Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi kaže da nema ništa protiv toga da postoji "ljubimac" u reprezentaciji, a u razgovoru za sajt Fudbalskog saveza Srbije otvoreno je još nekoliko tema.

Piksi je između ostalog pričao i o svom igračkom debiju iz novebmra 1983. godine, ali i onom koji ga 24. marta očekuje kao selektora na utakmici protiv Irske, u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ:

Stojković je debitovao na utakmici protiv Francuske, njima je dao gol 1984, a na Parku prinčeva je 1989. poneo desetku na leđima.

„Svaka nosi svoju težinu i svaka ima neku svoju vrednost. Ta prva na Maksimiru, gde počinje moj put u A reprezentaciji. Kasnije, Evropsko prvenstvo u Francuskoj i taj gol u Sent Etjenu protiv domaćina turnira. Nažalost, tu utakmicu pamtim po jednom tragičnom događaju. U poluvremenu je naš doktor Milenović doživeo srčani udar i njegova smrt je potresla celu ekipu“, priseća se Piksi.

Opisao je i kako je došao do broja 10 na dresu.

„Neko od novinara, čini mi se da je bio Brada Jovanović iz Sporta, pitao me je kako se osećam. Rekao sam mu da ode kod Osima i da mu kaže da mi da broj 10 i da ne brine za rezultat. U šali naravno, ali neko je selektoru preneo taj razgovor, do mene je kasnije stigla povratna informacija koja je bila u moju korist. Osim je rekao ’evo ti desetka, pokaži šta znaš’. Bio sam toliko srećan i motivisan, da sam bukvalno leteo po terenu. Mnogo sam voleo taj broj. Francuska mi je očigledno bila suđena od samog početka karijere i zato zauzima posebno mesto u mom srcu“, kaže Stojković.

Tri dana posle Irske, Srbija će igrati protiv Portugala u kvalifikacijama, a Piksi, koji je svoj prvi reprezentativni gol postigao upravo protiv Portugalaca, tvrdi da će mu za ovaj meč biti potrebno više iskustva i pameti.

Pre mnogo godina realizovao je penal pored mnogo iskusnijih saigrača poput Sušića, Baždarevića, Zajeca i Nenada Stojkovića.

„Bio sam omiljen među njima, najmlađi u timu. Da kažem da sam bio i pomalo drzak. Ali to je ona pozitivna drskost koju igrač mora da ima, naročito ako poseduje kvalitet… Drskost i hrabrost morate da pokažete. Iako mi tada nije bilo svejedno. Gol je kod tog penala bio mali. Odigraš hrabro, rušiš barijeru i otvoriš put za dalje. Onda te igrači respektuju“, ističe Piksi.

Foto: FSS Twitter

Svoje poštovanje je zaslužio tokom karijere ovakvim pristupom, a kaže da zbog toga mnogo pažnje polaže i na ono koje ukazuje rivalu.

„Porazi u svakom slučaju ostavljaju psihološke posledice na ekipu. Ali to nikako ne sme da se smatra tragedijom. Može da se proguta formulacija sportska tragedija… kada se promaši penal u poslednjem minutu, ili te sudija ošteti u toku utakmice, pa se izgubi na glup način. Ali termini tragedija i potop, to nikako ne mogu da prihvatim. Ljudi, znate li šta znači tragedija u životu? Ne dao Bog nikome! I ne smemo da smetnemo s uma da i u pobedi i u porazu, mora da se pokaže respekt prema protivniku. To je veoma važno. Tu se vidi veličina ekipe“, objašnjava selektor.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Aleksandar Mitrović je krajem 2018. protiv Crne Gore promašio penal „panjenkom“, a Piksi kaže da svom igraču ne bi zamerio kad bi tako probao da izvede penal.

Piksi kaže da ne bi kritikovao igrača ni kada bi ovaj probao da proturi loptu rivalu kroz noge, pod uslovom da je to u službi igre. Ne vidi ništa loše ni u tome što je neki fudbaler „ljubimac“ trenera.

„Bio sam Osimov ljubimac, samo što on to nije pokazivao. Bio je dosta šarmantan, ja sam ga puno voleo. Volim ga i dan danas. Ima neki specifičan šarm i mislim da je mene posebno držao u srcu. To je neki moj utisak, da li je tako ne znam, moraćete njega da pitate. A to, da vam se neki igrač u reprezentaciji posebno dopadne i da postane vaš ljubimac, zašto da ne… ali daleko od toga da ga to stavlja u neki privilegovan položaj. Naprotiv, to je još gore, mora da bude duplo bolji od drugih da bih ja zaista bio na svoj na svome. I da mogu da kažem eto vidiš, to mi je ljubimac, ali zaslužuje da mi bude ljubimac“, kaže Stojković.

Ono protiv čega bi imao nešto protiv jesu društvene mreže, kad se koriste neumereno. Stojković je prokomentarisao i novinski tekst „Filozofija jednog Piksija“, iz vremena kad je imao 18 godina. To mu je bio prvi tekst u novinama.

„Igrači danas koriste društvene mreže i ja to razumem. Živimo u takvom vremenu i neću im braniti, samo da se to svede na jednu normalnu meru i da vode računa šta kače i šta komentarišu. Ne bih voleo da po tom pitanju uđemo u neku diskusiju. Što se tiče članka Filozofija jednog Piksija, sećam se da su svi moji drugari kupili taj Tempo… ušao sam u učionicu, svi nešto čitaju… pitam se, šta rade ova deca… čas geografije, 30 učenika u razredu i svi čitaju Tempo. Kažu ’je l si video članak, pišu na dve strane o tebi’. Oduševio sam se“, priča Piksi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Poručio je i da će mnogi fudbaleri morati da shvate da njihova igra u reprezentaciji nije samo trčanje i davanje golova, već predstavljanje svih građana ove zemlje.

„Igrači znaju ko sam ja, ja znam ko su oni, neke poznajem lično, neke ne. Zato će taj generalni sastanak u ponedeljak biti vrlo svrsishodan i interesantan. Za njih edukativan, ako ga shvate na pravi način. Jer fudbal nije samo trčanje i davanje golova. Postoji spektar stvari od kojih zavisi da li će jedan fudbaler, jedan trener ili jedan funkcioner biti na nivou da dostojno reprezentuje svoju zemlju“.

„Nebitno da li je na terenu ili je na ulici, u restoranu, bilo gde. Ako me budu pažljivo slušali, puno će im značiti. Dobiće jednu lekciju, ne samo fudbalsku, nego i životnu. Mi smo u jednoj misiji u kojoj ne predstavljamo samo sebe. Predstavljamo Vas, predstavljamo ove momke koji snimaju ovaj intervju, sve one koji rade u Savezu, ljude koji će biti na stadionu, narod koji će nas bodriti uz TV ekrane… Predstavljamo sve one koji imaju identifikaciju srpstva. I daćemo sve od sebe da vas ne razočaramo“, zaključio je Stojković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar