Pavle Ilić, Srđan Jovanović i Milorad Mažić Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs/Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia/Petter Arvidson / Zuma Press / Profimedia

Utakmica 24. kola Superlige Srbije između Crvene zvezde i Partizana na stadionu "Rajko Mitić" (subota, 17.00) mogla bi da bude ključna u borbi za šampionsku titulu. Partizan meč dočekuje kao prvoplasirani sa jednim bodom više u odnosu na "večitog rivala", što znači da je ulog ogroman - crno-belima eventualna pobeda donosi bodovni plus od četiri boda, remi ih ostavlja na prvom mestu pred samu završnicu, dok pobeda izabranike Vladana Milojevića vraća na prvo mesto na tabeli prvi put još od 18. kola.

Ulog je veliki, emocije će gotovo sigurno biti uzavrele, pa na čoveku koji će biti zadužen za deljenje pravde na 172. međusobnom okršaju dva beogradska giganta leži ogromna odgovornost. Stoga je bilo očekivano da će pištaljka otići u ruke najboljem srpskom arbitru u ovom trenutku, Srđanu Jovanoviću, uprkos negodovanju od strane crveno-belih..

No, umesto toga, doneta je odluka da tu obavezu dobije Pavle Ilić, 34-godišnjak koji će po prvi put u karijeri deliti pravdu na najvećoj smotri domaćeg fudbala, pa tako dolazimo u situaciju da i fudbalski derbi, nakon Kupa Radivoja Koraća gde je turnir protekao bez najboljih srpskih arbitara, o čemu je govorio Željko Obradović po završetku finala protiv Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ...

Da stvar bude još neobičnija, Ilić u karijeri nikada nije sudio utakmicu u Evropi, dok je u aprilu 2021. godine bio predmet istrage zbog utakmice Prve lige Srbije između Sloge i Trajala (0:0), kada je pokazao čak devet žutih kartona ekipi Sloge od deset ukupno, a u kladionicama su primećene velike uplate na veliki broj kartona, što je upalilo alarm u UEFA, ali je FSS utvrdio da nije bilo nečasnih radnji.

Iako ovo, naravno, ne znači ništa, jer je Ilićeva sudijska karijera tek počela, jasno je da se pred njim nalazi izuzetno nezgodan (u najmanju ruku) i delikatan zadatak za koji je možda bilo i boljih izbora – primera radi, Jovanović je tražen i cenjen van granica Srbije, pa je tako ove godine sudio dve utakmice Lige šampiona (Union Berlin – Braga u grupnoj fazi i PSV – Borusija Dortmund u osmini finala), te jednu u Ligi Evrope (Betis – Rendžers u grupnoj fazi).

No, umesto u subotu i stadiona Crvene zvezde navijači će Jovanovića ipak imati prilike da gledaju na terenima Superlige, pošto će deliti pravdu na utakmici Napredak – TSC koja je na programu u četvrtak od 16.00. To, doduše, ne znači da Jovanović neće imati svoju ulogu na derbiju – ali hrvatskom, pošto je spominjan kao moguća opcija za meč Hajduka i Dinama (30. mart).

U dosadašnjoj karijeri sudio je tri derbija – 161. (2:0 za Partizan), 166. (2:0 za Zvezdu) i 167. (0:0), uz jedan duel u Kupu Srbije (4:3).

Od tog derbija iz aprila 2022. godine četiri puta zaredom su sudili debitanti – 168. Milan Mitić (1:1 u Humskoj), 169. Aleksandar Živković (pobeda Zvezde na Marakani 1:0), 170. Dejan Trifković (0:0),a 171. Nenad Minaković (2:1 Partizan u Humskoj).

Ovo je svojevrsna novotarija, jer je od 139. večitog derbija pa sve do 167. izbor uglavnom padao na najboljeg dostupnog sudiju. Tako je u tom periodu Slobodan Veselinović sudio na dva meča, Danilo Grujić šest, Milorad Mažić devet, Novak Simović četiri, Srđan Jovanović tri, dok su po jednom šansu dobijali Dragan Krstić, Dragomir Stanković, Boško Jovanetić, Miodrag Gogić, Vlado Glođović, Aleksandar Vasić, Majo Vujović, Lazar Lukić, uz već spomenute Mitića, Živkovića, Trifkovića, Mikanovića i sada Ilića.

Pre njih dominirali su čuveni Zoran Petrović, po mnogima najbolji srpski sudija svih vremena, te Miroslav Radoman.

Na Iliću je pritisak koji je pitanje da li će uspeti da izdrži, a utisak je da u dosadašnjoj karijeri nije uradio ništa što bi od njega stvorilo najpogodniji izbor za mesto glavnog sudije 172. večitog derbija.

Ukoliko uspe, domaći fudbal će (neočekivano) dobiti arbitra koji bi u narednih desetak godina mogao da krene stopama Mažića, Radomana…

Ukoliko, pak, napravi neku, pa čak i najmanju, grešku, Ilić će se naći na udaru sa kojim je pitanje da li će umeti da se nosi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare