Foto: Starsport

Utakmica finala Kupa Srbije će pored odbrane trofeja za fudbalere Partizana doneti i rešavanje dileme oko puta ka Ligi Evrope.

Ekipa iz Humske 1 je protekle sezone imala odlično evropsko putovanje, a nesrećni remi u duelu sa timom AZ iz Alkmara u Hagu oduzeo im je šansu da prezime u evropskom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ

Sastav trenera Sava Miloševića je tokom sezone praktično ostao bez šansi da se bori za titulu pa je bilo jasno da će i narednog leta krenuti u pohod ka učešću u drugom po značaju evropskom klupskom takmičenju.

Partizan je prethodnu sezonu završio na trećoj poziciji tabele, ali je kao osvajač Kupa Srbije startovao učešće u Evropi iz drugog kola kvalifikacija.

Tada je na putu crno-belom timu bio velški Konah Ki, a dalje su protivnici bili Malatija i Molde, posle čega se Partizan našao u grupnoj fazi Lige Evrope.

Ponovnim osvajanjem Kupa Srbije beogradski tim bi krenuo istim putem, iz grupe timova smeštenih u „glavni put“, drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tu će biti smeštene 74 ekipe, dok će u „putu šampiona“ biti 20 timova, poraženih iz preliminarne i prve runde kvalifikacija za Ligu šampiona.

U slučaju poraza od Vojvodine u finalu Kupa Srbije, Partizan bi u trku morao ranije, iz prve runde.

Taj deo kvalifikacija je određen vicešampione nacionalnih takmičenja država koje se nalaze između 18. i 48. mesta na UEFA rang listi.

Srbija je na tom rangiranju smeštena na 19. poziciju, sa ukupno 25.500 poena prikupljenih tokom prethodnih pet godina.

Ukoliko Partizan stigne do trofeja u Kupu, naći će se među sedam osvajača tog trofeja iz liga između 18. i 24. mesta, dva vicešampiona iz liga sa 16. i 17. pozicije, tri trećeplasirana iz liga smeštenih od 13. do 15. mesta, devet četvrtih iz liga od 7. do 15. mesta, dva petoplasirana iz liga sa pete i šeste pozicije, te četiri šestoplasirana tima iz liga od prvog do četvrtog mesta.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U poslednje dve grupe spadaju pobednici Liga Kupova u Francuskoj i Engleskoj.

Drugo kolo je obezbeđeno i za 47 timova koji će uspešno proći prvu rundu takmičenja.

Za slučaj da Partizan ne uspe da odbrani titulu u Kupu, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, upašće u grupu slabije rangiranih timova, 25 osvajača kupova iz liga od 25. do 49. mesta, 30 vicešampiona iz liga od 18. do 48. mesta i 31 trećeplasiranih iz liga od 16. do 47. pozicije.

Dakle, Partizan posle najvažnijeg meča za aktuelnu sezonu, polufinala Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom, očekuje i duel koji može da utiče na planove za narednu.

Oni su već delom poremećeni jer je UEFA donela odluku da se igra samo jedna utakmica kvalifikacija, bez revanša. Prava na grešku neće biti za Miloševićev tim, kao ni u sredu na stadionu „Čair“ u Nišu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar