Sanc Hajkens
Foto: EPA/EFE-FileS/Gustavo Cuevas

Vest da je Lorenco Sanc u 76. godini izgubio životnu bitku odjeknula je sportskim svetom. Bivši predsednik Reala ostaće upamćen kao čovek koji je na "Santjago Bernabeu" vratio evropsku krunu posle 32 godine u čemu je značajnu ulogu imao i Predrag Mijatović.

Uzdrmani gigant 1995. godine došao je do litice. Problemi sa kojima se Real Madrid suočavao zahtevali su rezove u korenu, a žrtva ekonomskog kraha i loše atmosfere u klubu bio je tadašnji predsednik Ramon Mendoza.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je španski advokat smenjen sa čela najvećeg kluba na svetu, upražnjeno mesto zauzeo je Lorenco Sanc, čovek koji je kroz desetogodišnje obavljanje direktorske funkcije pokazao da je sposoban da preuzme odgovornost i da je dovoljno privržen klubu da u ruke uzme vruć krompir.

Posle perioda amortizacije, Sanc je tokom leta uoči sezone 1996/97 u Madrid doveo kvartet pojačanja na čijim krilima je klub potom ispisao nove stranice istorije.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji, Real je leta 1996. godine angažovao Roberta Karlosa, Klarensa Sedorfa, Davora Šukera i Predraga Mijatovića, a kroz medije se neretko govorilo da je Sanc iz svog džepa obezbedio novac za tadašnje udarne igle Hrvatske i Jugoslavije.

Mijatović Real
Foto: EPA PHOTO/ANP/Marcel Antoinisse

 

Tim osvežen novajlijama po ukusu Sanca te sezone se prošetao kroz Primeru, ali je titula u prvenstvu Španije predstavljala samo uvertiru u uspeh iščekivan 32 godine koji su Madriđani predvođeni sa klupe Jupom Hajkensom postigli naredne sezone.

U maju 1998. godine, prvi put od sezone 1965/66, Real se popeo na kontinentalni tron, a uloga junaka „kraljevskog kluba“ pripala je Predragu Mijatoviću.

Golgeter rođen u Podgorici uzvratio je Sancu za poverenje i u finalu protiv Juventusa odigranom u Amsterdamu postigavši gol vredan pobede.

Šukerovih sedam ukrasio Mijatovićev jedan

Pogodak Mijatovića protiv Juventusa bio je ujedno i jedini koji je tadašnji reprezentativac Jugoslavije postigao te sezone u Ligi šampiona, a značajan doprinos je dao i Davor Šuker koji je sa sedam pogodaka bio najbolji strelac Reala u Ligi šampiona u sezoni 1997/98.

Jugoslovenski reprezentativac u 66. minutu dočekao je odbijenu loptu posle udarca Roberta Karlosa i nadmudrio Perucija omogućivši tako Manuelu Sančisu da pola sata kasnije podigne pehar Lige šampiona pred oko 50.000 gledalaca.

Pogodak vredan „ušatog trofeja“ najavio je povratak Reala na staze stare slave, ali ni još jedan pehar Lige šampiona osvojen 2000. godine nje bio dovoljan da se Sanc zadrži na čelu španskog giganta pa je neposredno po osvajanju druge kontinentalne krune predsedničku fotelju prepustio Florentinu Perezu.

Iako se na čelu Reala zadržao „samo“ pet godina, Sanc je uspeo da vrati Madriđane na pravi put, a svaki put kada se bude govorilo o njemu, prva asocijacija će biti trofej Lige šampiona osvojen 1998. golom Predraga Mijatovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram