Partizan je predstavio nove dresove za sezonu 2022/2023, a sve tri garniture su se dopale navijačima. Bilo je tu pravih povratka korenima, ali istovremeno i modernih rešenja. Kroz istoriju je Partizan nosio i znatno drugačije dresove.

Osnovna garnitura je i dalje crno-bela, ali sada izgleda neuporedivo lepše nego prethodnih sezona. Navijačima se izuzetno dopao ovaj pomalo retro stil koji podseća na najslavnije dane kluba.

PROČITAJTE JOŠ

Treća varijanta je siva, sa crno-belim navijačkim barjacima na dnu i crnim rukavima.

Najviše pažnje je privukla garnitura koja je potpuno crna sa rombovima, a rukavi su bele boje.

Crni može i za svadbu„, glasi jedan od mnogih komentara oduševljenja.

Navijači su oduševljeni najviše crnim dresom, ali je i onaj sa barjacima izazvao zadovoljstvo među navijačima.

Jedan od najpoznatijih dresova i po mnogima i najlepši bio je onaj u kom je nastupao i Dragan Mance. Beli dres sa crnom prugom nosili su crno-beli 1982. godine. Prvi put su igrači izašli na teren u ovom dresu „Kombinata Sport“ na meču protiv Dinama (4:3 za Partizana na „Maksimiru“). U drugom poluvremenu je čak Partizan nosio drugi dres! Ovaj dres je nošen na ukupno šest i po susreta jer je na kraju godine završena saradnja sa ovim proizvođačem sportske opreme, pa je otišao u legendu.

Tu je i čuveni ragbi dres koji je Partizan nosio u sezoni 1974/1975, a prvi put su ga nosili 7. decembra na meču Partizana i Dinama.

To je bio jedini takmičarski meč na kom se koristio ovaj dres. Navijači su bili razočarani dizajnom, okarakterisali su ga kao „robijaški“, pa je nošen samo još na dve prijateljske utakmice.

Dve godine ranije je bio jedan od najčudnijih dresova Partizana, koji bi predstavljao antipod onom koji uobičajeno nose. Umesto da bude bela pozadina sa crnim prugama, ovog puta je bila crna pozadina sa belim. Baš kao što je to bila uobičajena odora Korintijansa.

Pravi raritet u istoriji Partizana bio je dres iz 1960. godine. Name, Partizan je nosio bele dresove sa samo dve poprečne crne pruge, koji su igrači nosili povremeno u narednih nekoliko sezona. Beli dres sa crnim okovratnikom i crnim prugama bio je pravo osveženje i prvi neobični dres u istoriji.

Zanimljivo da je Partizan najveću pobedu protiv Crvene zvezde (7:1) upisao u dresovima koji su bili crveno-plavi! Naime, Partizan je 1953. godine nosio dresove koji su bili pola crveni, pola plavi, a ličio je na dres Bazela. Ovaj dres bi i danas naišao na oduševljenje navijača, a sećaju se navijači i slične garniture samo sa prugama kada je Partizan izbacio Njukasl u plej-ofu za Ligu šampiona 2003. godine, pa nema sumnje da je prava talija crno-belima.

Čuveni je bio i dres koji je u sezoni 1998/1999 nosio Saša Ilić sa svojim saigračima. U pitanju su dresovi sa čisto belim rukavima, tankim crno-belim linijama, dok su ranfle i detalji na okovratniku bili plavi. Ti plavi detalji su i bili jedina zamerka dresu koji se nosio uz crni šorts.

Možda najneobičniji novi koji je ostao u lepom sećanju navijača bio je onaj iz sezone 2007/2008 kada je Partizan osvojio duplu krunu dominantnom igrom. Bio je ovo neobičan dizajn, a nije bio u duhu klasičnih Partizanovih dresova.

Almami Moreira
Almami Moreira; Foto: Starsport, Srdjan Stevanovic ©

BONUS VIDEO Fudbalski klub Partizan predstavio novu garnituru dresova

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar