FK Radnički
FK Radnički; Foto: Starsport.rs ©

Drugo kolo kvalifikacija je značilo je eliminaciju iz evropskih takmičenja za čak 11 klubova sa prostora bivše Jugoslavije. Od 19 ekipa preživelo je samo pet.

Nekada se slavilo i unapred kada klub iz Srbije izvuče ekipu sa Malte ili sa Farskih Ostrva, ali to vreme je očigledno prošlo.

PROČITAJTE JOŠ

Nekada su se protiv ovakvih timova upisivale pobede za četiri i više golova razlike, a sada je i pobeda čudna. Kako smo došli do toga da dve ostrvske zemlje iz koje verovatno ne znate ni jednog jedino fudbalera dođu i drže časove fudbala čak i klubovima koji su nekada stizali do polufinala evropskih takmičenja.

Nažalost, nije takva senzacija da povremeno domaćim klubovima lekciju očitaju konobari, vatrogasci i drugi ljudi sa raznih ostrva koji su i dalje poluprofesionalci.

Naravno, kada god se izgubi jače opravdanje je u parama, ali kakvo je opravdanje za klub koji postoji zbog entuzijazma nekih ljudi. Sve ovo samo sugeriše da se preterana polarizacija prvenstva između Crvene zvezde i Partizana otrgla kontroli i da prosto ostali klubovi više nemaju ni taj takmičarski naboj.

Nema kvaliteta (koji je uostalom i rasipan na preveliki broj klubova u odnosu na broj stanovnika), nema sistemskog rada, česte promene trenera, ma lako je biti general posle bitke, ali nisu to problemi na koje se sada prvi put ukazuje. Ipak, za ligu koja će sledeće godine imati direktnog učesnika u Ligi šampiona ovo je preveliki šamar. Šta nas tek čeka onda dogodine?

U trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija će Farska Ostva i Malta imati više predstavnika od timova iz bivše Jugoslavije.

Banjalučki Borac je već u prvom kolu eliminisan od Toršavna sa Farskih Ostva, dok su i za Radnički, Sutjesku i Velež klubovi sa ostrva (ne Engleske, već Farskih Ostrva i Malte) bili preveliki zalogaj.

Sva četiri predstavnika Slovenije su eliminisana pre početka avgusta, a čast Hrvatske, Bosne i Hercegovine brani samo jedan od tri tima. Nije se proslavio ni Dinamo iz Zagreba protiv Škupija, ali je uspeo da slavi.

Tako je jedan balkanski klub prošao zahvaljujući tome što su igrala dva predstavnika sa Balkana.

Hibernijans, Gzira i Hamrun brane čast Malte, dok B36 Toršavn i Klaskvik predstavljaju Farska Ostrva. Od timova iz bivše Jugoslavije opstali su Čukarički, Hajduk, Škendija i Zrinjski.

FK Radnički Niš
FK Radnički Niš; Foto: Starsport.rs ©

Evo i 11 klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji su takmičenje završili već u drugom kolu: Radnički, Osijek, Rijeka, Tuzla siti, Velež, Olimpija, Koper, Mura, Budućnost, Sutjeska i Makedonija ĐP.

Srbiju je najviše šokirao poraz Radničkog u Nišu od ispostavili se prejake Gzire posle penala. Tri puta su Nišlije vodile, a na kraju ispale i tako napravile veliki problem za nacionalni koeficijent.

Crna Gora je već ostala bez predstavnika u kvalifikacijama za Ligu konferencija, baš kao i primera radi Albanci koji su ostali bez Evrope već krajem jula eliminacijom tri tima.

Gledao je tu blamažu i Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, ali još uvek nismo čuli nijedan komentar od njega o tom susretu. Od nekadašnjeg „Reala sa Nišave“ sada nismo videli ni tračak onog „kraljevskog“, kao što i Nišava znatno obori svoj vodostaj tokom letnjih meseci.

Selektor je došao na meč koji je trebalo da predstavlja feštu srpskog fudbala, a gledao je kako Radnički sam sebi pravi problem, ali istovremeno i pravi ogroman problem srpskih klubovima za budućnost.

Čukarički je uspeo da savlada Rasin iz Luksemburga sa 4:0 na Banovom brdu i tako lako stigne do trećeg kola.

Kizilžar ih Kazahstana je ukupnim rezultatom 3:2 bio bolji od Osijeka, a u Hrvatskoj je slavio sa 2:0.

Breidablik sa Islanda srušio je Budućnost iz Podgorice sa 3:2.

Hamrun sa Malte je lako prošao Velež sa 2:0.

Djugarden iz Švedske lako je izašao na kraj sa Rijekom (4:1).

Radnički je ispao posle penala protiv Gzire (5:5).

Ki sa Farskih Ostrva srušio je Sutrejsku sa 1:0.

AZ Alkmar, najpoznatiji od svih rivala Ex Yu klubova, savladao je Tuzla siti sa 5:0.

Vaduz iz Lihtenštajna bio je jači od Kopera sa 2:1.

Sent Patriks iz Irske je srušio Muru sa 2:1.

CSKA iz Sofije je bio nerešiv problem sa Makedoniju ĐP sa 4:0.

BONUS VIDEO Fudbal u Bugarskoj: Svađa oko penala, vlasnik upao na teren

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram