Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Navijači Spartaka vređali su na rasnoj osnovi golmana Lokomotive‚(2:1), Giljermea, zbog čega je klub kažnjen jednom utakmicom igranja pred delom praznih tribina i moraće da uplati na račun Ruske fudbalske fedarcije (RFU) 300.000 rubalja (oko 3,5 hiljada evra).

PROČITAJTE JOŠ

„Sistem RFU za praćenje zabeležio je diskriminatorska skandiranja od strane organizovane grupe navijača Spartaka. Nažalost, ovo nije prvi put sa navijačima crveno-belih, pa moramo da shvatimo da u slučaju ponovnog ispada, kazna može biti mnogo stroža od zatvaranja jedne tribine i novčane kazne“, prokomentarisao je službenik RFU za borbu protiv diskriminacije Aleksej Smercin.

On je dodao da je „takvo ponašanje neprihvatljivo ne samo na stadionu, već i u društvu kao celini“.

„Ovo je već peti put u tri godine. Mnogi često čuju kako 5,6 provokatora viče i počinju da ponavljaju, ne razmišljajući šta pričaju i kakve će da budu posledice. Kao rezultat toga je zatvaranjee tribina, što košta i navijače koji znaju kako ne samo da podrže svoj tim, već i da poštuju protivnika. Ovakve situacije nastaju zbog nedostatka obrazovanja, a trenutno RFU aktivno sarađuje sa klubovima, organizujući časove mlađim generacijama i podržavajući brojne društvene inicijative za suzbijanje diskriminacije u društvu“, naveo je operativac RFU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar