San Migel; Foto: EPA/MARIO CRUZ

Partizan će put ka Ligi konfederacija tražiti preko portugalske Santa Klare, ekipe iz grada Ponta Delgada lociranog na ostrvu Sao Migel, najvećem i najnaseljenijem na arhipelagu poznatom kao Azorska ostrva.

Locirano praktično na pola puta između Beograda (udaljeno 3,878 kilometara) i Njujorka (udaljeno 3,960 kilometara), ostrvo San Migel je jedno od devet ostrva koja čine ovaj arhipelag koji se nalazi u središtu Atlantskog okeana.

PROČITAJTE JOŠ...

Pored San Migela, poznatog i kao Zeleno ostrvo, Azore čine još Piko (Sivo ostrvo), Terseira (Ljubičasto ostrvo), Fajal (Plavo ostrvo), Sao Horhe (Braon ostrvo), Flores (Pink ostrvo), Santa Marija (Žuto ostrvo), Grasioza (Belo ostrvo) i Formigas ostrvca.

Istorija Azora je duga koliko i moreplovački poziv, pa se o njima mogu naći pisani tragovi sa kraja 14. veka, dok je prva pojava na mapi sveta vezana za Medići atlas nastao 1351. godine.

Stotinak godina kasnije započela je naseobina ovih ostrva od strane Portugalaca, a na ostrvu Santa Marija spas je potražio Kristifor Kolumbo prilikom jedne oluje.

Iako je čitavim tokom svoje istorije vezana za Portugal, tek je 1974. ovo ostrvo postalo autonomna pokrajina u sklopu Portugala.

Uz tih devet ostrva nastalih usled vulkanske aktivnosti (poslednja od ukupno 28 zabeležena je u periodu od septembra 1957. do oktobra 1958. godine na ostrvu Fajal), jedna od ključnih stavki koje su vezane za ovaj lokalitet jeste i izuzetno čudna klima. Naime, temperatura na Azurima retko pada ispod 16 ili raste preko 25 stepeni Celzijusa. Ovu lokaciju odlikuje velika vlažnost vazduha, a neretko tik pored ostrva prolaze uragani (u novijoj istoriji zabeležen 21), mada je samo jednom u istoriji zabeležena ozbiljnija šteta na bilo kom od devet ostrva.

Azore odlikuje i bogat životinjski svet, pre svega morski, kao i veliki broj prelepih biljaka, ali i neverovatni prizori.

Na ostrvima živi ukupno 242,796 stanovnika, a stadion Santa Klare „Sao Migel“, izgrađen 1930. godine, prima ukupno 13,277 posetilaca.

Partizan će prvi meč odigrati 19. avgusta od 22:30 po srpskom vremenu (20:30 po lokalnom), dok je revanš zakazan za sedam dana kasnije u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar