Foto: Teutopress / - / Profimedia

Zvezda mu nije bila suđena

Jedan od najvećih fudbalera ikada, Franc Bekenbauer, preminuo je u 79. godini, a pre manje od devet godina nesrećnu sudbinu doživeo je i njegov sin Štefan.

Francov sin preminuo je 2015. godine zbog tumora na mozgu, dok je čuveni „Kajzer“ početkom 2024. godine izgubio borbu sa više bolesti.

Legendarni „Kajzer“ je najuspešniji nemački fudbaler svih vremena i jedan od najboljih igrača ikada, pogotovo kada je reč o odbrani, a jedini od petoro njegove dece koji je krenuo fudbalskim stopama bio je Štefan.

PROČITAJTE JOŠ:

On je u jednom delu svoje karijere bio čak i na probi u Zvezdi. Međutim, u Beogradu se kockice nisu poklopile.

Štefan je dobio šansu na prijateljskoj utakmici protiv nižerazrednog Palilulca, ali je to bilo sve što smo videli od momka moćnog prezimena u dresu crveno-belih.

„Kad sam video da moja tehnika, a ja sam u igri izraziti tehničar, ne nailazi na odobravanje, bilo mi je jasno da moram da menjam sredinu. Čuo sam za Crvenu zvezdu, o njoj se u SR Nemačkoj dosta zna i zašto da ne pokušam? Znam da jugoslovenski fudbal uživa ugled zbog visoke tehnike i izuzetnih pojedinaca, pa se nadam da sam našao pravu sredinu. U svakom slučaju neću lako odustati od ideje da ovde zaigram“, pričao je Štefan za „Tempo“.

Nije krio da je hteo da se zadrži u Zvezdi.

„Prvo treba pitati gospodina Dragana Džajića da li će me zadržati. On je taj koji će odlučiti. A ako bih mogao da biram, ne bih bio samo prolaznik. Ostao bih u Zvezdi najmanje dve godine“.

Otkrio je i zašto je odlazio iz Nemačke.

„Zašto sam otišao iz SR Nemačke? Zato što je tamo veoma teško mladim igračima. Igra se tvrdo, na snagu. Tehnika i znanje su u drugom planu. Dominiraju oštri i iskusni igrači. I još nešto: prezime Bekenbauer je za mene ogroman teret koji sam osećao od početka fudbalske karijere. Svi me gledaju kao „Kajzerovog“ sina. Očekuju valjda da odmah igram kao on i traže mi mane. Očekivanja su bila velika i to breme me je nateralo da razmišljam o odlasku“.

Štefan ipak nije nastavio karijeru u Zvezdi. Tokom igračkih dana nastupao je za Bajern Minhen 2, Minhen 1860, Kikers iz Ofenbaha, Grenhen i Sarbruken. Kasnije je bio trener mlađih kategorija u Bajernu. Preminuo je sa 46 godina.

Stephan Beckenbauer Foto:Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar