Foto: Pedja Milosavljevic/starsport

Ekipa spremna na velika dela.

Srbija je protutnjala kroz Oslo i ostavila u prašini Holana i drugove i kao prva u grupi obezbedila elitnu diviziju Lige nacija i drugi šešir pred žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Nakon što je par dana ranije demoliala i Švedsku i u oba meča ostavila utisak da je moglo da bude i ubedljivije, Piksijeva Srbija je pokazala da još uvek nije dostigla plafon koji bi mogao da bude viši nego što smo i u najluđim snovima mogli da maštamo.

Posebno impresivan bio je način na koji je Srbija odigrala ova dva meča i kako je selektor Dragan Stojković Piksi rešio izazove sa kojima se suočio.

PROČITAJTE JOŠ

Znali smo svi da moraju da se dobiju i Švedska i Norveška kako bi se ostvarili ciljevi, ali je malo ko mogao da pretpostavi da će „orlovi“ ovako lako „obrnuti igricu“.

Pred završne duele, Piksi je bio lišen prvog golmana Predraga Rajkovića i glavnog defanzivca Nikole Milenkovića uz rovite Miloša Veljkovića i Strahinju Pavlovića, a sa početka okupljanja je vraćen zadnji vezni Nemanja Gudelj koji je dobio stomačni virus.

Bio je to ozbiljan hendikep za defanzivu koja ionako nije bila jača strana reprezentacije Piksijevom mandatu.

Međutim, tu zagonetku, Piksi je rešio bez mnogo muke. Bacio je u vatru debitanta Babića i Erhana Mašovića i obojica su pokazali da mogu da budu ozbiljne opcije. Posle početne treme, i jedne loše reakcije kod gola Švedske, raznosili su rivale.

Na njihovu partiiju protiv Švedske je došla doktorska disertacija Pavlovića i Veljkovića u Oslu koji su u većem izazovu pokazali još veći raspon mogućnosti.

Tako je na manje od dva meseca do početka Katara, Stojković hrabrim potezima i spremnošću da rzikuje dao sebi nekoliko opcija više u defanzivii koje sada po potrebi može da kombinuje u zavisnosti od rivala i da ne streepi u slučaju problema sa kartonima.

Slovenija vs Srbija Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

Ako smo dobili opcije u odbrani za koje smo mogli da naslutimo da će naći svoje mesto, posebna je priča utakmica Ivana Ilića protiv Norveške.

Imao je mladi as Verone zadatak da nadomesti izostanak Sergeja Milinkovića-Savića koji je zbog kartona bio nedostupan za meč sa Norveškom i opravdano se strepelo da posle maestralnog izdanja u Beogradu Srbija ima rupu koju će biti teško popuniti

Onda se ukazao Ivan Ilić koji je svakim svojm potezom pokazivao klasu i demonstrirao zašto je za njega zagrizao i jedan PSŽ.

Ilić je bio sjajan u duelima, kvario akcije rivala, sjajno se otvarao kao opcija za pas i vhunski napadao u tranziciji, a šlag na torti je bila akcija kod drugog gola.

Nakon što su Vlahović i Tadić isčačkali jednu loptu na sredini terena i lansirali kontranapad, Ilić je sve to vrhunski ispratio i u punom trku se otvorio za dodavanje, a onda hladnokrvno navukao odbranu i elegantno ostavio loptu za Mitrovića koji nije propustio da je pošalje u mrežu.

Kakav je meč odigrao govore i reakcije velikih imena srpskog fudbala kao što je Rade Bogdanović koji je sa oduševljenjem komentaarisao igru sjajnog veziste potredeći ga sa Slavišom Jokanović.

Ilić ne da je samo popunio nedostatak Milinković-Savića nego se nametnuo i kao opcija za prvi tim jer u različitim taktičkim varijantama može da funkcioniše i sa njim i sa ostalim vezistima.

Foto: Pedja Milosavljevic/starsport

Ono što smo već znali godinama u nazad, a što je još jednom dobilo potvrdu jeste da imamo napad koji je jedan od najboljih na svetu u reprezentativnom fudbalu.

Mitrović je nastavio svoj reprezentativni golgeterski pohod kojem se ne vidi kraj, Vlahović je posle male krize proradio, a Dušan Tadić još jednom demonstrirao plejmejkersku magiju.

Ni po krilima ne stojimo mnogo lošije. Filip Kostić je postao jedno od najboljih svetskih krila koje su u stanju da pokrivaju celu stranu, pa zbog njega na red ne stiže Filip Mladenović, dok na suprotnom boku imamo dve različite opcije u Andriji Živkoviću i Darku Lazoviću.

Piksi definitivno ima ozbiljan materijal u rukama, a koliki je domet ove selekcije pokazaćće Svetsko prvenstvo u Kataru.

Pa neka počne „loženje“.

BONUS VIDEO Tadić Vlahović i Ilić posle velike pobede protiv Norveške


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar