Foto: FSS

Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi optimista je pred jedan od ključnih mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024.

Foto: Nova.rs

Srbija se u subotu uveče od 20.45 sastaje sa Mađarskom na Puškaš areni u Budimpešti i imaće nimalo lak zadatak da pobegne rivalu na tri boda viška posle prošlomesečnog poraza u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Svestan je toga i Stojković, svesni su i fudbaleri Srbije, pa je selektor tražio od njih da budu „ratnici“ na terenu jer drugačijim pristupom teško mogu da dobiju solidan tim Mađarske.

Selektor tvrdi da se njegov stav ne menja i da je Srbiji mesto na Evru, pa je to ponovio i na početku konferencije pred meč sa Mađarima.

„Moje mišljenje se ne menja, cilj svih nas je da Srbija bude na Evru 2024. To je cilj i učinićemo sve da dođemo do njega. Što se aklimatizacije tiče, potpuno je sve isto kao u Beogradu, let je bio 39 minuta i lepo je biti u ovako lepom gradu kao što je Budimpešta“, rekao je Piksi na početku konferencije.

Kada je reč o ekipi, kaže da je skoro siguran u pogledu sastava i formacije.

„Ja tim znam u principu 99 posto ali moramo da sačekamo i sutrašnji dan. Raduje me da su igrači radili na veoma visokom nivou, pokazali veliku želju i motivisanost da što spremniji uđu u meč i sada i sa Crnom Gorom. Može samo da me raduje da će igrači sutra dati sve od sebe da odigraju dobru utakmicu i da se bore do poslednjeg atoma snage“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kratko je i nevoljon prokomentarisao učinak „orlića“, koji su ove nedelje doživeli istorijski težak poraz od Engleske 9:1.

„Bolan je i previsok rezultat, ali ne bih davao druge komentare jer želim da zadržim fokus na onome što nam predstoji sutra uveče. Fokus i koncentraciju“, kazao je šef struke seniorskog tima.

Našalio se i na račun kolege sa klupe mađarske reprezentacije jer je Marko Rosi naveo da zna kako će Sergej Milinković-Savić igrati iza napadača.

„Moraću da ga pitam da mi prenese te karakteristike, pošto su to neka predviđanja. Gde će igrati i da li će igrati to ćemo videti. Pitaću ga u svakom slučaju“, kazao je Piksi, koji je imao i jednu lošu vest.

Srbiju su pred ovo okupljanje mučili izostanci i povrede, pa zbog toga nema Dušana Vlahovića i Mihaila Ristića između ostalih, a sada ni Miloša Veljkovića.

„Nikakva. Znači da ne igra. Ne može da bude u protokolu, jer nije ni trenirao sa nama, imao je poseban režim treninga i nema ga ni u timu ni u protokolu. Pitanje je da li će biti za Crnu Goru. Verujem da će biti. Bolovi u primicaču iziskuju nekoliko dana oporavka. Verujem da će za utorak biti spreman, ali za sutra uveče ne“.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Odakle Srbiji po njegovom mišljenju preti najveća opasnost?

„Mađarski tim je kvalitetan i poseduju jednu vrstu samopouzdanja, deluju čvrsto, organizovano, pokazali su to u Beogradu. Doduše, bili su bolji u prvom poluvremenu, mi u drugom, tako da su odneli sva tri boda iz Beograda i mi hoćemo da povratimo ta tri boda. Došli smo u Budimpeštu po revanš i to želimo. Organizovana su ekipa, imaju nekoliko odličnih igrača. Da ne govorim Soboslaj koliko može da bude opasan. Znamo da Orban neće igrati, ali hoće neko drugi. Kao što oni hoće da budu bolji, tako hoćemo i mi i to garantuje kvalitetnu utakmicu do kraja“.

Opisao je i kakvi su uslovi na stadionu Puškaš arena u Budimpešti, mestu na kom može i da se dobije i da se izgubi mnogo u borbi za Evro.

„Stadion je zaista prelep, pritom nosi i prelepo ime, Puškaš, legenda svetskog fudbala, uslovi za igru su fenomenalni i razlika u odnosu na utakmicu u Beogradu je to što smo mi igrali pred praznim tribinama, a oni će imati 65 hiljada ljudi i taj ambijent koji svi žele da vide. Nadamo se svim komponentama koje su bitne. Jako sam bio tužan kad sam video da je na Marakani prazan stadion zbog kazne i to ne bi trebalo da se dešava u budućnosti. Moramo da budemo pametni i da i mi igramo pred punim stadionom. Svaki igrač i onaj ko je deo utakmice može samo da uživa u ambijentu i u uslovima koje ovaj stadion pruža. To je još jedan dodatni motiv da date svoj maksimum da sav svoj talenat ispoljite na najbolji mogući način“.

Dragan Stojoković Piksi
Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/ bs

Ističe da pripreme za ovaj meč nisu bile iste kao za neke prethodne i podigao je „borbenu gotovost“ svog tima na najviši mogući nivo.

„Nisu bile kao ranije, ovo su utakmice koje praktično život znače i nose veliku važnost tako da je svaki izlazak na teren bio na neki način specifičan. Potpuno je podignuta mobilnost i koncentracija da se što bolje pripremimo za sutrašnji duel“, navodi Stojković i onda opet kroz smeh odgovara na pitanje o promeni formacije.

„Videćete sutra, nemojte molim vas, ima ovde mađarskih novinara, saznaće sve ako budem rekao. Imamo neke ideje koje smo probali da implementiramo na treninzima, pokušaćemo na utakmici da pokažemo. Nije problem menjati sisteme i u toku utakmica, igrači su svesni toga, razumeju te taktičke zadatke i na krajFu ćemo videti sutra kakav će tok utakmica imati i šta će se dešavati na terenu. Vi možete da predviđate i zamišljate nešto, što ne mora da znači da će se i desiti. Meni je važno da su mi igrači spremni u svakom smislu, fizičkom, taktičkom, tehničkom da odigraju meč na visokom nivou“.

Dragan Stojković Piksi
Foto: Pedja Milosvljevic Starsport

Ponovio je da žali zbog izostanka Vlahovića, ali podseća da naš tim ima Mitrovića i da je to dobra stvar uz činjenicu da se svakako nećemo oslanjati samo na njegov kvalitet i formu.

„Imamo Mitrovića, to je sigurno dobra vest. Šteta što nemamo i Vlahovića, povređen je, ali u svakom slučaju imamo dovoljno ofanzivnih igrača koji mogu da ugroze gol. Dovoljno momaka sa ofanzivnim karakteristikama, ne moraju da budu klasična devetka. Baziramo se na timskoj igri i svi moraju da daju deo sebe za kolektiv i ono što mogu da bi pomogli ekipi. Bilo bi pogubno da očekujemo od jednog igrača da reši sve probleme. U modernom fudbalu je to teže. Timski duh, borbenost, disciplina potpuna i u napadu i u odbrani mora da se pokaže, tako da… Ova grupa je u svim aspektima spremna, važno je da dobro spavaju večeras, da imaju dobar ručak sutra i da upalimo motore u 20.45 sutra uveče“.

Za kraj je dao svoj sud o važnosti mečeva i poređenju između ovog u Budimpešti i onog od pre dve godine u Lisabonu.

„Nije bitna kao ona u Portugalu jer nas je ona vodila direktno na Svetsko prvenstvo, a ova sutrašnja je mnogo važna. Ne treba biti previše pametan i doneti takav rezon. I ona u Beogradu je bila mnogo važna. Ova svakako ima jednu veliku težinu, jer si onda tu već negde da ostvariš cilj. Da je definitivno odlučujuća, nije, pošto imamo još dve utakmice posle Mađara“, rekao je Piksi.

BONUS VIDEO: Mitrovićev gol u azijskoj Ligi šampiona, postao je strah i trepet u Al Hilalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar