Foto: STRINGER / AFP / Profimedia, Laurent VU / Sipa Press / Profimedia, PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia,EPA-EFE/YOAN VALAT

Premijer liga je jedna od najpraćenijih liga na svetu, u poređenju čak i sa ostalim sportovima. To je slučaj zbog njene neizvesnosti, koja je neminovna skoro svake godine, kao i zbog fudbalskih veličina koje nastupaju u njoj.

Veliki broj legendi engleske lige danas su nastavili da budu deo fudbala i postali su treneri. Poslednji je Karlos Tevez, koji je nedavno završio fudbalsku karijeru zbog smrti oca.

„Ponudili su mi mnogo stvari, uključujući i SAD. Ali to je to, sve sam dao. Igranje prošle godine bilo je veoma teško, ali sam mogao da vidim svog oca. Prestao sam da igram jer sam izgubio obožavaoca broj jedan“, rekao je Tevez.

PROČITAJTE JOŠ

Ubrzo nakon toga stigla je ponuda Rosario Centrala i Argentinac je prvi put seo na trenersku klupu nekog tima.

Legenda Arsenala Tjeri Anri je jedan od prvih koji je zakoračio u trenerske vode. Postao je asistent u stručnom štabu reprezentacije Belgije 2016, da bi dve godine kasnije preuzeo Monako. Nije se dobro pokazao u Francuskoj, na 20 mečeva je odneo samo četiri pobede. Više uspeha je imao u Montrealu, ali je 2021. godine podneo ostavku da bi bio bliže porodici.

Vensan Kompani je nedavno preuzeo Barnli, koji je ove sezone ispao u drugi rang engleskog takmičenja. Bivši kapiten Mančester sitija je prethodno predvodio Anderleht dve godine. Za razliku od igračke karijere, još uvek nije uspeo da podigne trofej kao trener.

Saigrač Anrija iz Arsenala, Patrik Vijera, trenutno vodi Kristal Palas. Preuzeo ih je prošle sezone i već je pokazao da će to biti dobra konekcija. Pred sam start sezone je bio prvi favorit da dobije otkaz od svih menadžera u ligi, ali je svoj tim doveo do 12. mesta i imao je relativno uspešnu sezonu. U trenerskoj karijeri je pored Palasa vodio Nicu i Njujork siti.

Mikel Arteta je počeo kao pomoćnik Pepa Gvardiole u Mančester sitiju, a njegov bivši klub Arsenal je prepoznao talenat i vratio ga je u klub. U prvoj sezoni je bio na udaru navijača koji nisu bili zadovoljni igrama, ali je Španac uspeo da preokrene stvari. Prethodnu sezonu je završio na petom mestu, za sledeću je već spremio pojačanja od kojih će se očekivati da obezbede mesto koje će voditi u Ligu šampiona.

Verovatno najuspešniji menadžer od svih je Stiven Džerard, koji je sa Rendžersom osvojio dugo očekivanu titulu šampiona Škotske i to bez izgubljenog meča. Nakon toga je preuzeo ekipu Aston Vile sa kojom je imao razočarajuću sezonu, završili su na 14. mestu u Premijer ligi. Ako se ponove ovi rezultati, teško da će zadržati mesto u klubu iz Birmingema.

Frenk Lampard je nakon sjajne sezone u Derbi Kauntiju 2019. godine dobio priliku da predvodi Čelsi, klub za koji je nastupao kao igrač 13 godina. Prvu sezonu je završio na 4. mestu, afirmisao je nekoliko igrača iz klupske akademije (Mejson Maunt, Ris Džejms, Tami Ejbraham, Fikajo Tomori), ali je već naredne dobio otkaz nakon serije loših partija.

Everton je preuzeo u januaru ove godine i uspeo je da sačuva “karamele” od ispadanja iz Premijer lige.

Vejn Runi je nedavno napustio Derbi, nakon dve godine treniranja kluba koji je bio u jako teškom položaju. Bio je na ivici gašenja, nisu mogli da dovode pojačanja (samo igrače koji nisu imali klub), ali je Runi ostao i pokušao da ga spasi od ispadanja u treću ligu Engleske. Nije uspeo u tom zadatku i Derbi je sezonu završio na 23. mestu, što znači da će se sledeće sezone boriti za povratak u Čempionšip.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram