Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Primera je poslednjih godina potpuno promenila svoj DNK, a sa odlaskom Lionela Mesija biće još zanimljivije videti ko će se nametnuti da postane prva zvezda prvenstva u sezoni 2021/2022. Jedan od onih koji bi mogli da zablistaju iz senke je i naš Luka Jović.

PROČITAJTE JOŠ

Primera je označena kao glavni krivac za odlazak Mesija iz Barselone, a time je elitno špansko takmičenje izgubilo zaštitno lice. Mesi nakon 18 godina neće igrati u Primeri, a sada je pitanje ko bi zapravo mogao da popuni njegove kopačke, ali i medijski prostor.

Mnogi polažu nade da bi njegov naslednik mogao da bude često kontroverzni i još više osporavani Karim Benzema, napadač Real Madrida, dok u Kataloniji veruju da će 18-godišnjaci Pedri ili Ansu Fati postati nove velike zvezde.

Titulu brani Atletiko Madrid koji nije ostao bez ijednog velikog imena. Čolo Simeone veruje da će Luis Suarez i ove godine imati dovoljno motiva i snage da odigra još jednu briljantnu veteransku sezonu, a da bi Žoao Feliks mogao da bude njegov prvi saborac ili zamenik u napadu.

Borba za titulu bi ove sezone mogla da bude daleko zanimljivija jer uz dva kluba iz Madrida i Barselonu i Viljareal želi da pokaže da trofej u Ligi Evrope nikako nije bio slučajnost. „Žuta podmornica“ nije prodala nijednog ključnog igrača, a Đerar Moreno bi mogao da ima još jednu sezonu za pamćenje.

SRBI U PRIMERI

Naš fudbal će u predstojećoj sezoni imati 11 predstavnika, a svakako najzvučnije ime jeste Luka Jović. Srpski napadač je nakon šest meseci u Ajntrahtu odlučio da se vrati u Madrid i kod novog trenera Karla Ančelotija izbori za minute i pored velike konkurencije u napadu.

Srpski fudbaler je već imao nekoliko zapaženih poteza na treningu Reala, a na društvenim mrežama se navijači oduševljavalju njegovim igrama.

Gol sa treninga kada je napravio niz driblinga prepričavao se među navijačima.

Nisu pripreme protekle bajno jer je u prvoj nedelji rada povredio mišić, pa je morao da radi individualno. Nakon toga su ga španski mediji optuživali da se ugojio, a sve je palo u vodu kada je Jović prošao testiranja bez majice i pokazao da je savršeno fizički spreman.

Favoriti za osvajanje prvenstva

1. Real Madrid (kvota 2,1)

2. Barselona (3)

3. Atletiko Madrid (3,75)

4. Sevilja (17)

5. Real Sosijedad (51)

U Madridu će domaće utakmice igrati i Ivan Šaponjić u dresu Atletika, te Stefan Mitrović koji je ovog leta stigao u Hetafe (predstavljen uz „Bože pravde„) nakon odličnih partija za Srbiju i u dresu Strazbura. On se u ovom klubu pridružio Nemanji Maksimoviću koji je već neko vreme motor veznog reda ovog tima.

Marko Dmitrović je prošle sezone postigao gol, a sada je čuvar mreže obukao dres Sevilje i pridružio se Nemanji Gudelju u ovom klubu. Filip Malbašić će nastupati za Kadiz, Nemanja Radoja za Levante, Uroš Račić brani boje Valensije, Aleksandar Sedlar igra za Majorku, a Darko Brašanac je u Osasuni zaokružio spisak od 11 Srba u Primeri.

Najskuplji transferi u Primeri ovog leta

1. Rodrigo de Pol iz Udinezea u Atletiko Madrid za 38 miliona evra

2. Huan Fojt iz Totenhema u Viljareal za 15 miliona evra

3. Bulaje Dia iz Remsa u Viljareal za 12 miliona evra

4. Emerson Rojal iz Betisa u Barselonu za 9 miliona evra

5. Ante Budimir iz Majorke u Osasunu za 8 milion evra

BORBA ZA EVROPU

I dok je borba za titulu gotovo nepromenjena decenijama unazad, znatno zanimljivije će biti ko bi mogao da se plasira u evropska takmičenja.

Real je prvi favorit, Barselona posle gubitka Mesija drugi, a realne šanse se daju još Atletiku da bi mogao do titule. Utisak je da je Real za sada uradio najbolji prelazni rok, a navijači se i dalje potajno nadaju Hariju Kejnu ili Kilijanu Mbapeu. Barselona će sa druge strane sezonu posvetiti razvijanju igrača iz svoje škole, dok je Atletiko gotovo u nepromenjenom sastavu uz dolazak Rodriga de Pola koji je plaćen 38 miliona evra.

I zaista u odnosu na svote koje se plaćaju poslednjih godina za najbolje, ovaj transfer deluje na rangu prosečnih, a najveći je u prvenstvu ovog leta.

Sa druge strane, Viljareal će pokušati da napadne četvrto mesto sa novim pojačanjima koje bi trebalo da otvore Unaju Emeriju vrata senzacije u domaćem prvenstvu. „Mister Evropa“ želi i trofej u domaćim okvirima, ali im se pre početka sezone ne daju prevelike šanse. Očekuje se bljesak Sevilje koja je dovela našeg golmana Dmitrovića sa željom da odbrana bude još bolja, a tu je i Real Sosijedad koji iz godine u godinu ulaže sve više.

Primera, 1. kolo sezone 2021/2022

PETAK

Valensija – Hetafe 21.00

SUBOTA

Kadiz – Levante 19.30

Majorka – Betis 19.30

Alaves – Real Madrid 22.00

Osasuna – Espanjol 22.00

NEDELJA

Selta Vigo – Atletiko Madrid 17.30

Barselona – Real Sosijedad 20.00

Sevilja – Rajo Valjekano 22.15

PONEDELJAK

Viljareal – Granada 20.00

Elče – Atletik Bilbao 22.00

Bonus video: Lionel Mesi se pozdravlja sa Ramosom i Mbapeom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar