Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ako neko, Real Madrid nas je prethodnih dana naučio šta znači kad imate gen pobednika.

U svakoj niti na dresu slavnog kluba utkano je da kad ga nosiš, moraš da pobeđuješ.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve ostalo je ravno katastrofi. I tako iz dana u dan. Iza tebe stoji 13 titula prvaka Evrope, brdo drugih trofeja, za koje Realu treba još jedan ceo muzej, pored onog na Santjago Bernabeu.

Što kaže ona čuvena replika iz filma „Lajanje na zvezde“ o preduslovu s kojim se ide u kafanu, e tako i fudbaleri treba da se upoznaju s „gradivom“ šta je Real pre nego obuku njegov dres.

I čini se da su ovi koji ga sada nose, na najbolji način ispoljili taj gen predatora koji se očekuje od svakog fudbalera slavnijeg madridskog kluba.

Bili su praktično nokautirani protiv Pari Sen Žermena, jedna greška im je bila dovoljna da se potpuno vrate u život i reanimiraju za četvrtfinale.

A kad smo svi zajedno sa njima dotle stigli, možemo da kažemo da gledamo jednu prilično zanimljivu predstavu. Od svih, ne samo od Reala.

Karim Benzema je u dosadašnjem delu Lige šampiona najbolje otelovljenje te Realove autentične šampionske arogancije sa primesom životinjskog njuha kad krv kreće da curi iz rane protivnika.

Parižani taj njuh nisu imali i platili su ceh. Kao u kafani u koju nisu otišli upoznati sa gradivom protiv koga igraju.

Tomas Tuhel nije čovek koji stvari prepušta slučaju. Štaviše svoj klub je doveo do titule prvaka Evrope kroz disciplinu.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Zna se gde, ko i šta radi i onda kad Ngolo Kante i Žoržinjo uključe neki turbo pogon, onda stvari obično idu dobro po Čelsi.

U sredu uveče su bile katastrofalne. Svi su znali da će fokus potpuno biti na Benzemi.

Samo nisu mogli da ga zaustave. Od trenutka kad su ga udvojili, a on petom dodao Valverdeu i ostavio samog Vinisijusa koji je zadrmao prečku u desetom minutu, pa do novog het-trika.

Sam ga je „otvorio“ duplim pasom sa Brazilcem. Iz prve je dodao Vinisijusu, koji je istrčao levim krilom, vratio u sredinu na glavu Francuzu koji je pogodio u 21. minutu za 1:0.

Kristensen i Silva su se pogubili i u toj situaciji, udvojili pogrešnog čoveka, pa je Karim ostao sam i surovo to kaznio.

Ni 180 sekundi nije prošlo pre nego što je Silvu opet naterao da se hvata za glavu, dok je on opet glavom dao drugi gol.

Početkom nastavka je definitivno rešio meč jer ni Antonio Ridiger i Eduar Mendi nisu ništa naučili iz kiksa Đanluiđija Donarume.

Foto: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Kao da nisu gledali kako Benzema nikad ne staje i kako kažnjava i najmanje gluposti koje neko napravi u odbrani.

Rečju, veličina i kako već ima 34 godine, možemo samo da se pitamo koliko dugo će još podsećati na vino – što stariji, to bolji.

Na drugoj strani istog grada, prestonice Španije, Atletiko Madrid je razočarao.

Tim koji prolazi kroz turbulentan period već neko vreme ipak uspeva da se dogega do nokaut faza Lige šampiona svaki put.

Kamo sreće da za bilo koji srpski klub možemo da kažemo da prolazi kroz krize, a stiže među najbolje u Evropi iz godine u godinu.

Mi se ovde ipak bavimo nekim drugim, egzistencijalnim problemima, dok je ljudima u Atletiku sad najveća enigma, statistika.

Posebno onaj njen deo iz meča sa Mančester sitijem koji u koloni „šutevi ka golu“, pokazuje „krompir“.

Nula šuteva na gol, naspram 15 šuteva Sitija, stvarno su podatak koji posramljuje Dijega Simeonea i njegov klub.

Po društvenim mrežama se širi „skrinšot“ na kom se vidi svedočanstvo, kako to zovu „antifudbala“, jer Simeoneov tim igra u jednom momentu sa svom jedanaestoricom pozadi.

Atletiko se samo prilagođava protivniku, a da je sa Sitijem igrao spuštenog garda… pa, svi znamo kako sa time izlaze na kraj timovi koje vodi Pep Gvardiola.

Ali ipak, baš nijedan šut na gol? Kao da uzmete Borac iz Klenovnika, igrate protiv Liverpula i stavite protivnika na „legendary“ u igrici FIFA. Užasno.

Simeone će u revanšu morati da smisli nešto dobro, inače, narodski rečeno, ode mas’ u propas’.

Jirgen Klop
Jirgen Klop; Foto: Tanjug/AP Photo/Rui Vieira)

A ona kod Jirgena Klopa ne da ne propada, nego raste. Benfika je delovala kao lak zalogaj (3:1) čak i kada su odmarani neki od igrača poput Roberta Firmina.

Nije bilo ni Dioga Žote koji je spasao ekipu u meču sa Votfordom za vikend, pa ni Džordana Hendersona.

Zato treba imati u vidu kao jedan od utisaka tu dubinu koju u svom timu ima liverpulski tim koji sada pretenduje i na finale Lige šampiona i na titulu u Premijer ligi.

Tim Nemanje Radonjića jeste možda najslabiji od preostalih u takmičenju, ali je za respekt to kako se razigrao Klopov sastav.

Ono što je ovde zanimljivije jeste način na koji je Bajern Minhen izgubio od Viljareala.

Ok, svakome, pa i najboljima se može desiti da onako kiksnu. Niko nije nesavladiv, ali Bajernu se to desilo u, pa verovatno najbezbolnijem trenutku.

Slično kao Srbiji protiv Portugala u poslednjoj utakmici kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

Primili smo gol u drugom minutu, uspeli da se rasvestimo i počeli da igramo kao da igramo od nule.

Foto: EPA-EFE/MATTHIAS SCHRADER / POOL

Bajernu se Arno Danžuma „desio“ u osmom minutu. Mašinerija koja je pre mesec dana urnisala Salcburg sa 7:1 morala je da uradi više.

Onaj stereotip da Nemci nikad ne odustaju, provejavao je tek sporadično.

Dani Pareho je svoj posao obavio odmah na startu, Đerar je imao još jednu dobru šansu posle oko pola sata, a šta tek reći za loptu Fransisa Kokelana koja je iz centaršuta završila u mreži?

Nije slučajno Unaj Emeri rekao da je njegova ekipa mogla da uradi i više tokom meča, jer da Upamekano kod ubacivanja Kokelana nije bio na pravom mestu, Bajern bi se još žešće češao po glavi.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ovako je gol poništen, Viljareal je kasnije pogodio i stativu, a na snazi je ostao rezultat koji je sam po sebi iznenađenje.

Zamislite tek da je bilo 3:0 za Viljareal, kakva bi to tek šamarčina bila bavarskom klubu, koji mora da se kurtališe lovorika od Salcburga, jer je sad očito naišao na tvrđi orah.

Ništa manja zasluga u tom smislu ne ide ni spomenutom Emeriju, koji je ograničio jednog Roberta Levandovskog na samo nekoliko pokušaja da zapreti golu, koji je iskoristio što je Alfonso Dejvis dobio ozbiljnu šansu posle pauze i koji je igrače Viljareala učinio da izgledaju mnogo boljim nego što tim objektivno jeste.

BONUS VIDEO: Dragan Stojković Piksi u Kataru na žrebu za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar