Foto: FK Partizan / Miroslav Todorović

Mnogo nepoznanica u Partizanu.

Nisu se još slegli utisci ni od prošle sezone u kojoj je Partizan ostao kratak za oba trofeja i na surov način eliminisan iz Evrope, a već kreću novi izazovi za vicešampiona Srbije.

Partizan od 20.00 gostuje Javoru iz Ivanjice u 1. kolu Superlige, a dosta toga treba da se sredi kada je tim u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ

Sledi najznačajnija sezona ikad u srpskom fudbalu, jer ćemo od naredne godine imati dva predstavnika u Ligi šampiona, s tim što prvaku sleduje direktno mesto u grupnoj fazi, dok će drugoplasirani morati u paklene kvalifikacije.

Crno-beli su se upravo u osvit ovakve sezone suočili sa tektonskim promenama. Aleksandar Stanojević nije mogao više, otišlo je i neokliko nosilaca igre, pa je u kratkom vremenskom roku morala da bude odrađena rekonstrukcija ekipe.

Ilija Stolica se prihvatio nezahvalnog posla i čini se tokom priprema uspeo da uradi dosta toga, ali su ostale i brojne dileme.

Ekipa se kompletirala paralaleno sa pripremama, pa pojedini igrači nisu imali previše vremena da se uigraju, a neki su tek stigli i još uvek nisu bili na raspolaganju šefu stručnog štaba Partizana.

To će biti dodatan izazov jer sezona već kreće. Crno-beli na startu imaju dva gostovanja i pored pojačane Zvezde, koja je zadržala i nosioce, ne bi smeli da dozvole da u startu budu u zaostatku.

Tokom pripremam su uigravane određene kombinacije, ali je jasno da su neka rešenja privremena i iznuđena kompletiranjem ekipe.

Igor Vujačić; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Najviše problema Stolica je imao da sastavi odbranu i to njen središnji deo. Vujačić i Saničanin su propustili veći deo priprema zbog produženog odmora i obaveza sa nacionalim timovima, a Svetozar Marković je stigao pred kraj priprema pa je improvizovano sa pojačanjima Zlatanom Šehovićem i Aleksandrom Filipovićem.

Ipak, kako sada stoje stvari, štoperski par bi trebalo da čine Marković i Vujačić, dok će Saničanin tražiti mesto na klupi uz talentovanog štopera Mihajla Ilića koji je takođe zbog igranja za reprezentaciju propustio veći deo priprema.

Problem je što bi novi stil igre koji Stolica traži u Partizanu, gde je orijentacija na posed, izlazak pasom iz poslednje linije i kontrola tempa, zahteva štopera koji zna da igra sa loptom, a to nije karakteristika ni Saničanina ni Vujačića.

Na levom beku je neprikosnoven Slobodan Urošević dok će povratnik Šehović čekati priliku u zgusnutom kalendaru. Rekonstrukcija je napravljena po desnom boku, pošto u klubu više nema Miljkovića i Miletića, a doveden je Aleksandar Filipović kome to nije primarna pozicija, ali je pokazao da može da bude pojačanje iako nije dovoljno uigravan sa ostatkom odbrane u toj ulozi.

Dileme su i ko će među stative. Nemanja Stevanović je više branio tokom priprema i u završnici prošle sezone, ali je priliku dobijao i Aleksandar Popović, a obojica su imali velike kikseve. Verovatno će se u prvom delu sezone i to iskristalisati, ali Stolica za sada nema jasno razrešenu dilemu ko je u ovom trenutku prvi golman Partizana.

 Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Biće zanimljivo videti i kako će izgledati centralni deo veznog reda. Stolica za raziku od Stanojevića preferira 4-3-3, iako ne u potpuno ofanzivnom stilu.

Dva klasična zadnja veza i jedan centralni sa ofanzivnijim karakteristikama znači da bi trebalo u startu da gledamo kombinaciju Zdjelar, Fejsa i Natho, uz napomenu da bi Zdjelar svakog trenutka mogao da ode.

Tu je i Patrik Andrade koji se nametnuo na pripremama i koji će verovatno zauzeti mesto Zdjelara, ali je sa njim Partizan ofanzivniji. Odlaskom Marka Jevtovića crno-beli nemaju drugog klasičnog „čistača“ u sredini, a treba pomenuti i tradicionalnu sklonost Fejse povredama.

Po krilima je stvar dosta jasna. Po levoj strani igraju mladi Jović, novo pojačanje Fuseni Dijabate i Filip Holender koji je bio dobar na pripremama i koji će biti sigurno startet na početku sezone jer je Jović i dalje povrđene, a Dijabate je tek stigao i trebaće mu još vremena za uigravanje.

Jović će ove sezone biti izuzetno značajan zbog činjenice da zbog obaveznog bonusa na terenu bi mogao da bude jedan od sigurnih igrača bar u Superligi. Nikola Terzić je probio tu granicu, Marko Milovanović je prodat Almeriji, pa će Stolica na samom startu imati izazov dok se Jović ne oporavi. Opcije su Mihajlo Petković u sredini, Mihajlo Ilić na štoperu ili Samed Baždar u napadu, ali nijedan od njih nije projektovan za ozbiljniju ulogu.

Foto: Starsport

Čestim igranjem Jovića se otvara i dodatna kombinatorika. Desna strana je rezervisana za Kvinsija Meniga i Nikolu Terzića, ali i Dijabate može da igra na desnom krilu, pa će Stolica imati slatke muke u odabiru bočnih ofanzivaca.

U napadu je zacementiran Rikardo Gomeš, ali će Partizan morati da pronađe alternativu, jer je prodajom Marka Milovanovića ostao samo na pomenutom Baždaru.

Holender i Dijabate mogu da pokriju poziciju napadača, ali to nisu idealna rešenja.

Sve u svemu, pred Stolicom je burno leto tokom kojeg treba da balansira između uigravanja ekipe, šampionske trke i evropskih kvalifikacija, a to neće biti ni malo jednstavan posao.

Partizan prvi meč igra u u subotu u 20.00 na gostovanju Javoru iz Ivanjice.

BONUS VIDEO Zavirite u garažu Kristijana Ronalda – neće vam biti dobro

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar