rezultata, a da je usput mogao da prodaje igrače i zarađuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Što bi se kod nas u narodu reklo – i jare i pare. A i finale Lige šampiona, to je onako pride došlo.

Dok su Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti sipali desetine miliona evra u svoje postave, Ajaks je koristio talenat i vukao dobre poteze.

Matijs De Liht, Hakim Zijeh, Frenki de Jong, Antoni, Doni van de Bek, Sebastijen Ale, Lisandro Martinez svi su u poslednje četiri godine otišli sa „Johan Krojf arene“, bili su sjajni u Ajaksu i nalaze se među deset najskupljih transfera u istoriji kluba.

Lepo je kad brojite novac i sve ih „valjate“ za po 50, 60, ili kao De Lihta, De Jonga i Antonija, za preko 80 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Ali, onda treba računati na to da će negde da škripi ako se rupe ne popune na pravi način.

Ajaks je to do sada uglavnom radio, ali se sad malo zaigrao i čim su počeli problemi, počelo je da se upire prstom u Tadića.

Srpski ofanzivac je bio odličan u prethodne četiri godine i jeste dopustio sebi pad forme, ali to se dešava i popularnijim i boljim fudbalerima.

„Tadić je potpuno van forme. Imam poštovanje za njegovu karijeru, ali nekada dođe vreme kada morate da ga izvedete sa terena. Morate da ga lišite ove bede, pa čak i navijači hoće da se to desi. Samo Alfred Šruder ne misli o tome“, rekao je Rafael van der Vart o srpskom reprezentativcu ne tako davno.

Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Nije ga štedeo ni Vesli Snajder, nekada jedan od najboljih vezista evropskog kontinenta.

„Tadićeva forma polako deluje sramotno… Kao da je potpuno van forme. U ovom trenutku morate da mu prekratite muke i stavite ga na klupu. Kapiten je tima, ali može da bude i kapiten tima tako što će dati i drugim igračima šansu“, kaže Snajder.

Ni analitičar Teo Jansen ne misli drugačije, pa kaže da Tadić više ne pravi razliku.

Zamera mu se i što sve vreme viče na saigrače, a traži se da uradi neke „logične stvari“ sa loptom u nogama.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

I nekako se olako prelazi preko vrlo jednostavne činjenice – Ajaks je ove sezone zaradio 216 miliona evra, a potrošio oko 105.

Osim ako holandski skauti nisu videli i zgrabili neke vunderkindove, pad je morao da usledi.

Razlika u ceni je vrlo jasna. Prodati su Antoni, Lisandro Martinez, Ale (koji je kasnije otkrio da ima rak), Rajan Gravenberh, Per Šurs, Nikolas Taljafiko, Nuser Mazraui. Sve bitni i dobri igrači.

Stigli su Stiven Bergvajn, Kalvin Bejsi, Brajan Brobi, Oven Vajndal. Svi do 24 godine. Još kad im se dodaju i Ahmetdžan Kaplan i Fransisko Konseisao, tinejdžeri od 19 godina, stvara se slika da Ajaks ima sreće i što je tu gde jeste.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Šta može da uradi jedan igrač sam, pa sve i da je Lionel Mesi lično, kad mu uprava promeni celu ekipu?

Ovosezonski Napoli je primer kako uraditi dobar posao, a da se pritom i zaradi dobro, da rezultati ne pate – naprotiv.

Njegov gazda Aurelio de Laurentis kaže onako likujući, da je napuljski tim bio brži i pametniji od konkurencije.

Čini se da je bio brži i pametniji bar od Ajaksa. Tadić je protiv Volendama u subotu dao jedan od četiri gola, svoj prvi u sezoni posle šest asistencija.

Bobi Maden se objašnjava sa Dušanom Tadićem i Taljafikom, Foto: EPA-EFE/Henning Bagger

Zanimljivo je da je prethodnih sezona lovorika uspeha lepo deljena sa drugima, pa je tako Zijeh bio proglašavan za igrača sezone kada ga je trebalo prodati, De Liht je bio „odbrambeni vanzemaljac“ i kapiten pre 20. godine, a sada kad Ajaks izgubi od AZ Alkmara u direktnoj borbi za prvo mesto, kad ga nakanta Napoli, onda je problem samo Tadić?

Nije baš tako. Napoli je nedavno rasturio Ajaks u Ligi šampiona sa 6:1, Tadić je tada dobio crveni karton i pokrenuo je lavinu kritika od kojih su samo neke opravdane.

„Kad ste najstariji, kapiten, kad dugo tim pobeđuje… Naravno da nekim ljudima to ne odgovara, kada ste stranac pogotovo. Kada se izgubi, kada ne namestite gol ili date, prvi ste na udaru. Rekao sam već da je to normalno, igrači sa najviše kvaliteta i odgovornosti preuzimaju sve. Treba da znaš ko si i šta si i da se ne osvrćeš. Treba ostati gladan uspeha, nebitno je koliko godina imaš“, rekao je Tadić u odgovoru na kritike.

I tačno, treće mesto na tabeli u Ligi šampiona iza Napolija (9 bodova) i Liverpula (6 bodova) više ne zadovoljava Holanđane, ali onda bar treba biti realan.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Kopljanici su i protiv Iglsa u svojoj ligi odigrali nerešeno, pre toga su poraženi od Liverpula, pa sad pobede protiv Glazgov Rendžersa i Herenvena od 5:0 i 4:0 iz prve polovine septembra, deluju kao da su iz nekog drugog života.

Prve trzavice verovatno neće biti i jedine u prilično mladom timu iz Amsterdama, koji ove sezone ima i novog trenera, Šrudera, što znači da će i kritičari spremati municiju od koje Tadić mora da se brani kako jedino zna, na terenu – koliko god može to da uradi u renoviranom timu.

BONUS VIDEO: Tadićeva asistencija trasirala put ka tituli Ajaksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar