Foto: FK Radnik Surdulica

Srpski fudbal počeo je sve češće da dobija egzotične priče kada su u pitanju transferi.

Igrači sa raznih meridijana dolazili su u Srbiju, a još u doba stare Jugoslavije, Partizan je imao pionirsku epizodu sa kineskim fudbalerima.

PROČITAJTE JOŠ

Svojevremeno su Kinezi Đia i Liu bili miljenici navijača, navijači su ih prekrstili u Čavu i Ljubu, u eri trenera Jusufija. Ljudi su dolazili na trenine Partizana samo da vide Kineze na delu, pošto na terenu u zvaničnim mečevima baš i nisu ostavili veliki trag.

Svake nedelje slali su pisma porodici preko posade kineske avio kompanije SAAS, na treninge su išli autobusima GSP-a, družili su se sa narodom i ostali su u srcu mnogim navijačima.

Bili su fenomen jer su bili pioniri jugoslovenskog fudbala kada su u pitanju transferi iz inostranstva, i to baš iz daleke Kine, a kasnije su slične priče postale uobičajene.

Počeli su u Srbiju da dolaze Brazilci, 1998. je Zvezda čak imala trojicu, kada su zajedno došli Adilson, Vilijams i Fumasa, bilo je priča sa raznih meridijana, a u poslednjih nekoliko godina, dva transfera se izdvajaju.

Radnik iz Surdulice je 2020. doveo Vitana Sulaemana iz Indonezije kao osamnaestogodišnjaka. Nije baš postao zvezda Superlige, ali to ne sprečava uporne Indonežane da ga fanatično prate i strpljivo čekaju pravu šansu, baš kao i on.

Sulaeman je stigao iz ekipe PSIM Jogjakarte i potpisao je ugovor do leta 2023. godine, tada se spremao za šansu kako bi bio spreman za Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, koje je planirano za peirod od 20. maja do 12. juna 2021. godine upravo u Indoneziji.

Po objavi vesti o transferu, Radnik je odmah dobio 10.000 pratilaca na ovoj društvenoj mreži, a sam fudbaler je za godinu dana došao do brojke od čak 542.000 pratilaca na Instagramu, iako nije igrao redovno.

Sada ima čak 1.400.000 pratilaca, iako igra u drugom timu Lehije Gdanjsk.

Ove zime, i Timok je imao svog aduta.

Novi fudbaler ekipe iz Zaječara je Dru Vikram Sing, 18-godišnjak koji pokriva poziciju ofanzivnog veznog.

Sem toga što ima 18 godina, o ovom fudbaleru nema previše informacija dostupnih na internetu, sem da je igrao za Bajčung Butija školu fudbala.

On je sa Timokom potpisao ugovor na šest meseci, uz opciju produžetka na još godinu dana, ukoliko obe strane budu zadovoljne.

U novoj ekipi Sing će nositi dres sa brojem osam na leđima.

BONUS VIDEO Najbolji golovi svakog tima Bundeslige u prvom delu dezone 2021-2022 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar