Foto: Starsport

Veliki uspeh crno-belih.

Dok se isčekuje žreb za nokaut fazu Lige konferencija i sumiraju utisci, u crno-belom taboru mogu da trljaju ruke. Partizan je remijem sa Slovackom u poslednjem kolu trećeg po jačini takmičenja izborio nastavak evropske odiseje i drugu sezonu u nizu obezbedio nokaut fazu na proleće u evrokupovima.

Ostaje žal što izabranici Gordana Petrića nisu uspeli da postignu još jedan gol i tako obezbede prvo mesto u grupi i direktan plasman u osminu finala, ali je i ovako napravljen veliki rezultat u konkurenciji Nice i Kelna.

PROČITAJTE JOŠ

Da stvar bude još impresivnija, Partizan je jedini klub sa prostora bivše Jugoslavije koji je uspeo da prezimi u Evropi i nastavi da se takmiči.

Iako su neki klubovi imali mnogo teži zadatak, to ne umanjuje uspeh čete Gordana Petrića.

Kada su u pitanju ostali srpski klubovi, šansu je imala samo Crvena zvezda. Zvanični šampion Srbije je posle neuspelog pokušaja da se plasira u Ligu šampiona, želeo da kroz Ligu Evrope još jednom napravi veliki rezultat, ali je debakl u Monaku značio poslednje mesto u grupi i kraj takmičenja.

Čukarički je završio takmičenje u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija nakon što je od njih bio bolji holandski Tvente, dok je kolo ranije blamažu doživeo Radnički iz Niša od kojeg je bolja bila Gzira sa malte.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Kada je u pitanju Hrvatska, ponovo je jedini predstavnik u grupnoj fazi bio Dinamo iz Zagreba koji je uspeo da se plasira u Ligu šampiona i ostavi odličan utisak. Savladali su Čelsi u grupi i iodigrali nerešeno sa Salcburgom, ali je to bilo nedovoljno za išta više od poslednjeg mesta u grupi i kraj takmičenja.

Hajduk iz Splita je stigao do plej-ofa za Ligu konferencija ali je Vilareal bio preveliki zalogaj.

Osijek je igrao sa Kizilžarom iz Kazahstana i malo poznati azijski tim ih je izbacio nakon nakon šokantne pobjede od 2:0 u Hrvatskoj. Rijeka je takođe ispala pošto je u dva meča kvalifikacija za Ligu konferencija poražena od Đurgardena.

Mogla je BiH da ima prvi put u istoriji predstavnika u grupnoj fazi nekeog evropskog takmičenja da je bilo samo malo sreće.

Zruinjski je bio na korak do Lige konferencija nakon pobede od 1:0 u prvom susretu u revanšu u u Bratislavi protiv Slovana u 120. minuti imao 1:1, rezultat koji ga je vodio dalje, ali je primio gol i ispao na penale.

Biloje teško očekivati da Tuzla Siti može ozbiljnije da ugrozi AZ Alkmar. Ipak, za razliku od Holanđana makar Maltežani nisu smeli da budu nepremostiva prepreka, ali poput niškog Radničkog i Velež se sapleo protiv ekipe sa periferije fudbalske mape Evrope pošto je poražen u oba susreta sa Hamrunom.

Kada je u pitanju Slovenija, ni njhovi klubovi se nosu proslavili. Maribor je prošao je nakon ispadanja u kalifikacijama za Ligu šampona od Šerifa, i Lige Evrope od Helsinkija, zaustavljen u plej-ofu Lige konferencija od Kluža.

Foto: EPA/Birgir Thor Hardarson

Olimpija, Koper i Mura su izgubili u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija i tu se se završila njihova evropska odiseja.

Početak sezone kupanja za Crnu Goru značio je i kraj nadanjima na internacionalnoj sceni jer su Budućnost i Sutjeska eliminisani od Islanđana i Farana.

Makedonski Škupi je ispao iz Lige šampiona, ali je na kraju propustio veliku priliku da zaigr au Ligi konferencija potšo je neočekivano eliminisan od predstavnika takozvane države Kosovo Balkanija koji je igrao istorijsku grupn fazu.

Škendiju su penali deleili od grupne faze dok je Đorče Petrov završio završio međunarodne izazove na startu kvalifikacija.

Partizan e svog narednog rivala saznati nakon žreba u ponedeljak od 14 časova.

BONUS VIDEO Bura u FSS – Zečević oštro napao Terzića: Nije izlazio iz Bjekine i moje kancelarije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare