Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

Najave UEFA i FIFA da će igračima koji se budu takmičili u Superligi biti zabranjeno da igraju na takmičenjima koje organizuju ove dve organizacije, zabrinuo je navijače širom sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Da li to znači da miljenike neće moći da vide u nacionalnom dresu?

U slučaju Srbije razloga za nervozu, nažalost, nema jer naši igrači uglavnom ne spadaju u sam krem evropskog fudbala.

Osnivači Superlige su šest klubova iz Engleske (Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi i Totenhem), te po tri iz Španije (Real Madrid, Atletiko Madrid, Barselona) i Italije (Juventus, Milan, Inter).

I među ovim timovima postoji tek poneko ime iz naše selekcije, ali u ovom trenutku nijedan aktivni reprezentativac naše zemlje ne nosi dres giganta!

Ukoliko sankcije UEFA zaista i zažive reprezentacije Engleske, Portugala, Španije i Italije će izgledati dramatično drugačije. Ipak, drugu ligu (pa i treći ešalon fudbalske Evrope) kojoj, nažalost, pripada i Srbija to neće ozbiljnije da ošteti.

Samo iz okruženja imamo primer Hrvatske, koja bi ukoliko se obistine pretnje izgledala dramatično drugačije. Vicešampion sveta bi morao da igra bez osam igrača, koji su uglavnom članovi startne postave: Luka Modrić, Ante Rebić, Šime Vrsaljko, Ivo Grbić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Ivan Perišić.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Možda je to isprva šokantno, ali je evidentno da smo daleko od najboljih.

Uostalom, među polufinalistima Lige Evrope i Lige šampiona imamo samo jednog srpskog igrača – Nemanju Matića, koji je odlučio da prevremeno završi reprezentativnu karijeru.

Aleksandar Kolarov, još jedan igrač koji je propustio poslednja dva okupljanja, nosi dres Intera, a teško je očekivati da će ponovo obući dres „orlova“.

Na debitantskom spisku Dragana Stojkovića Piksija našli su se sledeći igrači:

Predrag Rajković (Rems), Marko Dmitrović (Eibar), Đorđe Nikolić (Bazel), Nikola Milenković (Fjorentina), Stefan Mitrović (Strazbur), Uroš Spajić (Fajenord), Marko Petković (TSC), Filip Mladenović (Legija), Miloš Veljković (Verder), Milan Gajić (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Serkl Briž), Mihailo Ristić (Monpelje), Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Maksimović (Hetafe), Saša Lukić (Torino), Sergej Milinković Savić (Lacio), Marko Grujić (Porto), Darko Lazović (Verona), Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt), Filip Đuričić (Sasuolo), Nemanja Radonjić (Herta), Uroš Račić (Valensija), Ivan Ilić (Verona), Nenad Krstičić (AEL), Andrija Živković (PAOK), Dušan Tadić (Ajaks), Aleksandar Mitrović (Fulam), Luka Jović (Ajntraht Frankfurt), Dušan Vlahović (Fjorentina) i Đorđe Despotović (Rubin).

Srbija odbrana greske golovi irska azerbejdzan
Foto: FSS

Samo letimičan pogled nam svedoči da nema nijednog imena evropskih giganata. Ipak, nije ni to potpuno tačno.

Luka Jović je trenutno na pozajmici u Ajntrahtu iz Franfurta, ali je i dalje igrač Real Madrida. Očekuje se da se ovog leta vrati u prestonicu Španije i tamo bori za minute.

Slična situacija je i sa Marko Grujićem koji nastupa za Porto (koji je odbio da se takmiči u Superligi), ali je na pozajmici iz Liverpula, jednog od osnivača novog takmičenja.

I na kraju, tu je i Ivan Ilić, igrač kog je Piksi pozvao na prvo okupljanje, ali koji nije debitovao još uvek. Mladi vezista ove sezone brani boje Verone, ali je na pozajmici iz Mančester sitija.

Ne tako davno je Srbija stalno imala fudbalere koji su osvajali Ligu šampiona i barem igrali u finalima takmičenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare