Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Međunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB) revidirao je pravila koja se tiču igranja rukom i kada igrač to uradi slučajno, više neće biti fudbalski prestup.

Ovakvih situacija ima mnogo, a sa rastućim brojem penala prethodnih godina i usled upotrebe VAR tehnologije, igranja rukom teško su mogla da promaknu oku tehnologije, kad se to već desi sa arbitrima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pravilo se menja od jula ove godine, što će biti spas u situacijama sličnim onoj u kojoj se skorije našao Marko Gobeljić.

Njega je na utakmici protiv Milana lopta pogodila u ruku posle udarca igrača „rosonera“ i španski arbitar je posle pregledanja VAR snimka dosudio penal.

Može se polemisati da li je Gobeljić delom i namerno podigao ruke tamo gde su bile, ali je činjenica da je bar deo reakcije bio instinktivan.

„Tumačenje incidenata sa igranjem rukom nije uvek bilo konzistentno zbog nedovoljno dobrih primena pravila i članovi su potvrdili da nije baš svaki kontakt ruke sa loptom prestup“, navodi se u saopštenju. Doduše, i dalje će za sudije biti prostora za arbitražno tumačenje od sitaucije do situacije.

„U smislu kriterijuma, u slučaju kada ruke čine telo fudbalera neprirodno većim, onda sudije treba da nastave da reaguju po važećim procenama, u zavisnosti od situacije i kretanja fudbalera u njoj“, piše dalje u saopštenju.

Vrlo je jasno da će kao prestup biti sankcionisano kad igrač namerno dira loptu rukom ili kada je pomera ka lopti.

Takođe, na isti način se posmatra i situacija kada mesto gde se nalazi fudbalerova ruka nije opravdano i kod ovakvih stvari će odgovornost i dalje biti prebacivana na fudbalere.

Golovi koji budu postignuti makar i posle slučajnog igranja rukom neće biti priznati, kao i oni kada jedan igrač dodirne loptu rukom, a onda asistira za pogodak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar