Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde neće voditi samo svoju klupsku bitku u Ligi Evrope protiv Hofenhajma, ulog je daleko veći za srpski fudbal.

Zvezda je ove godine jedini predstavnik Srbije u evropskim takmičenjima, Partizan, Vojvodina i TSC su učešće završili u kvalifikacijama, čemu je „kumovao“ i sistem gde se igrala samo jedna utakmica.

PROČITAJTE JOŠ

Tako su Partizan i Vojvodina pali u Belgiji, Zvezda je na sličan način ostala bez Lige šampiona porazom na Kipru od Omonije, ali sada ima priliku da se izbori za znatno bolju evropsko poziciju.

Zvezdi je za proleće dovoljan bod u dve preostale utakmice, ali će crveno-beli pokušati da napadnu prvo mesto grupe. Pobedom bi dobila dodatna dva boda za UEFA klupski koeficijent, koji podiže šanse za mesto nosioca u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona naredne godine.

Ne bi bilo daleko čak ni mesto nosioca u plej-ofu ako Zvezda dođe do maksimalnog učinka, a ne sme se zanemariti ni nacionalni koeficijent.

Razlog? Srbija naredne sezone neće imati mesto u Ligi Evrope, već će samo šampion Superlige ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, a ostali timovi se sele u Konferens ligu, novo evropsko takmičenje koje je u trećem rangu, iza Lige Evrope.

Šansa da se nešto promeni postoji od naredne sezone, a sve zavisi od ishoda ove sezone u Evropi. Srbija je pred početak sezone imala izgledne prilike da se domogne 15. mesta koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, uz mesto u Ligi Evrope i dva u Konferens ligi.

Međutim, rano ispadanje ostalih srpskih timova doprinelo je tome da čak ni uspesi Zvezde ne mogu to da anuliraju, jer ostale konkurentske zemlje imaju više učesnika u internacionalnim takmičenjima ove godine.

Ipak, ako Zvezda nastavi sa ovakvim učinkom, postoji mogućnost da se prestigne Kipar, koji je trenutno na 15. mestu sa 27.250 bodova, Srbija ima 25.750. Listu je krojila i Omonija u direktnom duelu sa Zvezdom, a uslov je da ova ekipa izgubi u preostala dva kola protiv PAOK-a na svom terenu i protiv PSV-a u Holandiji.

Crveno-beli teoretski mogu na 15. mesto ako pobede i Hofenhajm i Liberec uz poraze Omonije, a ako bi se Srbija i Kipar izjednačili, naša zemlja bi bila u prednosti kao tim koji je u ovoj sezoni osvojio više bodova.

Lista i promene se mogu pratiti na footballseeding.com.

Foto: footballseeding.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare