Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Loša sezona Partizanovih talenata, a svi se prave mrtvi.

Najbolja omladinska škola u Evropi uz Ajaksovu – time su se decenijama dičili u Partizanu. I to verovatno sa pravom. Veliki broj fudbalskih bisera koji su obeležili i domaći i svetski fudbal, prve ozbiljnije korake napravilo je u Partizanovoj akademiji.

PROČITAJTE JOŠ

Pre dve godine je fudbalska observatorija za mlade igrače CAIS objavila da je prema njihovim podacima Partizanova škola najbolja u Evropi.

Kriterijum je bio broj igrača koji su ponikli u crno-beloj školi, a koji igraju u najjačim evropskim ligama, a u tom trenutku ih je Partizan imao 85.

Nepune dve godine, situacija je potpuno drugačija. Loša sezona u taboru crno-belih, ostala je ispod radara, a na našu želju da razgovaramo sa direktorom Vanjom Radinovićem, naišli smo na zid ćutanja. Nije bilo odgovora ni na pozive ni na poruke.

Poraz u polufinalu od Vojvodine u okviru Kupa prijateljstva koji se tradicionalno igra na Zlatiboru kao skup najtalentovanjih fudbalera iz regiona, bio je samo potvrda da Partizan više nije najbolja u Srbiji, a ne u Evropi.

Foto: Starsport

U prvi tim Partizana u protekle dve godine lansirana su četvorica fudbalera. Nemanja Jović i Marko Milovanović su u prvom trenutku pokazali ozbiljan potencijal, ali kako je vreme prolazilo i njihove su uloge bledele. Aleksa Terzić se ustalio u drugom delu sezone, dok Samed Baždar nije uspeo da se nametne.

Pitanje je – ko je sledeći biser koji će dobiti priliku i ima li ga u Partizanovim mlađim kategorijama uopšte. Već treće pripreme će odraditi Vanja Vlahović, i Mihajlo Petković, ali je upitno da li će uopšte dobiti pravu šansu.

Rezultati u mlađim kategorijama, posebno su poražavajući. Jedinu titulu Partizan je osvojio u konkurenciji pionira posle penal drame u finalu protiv Vojvodine.

Međutim od pionira do prvog tima je ogroman put, a starije generacije iz kojeg bi u najskorije vreme trebalo da se regrutuju igrači za prvi tim ne obećavaju.

Vrednost omladinskog tima Partizana prema specijalizovanom portalu Transfermarktu iznosi 1,8 miliona evra, naspram svega 350 hiljada koliko vredi tim Crvene zvezde, ali ni tada razlika nije bila dovoljna da crno-beli ozbiljnije zaprete rivalu.

Za Partizan je porazna i činjenica da u vrhu liste strelaca nije imao igrača u prvih 13 najefikasnijih u ligi. Čak je uz Janka Jevremovića, prvi strelac ekipe Marko Milovanović koji nije igrao redovno u ovom uzrastu.

Crvena zvezda je rutinski došla i do titule u Kadetskoj ligi Srbije.

Posebno porazno za Partizan trebao bi da predstavlja podatak da je u najvećem reprezentativnom uspehu ove sezone imao samo jednog igrača koji nije odigrao nijedan minut na terenu.

Foto:Vesna Lalić

Reprezentacija Srbije do 17 godina igrala je u polufinalu evropskog prvenstva i bila na korak od borbe za titulu, a u tom uspehu iz omladinske škole Partizana je učestvovao Viktor Erić koji je bio jedan od dvojice rezervnih golmana.

Ne tako davno Partizan je u ovom uzrastu već imao bisere poput Dušana Vlahovića, Matije Nastasića, Filipa Stevanović.

U rukovodstvu crno-belih se niko time ne bavi, niti se po starom dobrom običaju neko prihvatio odgovornosti ili platio ceh za neuspehe.

Klub propada na gotovo svim nivoima, a isti oni koji su Partizan doveli do ove tačke i dalje upravljaju brodom donoseći odluke.

BONUS VIDEO Željko Obradović posle poraza u odlučujućoj utakmici plej ofa ABA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare