Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Bivši trener CSKA i ruske reprezentacije, sada predsedavajući Odbora Državne dume za nacionalnosti, Valerij Gazajev rekao je da je grupa poslanika podnela na razmatranje predlog zakona o koncesijama za kompanie koje finansiraju fudbalske klubove.

„Svesni ste da se danas u našoj zemlji 88 odsto klubova, od Premijer lige do druge lige, finansira iz saveznih ili regionalnih budžeta. Ovo je pogrešno, jer ne odgovara finansijskom fer-pleju, što pokreće pitanja. Ko god da prati, zna da su pre dve, tri godine tri naša kluba kažnjena od UEFA sa 20 miliona evra zbog činjenice da budžet nije odgovarao nivou prihoda. Stoga je veoma važno da se klubovi prebace na privatno ulaganje ili javno-privatno partnerstvo“, rekao je Gazajev koji je osvojio rusko prvenstvo sa Alanijom (1995) i CSKA (2003, 2005, 2006), dok je „armejce 2005. doveo do pehara Kupa UEFA.

PROČITAJTE JOŠ

Od 2013. je u politici, pa sada kao političar, želi da pomogne sportu.

„Sa grupom poslanika podneo sam Dumi predlog zakona o koncesijama za kompanije koje finansiraju profesionalne klubove i u samom vrhu je podržana ta inicijativa. Mislim da će pre ili kasnije ovaj zakon da bude usvojen, jer drugog izlaza nema. Klubovi sa Zapada se finansiraju isključivo privatnim novcem.“

Prisutne na forumu u Kazanju čiji je fudbalski stručnjak bio gost, zanimale su velike plate fudbalera.

„Ako fudbaleri širom sveta primaju ogroman novac i velike honorare, postoji neki razlog za to. Fudbaleri takođe donose korist zemlji igrajući na međunarodnim takmičenjima. Osim toga, oni po tom pitanju nisu najbogatiji ljudi. Naši oligarsi zarađuju još više od fudbalera, zašto ne kažete da lekari primaju poput oligarha? Vlada čini sve da podigne plate lekarima“, rekao je Gazajev, jedan od 17 bivših sportista koji sedi u Dumi, ali i koji je od njih 17 prošle godine zaradio najviše.

Prema zvaničnim podacima, Gazajev je prošle godine inksirao 146,89 miliona rubalja, što je oko 1,65 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar