Foto:Irfan Ličina/Nova.rs/KAYHAN OZER / AFP / Profimedia

Kada vlast bude smogla snage da se obračuna s nima, umesto što ih koristi kao privatnu vojsku ili poslovne partnere, neka pita svog druga Erdogana za savet

Ovo nije oda Redžepu Tajipu Erdoganu, predsedniku Turske, jer je teško, bar meni, pisati svečane pesme o čoveku koji je izgovorio „Turska je Kosovo, Kosovo je Turska“, a potom dolazio u Beograd da stvara „zlatno doba srpsko-turskih odnosa“. Ovde se radi o činu koji je dokaz da se svakom zlu može stati nogom za vrat, naravno, ako za to postoji trunka dobre volje.

Šta je to epohalno uradio Erdogan? Pa, uradio je ono što, na primer, u Srbiji ne može ni da se zamisli – doneo je odluku da prekine fudbalski šampionat Turske zbog nasilja i napada na sudiju. Incident se dogodio u ponedeljak po završetku utakmice Ankaragudžu – Rizespor (1:1), kada je Faruk Kodža, predsednik domaće ekipe, nokautirao glavnog sudiju, poslao ga u bolnicu, sebe u zatvor i ukinuo fudbal.

Skandal je još veći ako se uzme u obzir to da je Kodža osvojio nagradu za fer-plej 2022. u Superligi Turske. Predsednik Ankaragudžua je uhapšen, a Fudbalski savez Turske je najavio žestoke kazne.

PROČITAJTE JOŠ

Film je pukao i Belgijancima, čelnici Anderlehta i Standarda, doneli su odluku da se zbog divljanja huligana veliki derbi igra bez prisustva gostujućih navijača sve do kraja sezone 2024/25, jer je meč ova dva kluba čak četiri puta prekidan u poslednjih šest godina.

Pre nekoliko dana i Grcima je dozlogrdilo da kriminalci maskirani u navijače potežu noževe i kalašnjikove u međusobnim obračunima, pa je posle obračuna huligana Panatinaikosa i Olimpijakosa na odbojkaškoj utakmici, u kojem je teško povređen i jedan policajac, doneta odluka da se naredna dva meseca sve fudbalske utakmice u Grčkoj igraju bez publike.

Ako se još malo vratimo unazad kroz 2023. prisetićemo se da je na utakmici PSV – Sevilja huligan napao srpskog golmana Marka Dmitrovića. Na holandskim sajtovima su objavljene informacije da je napadaču zabranjeno da 40 godina dolazi na utakmice PSV-a, dobio je otkaz na poslu i naravno krivično je odgovarao.

Još jedan korak u prošlost i tu stajemo. I jedan žena je osamdesetih godina prošlog veka stala na put huliganima. Tadašnja premijerka Margaret Tačer uvela je niz ograničenja na engleskim stadionima i oko njih, zabranila je alkohol na stadionima, dozvolila policiji jače represivne mere prema huliganima i pijanim navijačima, ukinute su ograde oko terena, postavljene stolice na tribinama i bilo je vrlo moguće da agresivni naavijači lako završe u zatvoru.

Srbija danas takođe ima neke svoje sasvim solidne zakone, na primer Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, ali bilo bi zasita zanimljivo pronaći podatak koliko je navijača kažnjeno po ovom Zakonu. Huligani su odlično organizovani, imaju svoje advokate, neretko i advokatske timove, koji brzo reaguju kada je potrebno da im se klijenti izvuku iz pritvora, ali zato su majstori za odugovlačenje suđenja i donošenje presuda, pa slučajevi neretko zastare.

PROČITAJTE JOŠ

Utakmica 14. kola Srpske lige Beograd, između Zemuna i Rada, koja je odigrana prošlog meseca prekinuta je u 27. minutu, pri rezultatu 2:0. Tada su domaći navijači preskočili ogradu, ušli na teren i napali između ostalog i golmana gostiju, a zatim je usledio odgovor gostujućih navijača koji su se obračunali s policijom. Da je bilo ko od ovih navijača čuo da u gorespomenutom Zakonu postoje drastične kazne za ovakve stvari i da su čuli bar za jednog svog „saborca“ koji je platio ceh, sigurno ne bi tako lako odlučili da ulaze na teren ili nasrću na policiju.

Ove godine je Filip Kljajić, tada golman i kapiten Novog Pazara, otkrio da zbog nezapamćene torture napušta Novi Pazar. Kljajić je na poziv jednog klupskog funkcionera došao na sastanak s navijačima, na kojem je doživeo nezamislive stvari i to samo zato što je pokušao da zaštiti svoje saigrače od uvreda i napada huligana.

„Hvatali su me za glavu, zavrtali uši i pretili da će mi lomiti ruke i vaditi oči„, rekao je Kljajić tada „Novostima“.

Na utakmici između Smedereva i Mačve iz Bogatića, navijač je preskočio ogradu, dotrčao iza klupe za rezervne igrače i udario pomoćnog trenera. Ne samo da sudija nije prekinuo utakmicu, već je huligan uspeo da pobegne sa stadiona. I tu nije stao, već se vratio na tribine, i tek po povratku je uhapšen, napisao je dopisnik „Sportskog žurnala“ iz tog grada.

Kakve se nebuloze dešavaju na našim stadionima najbolje potvrđuje slučaj sa kvalifikacione utakmice za Evropsko prvesntvo Srbija – Crna Gora. Naime, u oktobru je čovek sa prslukom redara oteo Crnogorcima zastavu, nakon čega je nastao haos, lomljenje stolica i obračun s policijom. I umesto da „redar“ odgovara po Zakonu o sprečavanju nasilja i dobije odgovarajuću kaznu, on je opet zaboravljen, a „redar“ je zbog remećenja javnog reda i mira dobio prekršajnu prijavu. Ako je uopšte dobio i nju.

I da ne nabrajamo više.

Ono što mi znamo i čuli smo to mnogo puta jeste „da Srbija nema snage da se izbori s huliganima“. Kada vlast bude smogla snage da se obračuna s nima, umesto što ih koristi kao privatnu vojsku ili poslovne partnere, neka pita svog druga Erdogana kako se koristi metla.

BONUS VIDEO