Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Predrag Mijatović, legenda Reala i čovek koji je golom u finalu Lige šampiona 1998, presudio Juventusu (1:0) i vratio „ušati pehar“ u Madrid posle 32 godine, „otvorio je dušu“ u razgovoru za Nova.rs, nakon tužnih vesti da je preminuo bivši predsednik „kraljevskog kluba“ Lorenco Sanc.

Specijalna veza i posebna emocija vezivala je dva velikana fudbalske igre – predsednika Reala Lorenca Sanca i golgetera Peđu Mijatovića.

Foto: EPA/BERNARDO RODRIGUEZ

To nam je potvrdio Peđa Mijatović, koji je na „Santjago Bernabeu“ stigao na inicijativu velikog Sanca, sada već davne 1996. godine.

PROČITAJTE JOŠ

„Baš me je pogodila vest da je moj veliki prijatelj Lorenco preminuo u 76. godini subotu uveče. Ma, bio mi je više od prijatelja, bio mi je poput oca. Jako mi je teško što ga više nema, nije uspeo da se izbori s virusom, jer znate i sami da starije osobe dosta teže podnose. Četiri dana je bio na intenzivnoj, ali spasa nije bilo. Sanc je bio sjajan tip i kroz odlaske na ručkove i telefonske razgovore smo negovali to naše višedecenijsko prijateljstvo. Ljudina jedna u svakom smislu te reči. Izuzetno mi je krivo i zbog njegove porodice, sina Fernanda, koji mi je super prijatelj i komšija, što ne mogu da se oproste od njega kako dolikuje jer je umro od koronavirusa, a ovde u Španiji su zabranjeni veći skupovi“, rekao je iz Madrida Mijatović za Nova.rs.

Kako to obično biva u životu, kada vas napusti osoba za koju vas vezuju lepi trenuci, onda ne možete da „ne premotate film“ na one najupečatljivije zajedničke momente.

A, imali su ih Peđa i Sanc i te kako. Zato smo zamolili Mijatovića da podeli s nama, makar jednu, od verovatno brojnih anegdota.

Foto: EPA PHOTO/ANP/Marcel Antoinisse

„Da znate da čim sam saznao da je preminuo Lorenco, setio sam se početka naše priče. Kako me je doveo u Real, jedan od najvećih i najuspešnijih predsednika kraljevskog kluba. Setio sam se potpisivanja revidiranog ugovora, baš pred start te čuvene 1998. godine. Potpisujem ja ugovor i spomenem kako je vreme da osvojimo i Ligu šampiona, a Sanc mi uzvraća: „Nemoj tu temu da diramo, to je nemoguća misija“. Usledio je moj odgovor kako za sve u životu dođe vreme. A onda ona čudesna noć u Amsterdamu kada sam dao gol i kada smo uzeli Ligu šampiona. Dole na terenu nas dvojica i iskren zagrljaj. Ne zagrljaj predsednika i fudbalera, nego zagrljaj pravog prijatelja. Ostaće mi urezan u sećanje dok sam živ. Želja mi je, i iskreno se nadam, da će ga Real i svi ostali, kada prođe cela ova situacija, ispratiti kako dolikuje“, sa setom u glasu priča Mijatović.

„U kućnom sam karantinu s porodicom“

Nismo mogli da ne pitamo legendu jugoslovenskog fudbala koja živi u Madridu, kakva je situacija u Španiji zbog pandemije koronavirusa.

„Ovde je jako komplikovana situacija, vlada jedna velika psihoza. Ima mnogo obolelih i smrtnost je visoka, a pre 20 dana kada je sve počelo, mnogi su mislili da neće biti ništa. Potcenili su virus koji sada tendencijom ka gore, što je zabrinjavajuće. Vlada Španije zabranjuje kretanje osim u nužnim slučajevima do apoteke, prodavnice, kako bi suzbila epidemiju. Ne smete da izlazite, a čak i kada to činite maske i rukavice su obavezne. Pridržavam se toga, baš kao i moja porodica s kojom sam u kućnom karantinu. Svi smo dobro. Apsolutno sam za to da se ispoštuju saveti, ljudi moraju da shvate ozbiljnost situacije, jer se broj mrtvih povećava. Skoro 30.000 zaraženih, oko 2.000 umrlih“, zabrinut je Mijatović.

Peđa Mijatović iz svog doma u Madridu putem interneta prati situaciju u Španiji, Srbiji i ostalim zemljama. Pitali smo ga da li je upoznat sa onim što je uradio napadač Reala Luka Jović, koji je zbog rođendana devojke došao u Beograd iz Madrida i nije otišao u karantin.

„Nemam konkretne podatke, pa ne mogu baš previše da komentarišem. Video sam da je Luka tema u Srbiji, baš kao i ovde u Španiji. Mogu samo da kažem da u Realu sve gledaju i prate. Gleda se ponašanje na terenu, ali i van njega, i mislim, ovako sa strane, da situacija nije pozitivna za njega u ovom slučaju“, rekao je nekadašnji napadač Partizana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram