Miloš Vazura i Milorad Vučelić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sve je isto, samo njega nema.

Fudbaleri Partizana su lideri na tabeli Superlige Srbije. To nije promenio ni fijasko u Humskoj gde je TSC naneo težak poraz crno-belima od 4:0. Neko neupućen bi pomislio da sve ide kako treba i da je u pitanju samo šamar otrežnjenja.

Međutim, stanje u Partizanu je katastrofalno i klub je u najtežoj situaciji u svojoj istoriji.

PROČITAJTE JOŠ

Krajem avgusta je pod pritiskom navijača ostavku podneo predsednik Milorad Vučelić koji je uz dirketora Miloša Vazuru apostrofiran kao glavni krivac za devastiranje srpskog giganta koji godinama unazad nije u stanju ni da osvoji Kup Srbije, a kamoli uđe u ozbiljnu borbu za titulu sa Crvenom zvezdom.

Sve je kulminiralo debaklom protiv Nordsjelanda u kvalifikacijama za Ligu konferencija što je lošu finansijsku situaciju u klubu još više produbilo.

Ipak, Vazura je ostao na svojoj funkciji uprkos zahtevima navijača, a novi predsednik nije izabran ni posle skoro tri meseca od njegove ostavke iako je rok po statutu za to bio mesec dana kako su i sami u klubu najavili.

Ipak, od tada se na tu temi nije mogla čuti ni reč iz Humske, a odgovore smo pokušali da dobijemo od profesora Vladimira Vuletića, nekadašnjeg šefa pravne službe i člana odbora za hitna pitanja u klubu koji je isti napustio 2021. godine.

Vuletić je u razgovoru za naš portal objasnio kolika je težina pedsednika i njegove uloge i kako izbori funkcionišu i činjenicu da je klub u debelom prekršaju.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Statut predviđa izbor novog predsednika u roku od mesec dana, a oni su u prekrašju preko 45 dana. Izborom predsednika mogu da se biraju sve ostale funkcije, dok u ovom trenutku ne može niko ništa.“

On je potom objasnio detalje statuta i kako se bira novi predsednik.

„Postoji odredba statuta koja se odsnosi na izbor predsednika i ona je analogna izborima za članove skupštine. Po novom statutu iz 2019. godine, predsednik se bira na skupštini, koja ujedno ima četvorogodišnji mandat. Oni su prošle godine održali dve skupštine koje su bile nenajavljene i jedna je bila izborna. Ta izborna skupština je izabrala Miloarada Vučelića na mandatni period od pet godina koji nije iskoristio do kraja nakon što je ove godine podneo ostavku. U ovom momentu, fudbalski klub Partizan nema ni upravni odbor. Predsednik kluba je i predsednik upravnog odbora, a ujedno i predsednik skupštine. Dakle tri funckije su oličene u jednoj osobi, Miloradu Vučeliću“.

Zbog takvog funckionisanja, Partizanu preti haos, između ostalog i nemogućnost da dovodi nove igrače.

„U ovom slučaju Partizan ne da nema predsednika, nego nema ni upravni odbor. Partizan ne može da dovede nijednog jedinog igrača, nijedan transfer da izvrši. Ono što može je da se odrade tehnička pitanja servisne prirode – isplata plata, održavanje stadiona, ne više od toga. Januar se bliži kao prvi sledeći transfer rok – upravni odbor ne postoji, on je u ostavci i nema pravo da preduzme ništa“ objašnjava Vuletić koliko su dalekosežne posledice ovakvog stanja.

Prema njegovim rečima, sve je sada u rukama Miloša Vazure.

„Partizan u ovom trenutku ima samo jednog, jedinog čoveka i on se zove Miloš Vazura koji obavlja istovremeno sve funkcije u Partizanu budući da statut predviđa u tom slučaju da je on prva osoba koja ima pravo potpisa, odnosno odgovrno lice. Problem Partizana je što je on ostao jedino odgovorno lice koje je bilo čak jače i od predsednika. U ovom momentu ima pravo da potpisuje sve ugovore osim onih koji su u nadležnosti upravnog odbora“.

Vladimir Vuletić i Miloš Vazura Foto: Oleg Jerković, Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Vuletić smatra da su sada sve institucije kluba praktično obesmišljene.

„Partizan je tada usvojio jednu koncepciju koja je mogla da funkcioniše dok je postojao odbor za hitna pitanja koji je prestao da postoji mojim odlaskom iz Partizana 2021. godine. U njemu su bile tri osobe – Milorad Vučelić, Miloš Vazura, Vladimir Vuletić. Međutim, mojim odlaskom i odlaskom Vučelića je ostao samo jedan čovek. Ta farsa se u ovom trenutku pretvara u neku vrstu tragikomedije u kojima Partizan ima samo jednog čoveka koji može da obavlja sve funkcije koje dodeljuje upravni odbor koji ne postoji, potpisuje predsednik kojeg nema, a on odgovara skupštini koja je potpuno paralisana jer nema predsednika da je zakaže“.

Skupština je prema njegovim rečima potpuno obesmišljena od strane Miloša Vazure.

„Podela odgovornosti koju sam ja ustanovio u Partizanu da ne može baš jedan čovek sve da vodi, nego bi morala da postoji neka vrsta predsednika i premijera da tako posmatramo, gde skupština treba da kontroliše i jedne i druge je poptuno uništena činjenicom da je sastav skupštine koji je trebalo da bude oličenje najboljih u Partizanu, postao sastav ljudi koje niko ne zna, a uglavnom su ili u rodbinskim ili u kumovskim vezama sa Milošem Vazurom. Njima kada istekne mandat dobijaju zadatak da predlože nove članove i sami sebe obnavljaju“.

Vladimir Vuletić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Partizan čekaju teški dani.

„Mi imamo sada da ovom situacijom sa izborom predsednika Partizan od januara ne može ništa i bukvalno će biti blokiran. Ovo je protivzakonito, oni su po statutu odgovrni prema Zakonu u sportu koji predviđa novčane kazne .Na potezu je skupština jer svakiu član upravnog odbora može da predloži predsednika“, ističe Vuletić.

On nije ni najmanje optimista kada je budućnost Partizana u pitanju.

„U ovom slučaju mi se čini da je Miloš Vazura idealni stečajni uptravnik Partizana. Ja se plašim da Partizan bio prvi, drugi ili treći neće moći da dobije UEFA licencu. Ova kašičica „Ziđina“ koji uništava pola Srbije da bi dali Partizanu milion evra za dve godine može da traje tri do četiri meseca“.

BONUS VIDEO Drugi gol Dušana Tadića za preokret Fenerbahčea

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare