Pele Foto:Tanjug/AP Photo

Smrt Edsona Arantesa do Nasimenta Pelea potresla je čitav svet, a za njim je ostao veliki broj podviga što na fudbalskim terenima, što van njih.

Jedan takav podvig ostaće večno upamćen zahvaljujući fotografiji iz septembra 1969. godine, nastaloj u spomen-parku Šumarice u Kragujevcu.

PROČITAJTE JOŠ

Pele je zajedno sa svojim Santosom gostovao u Kragujevcu u okviru velike turnere po Jugoslaviji, kada je upravo on u 90. minutu golom doneo izjednačenje i postavio konačnih 4:4, ostavivši tako Kragujevčane bez najveće pobede u klupskoj istoriji.

No, pored toga, Pele je, zajedno sa saigračima, ostavio neverovatan utisak i zbog jednog poteza van terena.

Malo pošto su došli u Kragujevac, igrači brazilskog tima su čuli priču o stradanju đaka 21. oktobra 1941. godine, i nije im bilo potrebno mnogo kako bi tražili da posete ovaj spomen-park. Ispred spomenika su Brazilci odali počast žrtvama i tada je nastala legendarna fotografija.

Za Pelea se pričalo da je dobričina i da voli da se smeje na sopstveni račun, a bio je i te kako dobro upoznat i sa balkanskim običajima i pesmama.

Jadranko Topić, bivši hrvatski fudbaler, otkrio je neke priče iz perioda dok je zajedno sa Brazilcem igrao u Njujork Kosmosu.

Pele Foto:Reuters

„Pele je zaludeo mase, na svakoj utakmici bilo je 45.000 navijača. Kosmos, a i ja s njim, bio je začetnik nogometnog buma u SAD-u koji traje i danas. Jednom smo stajali u mraku u tunelu. A on je, aludirajući na boju svoje kože, ispailo: „Pa gde je Pele? Ne vidim ga u mraku!“, rekao je Topić za „Večernji list“ tokom 2016. godine.

Zatim se prisetio i jednog čuvenog fudbalera niškog Radničkog.

„U klubu je igrao i Vito Dimitrijević iz Surdulice, bivši igrač niškog Radničkog. Imao je glas da je to bila divota. Ja bih mu držao melodiju, a on bi pevao kao slavuj. I tako smo jednom u klupskom autobusu nas dvojica počeli da pevušimo „Skalinadu“. Ubrzo nam se priključio i Pele, rukama je počeo da lupa po staklu u ritmu našeg pevušenja. A ubrzo je i cela ekipa počela da pevuši u ritmu. Od tog trenutka „Skalinada“ je postala himna Kosmosa. Pevala se u svlačionici, autobusu, ali i puštala s razglasa na stadionu. Pele ju je na kraju znao napamet, pevušio je „Tu se penje, tu se pada, to je sudba, to je nada, skalinada.“

Pele nikada nije pio i pušio, a i dalje se prepričava kada su mu krišom sipali rakiju.

„Jednom sam mu, varajući ga da je koktel, ulio ove naše rakije, a on je skoro poludeo! Njemu druženje s narodom nije bilo problem. Nije bio umišljen kao neke današnje zvezde, nego je ostajao skroman i jednostavan. A to, verujte, nije bilo lako jer je bio popularan kao da je mesija ili, u najmanju ruku, papa“, ispričao je Topić.

Pele Foto:REUTERS/Benoit Tessier

Brazilska samba na fudbalskom terenu ogledala se u tome da je Pele prvi koji je pravio razliku „biciklicama“, „trivelama“, „rabonom“, ma svime što vam padne na pamet.

Njegove poteze su kopirale generacije „karioka“, ali i mnogi najbolji fudbaleri iz drugih zemalja poput Mesija, Ronalda, Inijeste…

Pele je preminuo u 83. godini nakon što se godinama borio sa rakom debelog creva, koji je izazvao probleme i na drugim delovima tela, kao što su srce i bubrezi.

BONUS VIDEO Pele – gol protiv Austrije i slavlje nakon meča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar