Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Fudbaleri Intera pobedili su Šahtjor iz Donjecka u petom kolu grupe D Lige šampiona sa 2:0, dok je Ajaks u grupi C savladao ekipu Bešiktaša sa 2:1.

Golove za Inter postizao je Edin Džeko, mada se italijanski klub sat vremena propisno mučio da savlada golmana Anatolija Trubina.

PROČITAJTE JOŠ:

S druge strane, oba pogotka za Ajaks u preokretu postigao je Sebastijen Ale u razmaku od 15 minuta u drugom poluvremenu.

Šahtjor je ovim porazom definitivno ostao bez šanse da se plasira makar u nokaut fazu Lige Evrope sa trećeg mesta, dok je Inter sa deset bodova u trci za prvo mesto sa Real Madridom.

Prvo poluvreme proteklo je u daleko boljoj igri Intera, ali se ni Šahtjor nije libio da izađe napred.

Trubin je bio najaktivniji pojedinac u timu Šahtjora, jer je u nekoliko navrata veoma dobro reagovao kada bi „neroazuri“ bili u šansama.

Međutim, u prvoj takvoj situaciji je imao i mnogo sreće. Nikolo Barela je bio pred njegovim golom, lopta mu se odbila u noge, a on je gađao preko prečke.

Do 20. minuta se istakao i Samir Handanović kada je Fernandu skinuo zicer, mada je igrač ukrajinskog kluba bio u ofsajdu.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Trubin je u prvom poluvremenu branio udarce Ivana Perišića, Lautaru Martinezu je produžio golgeterski post u Ligi šampiona.

Argentinac je posle pola sata igre bio u opasnoj šansi, a golman Šahtjora mu je odbranio i ostavio ga i posle 25 meseci bez gola u LŠ.

Početkom drugog dela igre, Trubin je napucao baš Lautara u svom kaznenom prostoru i imao je sreće što ga je pogodio u ruku.

Martinez je ubrzo izašao iz igre, a Edin Džeko je zablistao kao džoker u timu Simonea Inzagija. Interu su poništena dva gola, od kojih je onaj drugi dao baš Martinez pre izlaska.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Ranokija mu je glavom poslao loptu, Martinez je uhvatio volej, ali je prethodno verovatno faulirao Matvijenka.

Ako je taj poništen gol iz 57. minuta ostao bar donekle nejasan, kod situacije iz 61. dileme nije bilo. Džeko je pokupio odbitak na ivici šesnaesterca i pogodio sam ugao gola Trubina za 1:0.

Nije dugo prošlo, a Ivan Perišić je odigrao „biciklicu“ na levom krilu, prevario je svog čuvara i uspeo pored njega da centrira do druge stative.

Tamo je opet bio Džeko, koji je glavom zatresao mrežu i definitivno tada eliminisao Šahtjor. Ukrajinci su u 80. minutu imali veliku šansu kada je Dodo pogodio stativu i mogao je da ublaži poraz.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Nije to učinio i Inter definitivno ide dalje. Ovo je prvi put da „neroazuri“ prođu u nokaut fazu Lige šampiona posle deset godina.

Podsećamo, oni su poslednji italijanski klub koji je osvajao titulu u elitnom takmičenju, mada je u dva navrata blizu bio Juventus koji je igrao finala 2015. i 2017. godine.

Kada je reč o Ajaksovom meču, Dušan Tadić ovog puta nije uspeo da se upiše u strelce, ali je imao šansu da to učini u 26. minutu, četiri minuta nakon što je Rašid Gezal postigao pogodak za 1:0 u korist Bešiktaša.

Meč Ajaksa i Bešiktaša, Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Tadiću je odbranio golman Bešiktaša, ali je bio nemoćan kod udarca Alea u 54. minutu. Taljafiko je tada upisao asistenciju za 1:1, a onda je Lisandro Martinez namestio drugi gol Alea za 2:1 u 69. minutu.

Ajaks je trijumfom ostao neporažen u grupi C, pošto „kopljanici“ imaju 15 bodova posle pet odigranih kola. Oni su kolo pre potvrdili prolaz dalje, pobedom nad Borusijom iz Dortmunda.

Parovi Lige šampiona, grupe C i D:

Bešiktaš – Ajaks 1:2 (1:0)

(Gezal 22 – Ale 54, 69)

Sporting – Borusija Dortmund 21.00

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa D:

Inter – Šahtjor 2:0 (0:0)

(Džeko 61, 67)

Šerif – Real Madrid 21.00

Standings provided by SofaScore LiveScore

Inter – Šahtjor 2:0 (0:0)

(Džeko 61, 67)

Bešiktaš – Ajaks 1:2 (1:0)

(Gezal 22 – Ale 54, 69)

Stadion: Đuzepe Meaca, Milano; Glavni sudija: Ovidiju Hacegan

Inter: Handanovič – Bastoni, Ranokija, Škrinjar, Perišić, Brozović, Čalhanoglu, Barela, Darmijan, Martinez, Džeko. Trener: Simone Inzagi.

Šahtjor: Trubin – Matvijenko, Marlon, Vitao, Dodo, Stepanenko, Majkon, Solomon, Pedrinjo, Tete, Fernando. Trener: Roberto De Zerbi.

Drugo poluvreme:

90+3′ KRAJ! Pobede Ajaksa i Intera

Ajaks je sačuvao 2:1 u meču protiv Bešiktaša, a Inter je uspeo da pobedi Šahtjor i plasira se u nokaut fazu sa deset bodova.

82′ Inter – Šahtjor: Stativa!

Dodo je dobio loptu od Marlosa u kaznenom prostoru na desnoj strani, sa desetak metara je šutirao u bliži ugao i pogodio je stativu. Lopta je „prošetala“ po gol-liniji i na kraju izašla.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

79′ Inter – Šahtjor: Uhvatio se Bondarenko za glavu

Šutirao je sa 18 metara, lopta je prošla tik pored leve stative gola Handanovića. Možda bi je i odbranio golman Intera, ali se Bondarenko uhvatio za glavu jer je ovo najbolje što je Šahtjor napravio u drugom delu igre.

69′ Bešiktaš – Ajaks: GOOOL! 1:2!

Preokrenuo je Ajaks drugim golom Sebastijena Alea kom je ovog puta asistirao Lisandro Martinez. Amsterdamski klub ne želi da ikome prepusti ijedan bod u ovoj grupi.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

67′ Inter – Šahtjor: GOOOL! 2:0!

Ponovo je pogodio Edin Džeko, ovog puta glavom. Levo je prošao Ivan Perišić, odradio je fintu „biciklicom“, a onda prebacio loptu na drugu stativu za Džeka, koji se samo „poklonio“ sa tri, četiri metra.

61′ Inter – Šahtjor: GOOOL! 1:0!

Inter je postigao pogodak zahvaljujući Edinu Džeku. On je uhvatio odbitak na 16 metara i odatle pogodio mrežu. Ovo mu je 24. gol u Ligi šampiona i 49. u evropskim takmičenjima.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

57′ Inter – Šahtjor: Neroazurima opet poništen gol!

Ranokija je glavom poslao loptu za Martineza, ovaj je volejem uhvatio loptu i postigao pogodak, sudija Hacegan je pokazao ka centru, ali je izgleda dobio sugestiju iz VAR sobe i čini se da je Lautaro napravio faul na Matvijenku pre pogotka.

54′ Bešiktaš – Ajaks: Holanđani su izjednačili na 1:1

Sebastijen Ale je strelac, Taljafiko je asistent, a tim Dušana Tadića ne želi da ispusti prve bodove u grupi.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

51′ Inter – Šahtjor: Šta uradi Trubin?!

Napucao je golman Šahtjora Lautara Martineza i imao je sreću što ga je pogodio u ruku kada je izbacivao loptu iz svog kaznenog prostora.

47′ Inter – Šahtjor: Perišić ponovo zapretio

Anatolij Trubin je najangažovaniji na terenu u dresu Šahtjora, ali je uspeo da zaustavi šut Perišića. Potom je u ofsajdu bio Lautaro koji je probao da izvede makazicer.

46′ Počelo je drugo poluvreme i u Turskoj i u Italiji

Sa centra su u Milanu krenuli igrači Intera.

Prvo poluvreme:

45′ POLUVREME: Ajaks gubi, Šahtjor odoleva

43′ Inter – Šahtjor: Probao je Fernando

Probao je Fernando da ugrozi Handanovića, ali i Martinez opet da savlada Trubina. Nijednom od njih dvojice nije uspelo.

36′ Inter – Šahtor: Martinez zapretio

Trubin je opet dobro reagovao posle pokušaja igrača Intera i sačuvao svoju mrežu. Imao je Lautaro situaciju jedan na jedan iako mu je prvi kontakt sa loptom bio loš.

30′ Inter – Šatjor: Siguran golman Ukrajinaca

Ponovo je šutirao Perišić, ovog puta sa veće udaljenosti. Bilo je tu dobrih 25 metara, a šut nije bio jak koliko treba da bi savladao Trubina.

26′ Bešiktaš – Ajaks, velika šansa Tadića

Pokupio je srpski igrač odbitak i probao da zatrese mrežu turskog kluba. Nije uspeo, jer mu je golman veoma dobro odbranio.

22′ Bešiktaš – Ajaks: Gube Holanđani 1:0!

Turski klub je poveo sa 1:0 na svom stadionu golom Rašida Gezala iz penala. On je pucao mirno uz desnu stativu i golman Ajaksa nije imao mnogo šanse.

20′ Inter – Šahtjor: Handanović skinuo zicer Šahtjoru

Fernando je bio bar dva koraka ispred Bastonija i izašao je sam ispred Handanovića, koji je uspeo da mu odbrani. Sudije su na kraju ipak poništile taj pokušaj jer je bio ofsajd igrača Šahtjora.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

16′ Inter – Šahtjor: Uzvraćaju Ukrajinci šutem

Dodo je pucao izvan šesnaesterca Inter u bliži ugao gola „neroazura“ i bio je siguran slovenački čuvar mreže među stativama italijanskog kluba.

12′ Inter – Šahtjor: Au kakva šansa za „neroazure“!

Bareli se lopta odbila na osam metara od gola Šahtjora, pucao je u padu i imao je odličnu situaciju da postigne pogodak, ali je lopta završila preko gola.

6′ Inter – Šahtjor: Probao je i Barela…

Namestio se Nikolo Barela sa nekih dvadesetak metara i šutirao u gol i lopta je otišla pored stative. Nije to bio idealan udarac, a Inter bolje igra u prvih sedam minuta.

1′ Inter – Šahtjor: Prva prilika za domaćina na Meaci

Brozović je šutirao dvaput sa petnaestak metara iskosa, od starta je napao italijanski klub i želi gol.

BONUS VIDEO: Kostićev neverovatan ‘felš’ sa 30 metara prevario golmana

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar