FK Pari Sen Žermen, Kilijan Mbape, Lionel Mesi, Nejmar
FK Pari Sen Žermen, Kilijan Mbape, Lionel Mesi, Nejmar; Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Teško je verovati da Parižanima bilo ko može da parira u Francuskoj, ali ovo će biti istorijska sezona...

Francuska Liga 1 počinje u petak, a titulu brani Pari Sen Žermen, koji je uspeo da u svom timu sačuva Lionela Mesija, Nejmara i Kilijana Mbapea.

PROČITAJTE JOŠ:

Parižani su vodili „ljutu“ bitku sa Real Madridom oko Mbape, ali je brzonogi napadač ipak potpisao novi ugovor i odlučio da bude „debelo plaćen“ i postane vođa sportskog projekta kluba, te su mu ruke sada apsolutno odrešene da radi šta poželi.

Pominjali su se i odlasci Mesija i Nejmara, ali je „trio iz snova“ ipak ostao na okupu, te će imati priliku da ispiše nove stranice klupske istorije.

Naime, ova sezona je za PSŽ posebno važna zbog toga što će imati priliku da se izdvoji kao klub sa najviše titula u šampionatu Francuske. Sent Etjen je decenijama držao taj rekord sa 10 titula, ali poslednju je osvojio davne 1981, a ovog proleća je posle 18 godina u eliti ispao u Ligu 2. Poređenja radi, PSŽ je svoju prvu titulu osvojio tek 1986. godine, a sada juri rekordnu, jedanaestu.

Kada se pogledaju timovi na papiru jasno je da niko ne može da isparira Parižanima, a sve sem ubedljivog prvog mesta i nove titule bilo bi ravno čudu.

Misiju na klupi PSŽ-a nedavno je završio Maurisio Poketino, ali je stigao Kristof Galtie iz Nice, koji je već trijumfovao u Superkupu protiv Nanta i to sa 4:0.

Parižani su ovog leta ostali bez Anhela di Marije i Žoržinja Vajnalduma, a mogući su i još neki odlasci (Mauro Ikardi, Andre Erera, Julijan Draksler). Međutim, to nikoga ne brine, jer je Galtije svestan da u timu nema mesta za svakoga, a zašto bi igrači poput pomenute dvojice „čamili na klupi“.

Lionel Mesi
Lionel Mesi; Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Ipak, da ne bude da nisu bili aktivni na tržištu, čelnici kluba su se pobrinuli da dovedu Portugalce Vitinju i Renata Sančeza, a zvanično je potpisan i mladi Nuno Mendeš, koji je prošle sezone bio tu na pozajmici iz Sportinga. Pored njih stigli su i defanzivac Mukijele iz Lajpciga, ali i talentovani napadač Ekitike iz Remsa.

To sve odaje utisak da je PSŽ još jači nego prethodnih sezona, ali i da će glavni cilj biti osvajanje Lige šampiona, koju svi u Parizu godinama priželjkuju.

Ova sezona u Ligi 1 biće posebna i zbog činjenice da ne ispada tri nego četiri tima. Posle dve decenije tokom kojih je francuska liga brojala 20 klubova, došlo je vreme za promenu formata takmičenja. Na proleće će četiri poslednjeplasirane ekipe izgubiti elitni status i preseliti se u drugoligašku konkurenciju, odakle će u suprotnom smeru dve najbolje ući u Ligu 1.

To znači da će od sezone 2023/24 liga biti skraćena na 18 klubova, što je poslednji put bilo na snazi u periodu od 1997. do 2002. godine. Razlog za ovu promenu bili su i finansijski problemi uzrokovani pandemijom, ali i želja da se unapredi kvalitet takmičenja. Zato će borba za opstanak sada biti masovnija i verovatno neizvesnija nego ikada.

Foto: Tanjug / AP Photo/Manu Fernandez

Što se tiče kandidata za vrh osim PSŽ-a tu su i Lion, Monako, Marsej i Ren.

Lion je u svoje redove vratio Korentina Tolisoa i Aleksandra Lakazeta, a stigli su i Taljafiko iz Ajaksa i defanzivni vezista Lepenant iz Kaena. „Lavovi“ su prošlu sezonu završili tek kao osmi na tabeli, ostali su bez evropskog takmičenja, pa će biti silno motivisani da pokažu zašto važe za jedan od najboljih timova u Francuskoj.

Monako je doveo dva velika pojačanja – Takumija Minamina i Brila Embola, tako da se očekuje da „kneževi“ igraju veoma ofanzivan fudbal. Istina je da su ostali bez defanzivnog veziste Čuamenija, ali su od Reala dobili 100 miliona evra za njegov transfer. Nesumnjivo je da će Monako pokušati da skine PSŽ sa trona, ali realnost je ipak borba za plasman u Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošle sezone je Ren u samom finišu posustao u trci sa Monakom za treće mesto. Ovog leta klub iz Bretanje je zadržao većinu ključnih igrača i trenera Bruna Ženesija, pa možemo očekivati sličnu igru i rezultat kao proše godine.

Marsej je bio vicešampion prošle godine, ali je doživeo promenu trenera, pa je umesto energičnog Horhea Sampaolija stigao Igor Tudor. Hrvatski stručnjak je nedavno došao u sukob sa pojedinim igračima, pa se postavlja pitanje koliko će se to odraziti na teren i da li će uopšte on ostati na klupi.

Nica, Lil i Nant bi mogli da se bore za evropska takmičenja, dok se velika gužva očekuje u „donjem domu“. Klermon, Lorijen, Ajačo, Tuluz, Okser, Anže i Troa su najviše ugroženi, dok će srpskim navijačima biti zanimljivo da prate Rems, čije će boje braniti mladi talentovani golman Ognjen Lukić, doskorašnji član Radničkog iz Kragujevca.

Od srpskh igrača u Francuskoj nalazi se samo još Luka Ilić, koji će pokušati da sa Troom obezbedi opstanak.

Francuska Liga 1:

Petak:

Lion – Ajačo 21.00

Subota:

Stazbur – Monako 17.00

Klermon – Pari Sen Žermen 21.00

Nedelja:

Tuluz – Nica 13.00

Anže – Nant 15.00

Lens – Brest 15.00

Lil – Okser 15.00

Monpelje – Troa 15.00

Ren – Lorijen 17.05

Marsej – Rems 20.45

Francuska Liga 1:

Luka Ilić – Troja

Ognjen Lukić – Rems

BONUS VIDEO Kilijan Mbape – najplaćeniji fudbaler današnjice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar