Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U razmaku od dva dana smo gledali dva drugačija meča koja su odigrali dva srpska tima u evropskim mečevima.

Crvena zvezda je glatko poražena od Jang Bojsa u Bernu i izgubila je šanse da se nađe u nokaut fazi Lige Evrope, dok šansu za to TSC iz Bačke Topole i dalje ima.

PROČITAJTE JOŠ:

I više ne može da se kaže: „Nemaju šanse da naprave čudo“ u LE. Pitanje je da li bi to i bilo čudo, s obzirom na to kako igra ekipa Žarka Lazetića. U Superligi su odigrali nerešeno sa Zvezdom 1:1, Partizanovu igru su razmontirali sa 4:0, a i u Evropi su poprilično tvrd orah.

Skoro nikom nisu dali da ih pregazi, svima su makar jednom pokazali zube i dokazali da svima u grupi mogu da daju gol, zbog čega je pitanje da li bi bolje prošli i imali više od jednog boda da su imali više sreće i dobili nešto lakšu grupu.

Vest Hem, Olimpijakos i Frajburg, to su tri protivnika koje su mnoge kolege označile kao „paklenu grupu“.

„Čekićari“ su došli kao šampioni Lige konferencija iz prošle sezone, Olimpijakos godinama igra evropska takmičenja i šeta se između Lige šampiona i Lige Evrope i sa iskustvom takvih ekipa je teško meriti se.

Frajburg je tu tek poslednjih godina počeo da igra Evropu, ali je svejedno tim koji dolazi iz Bundeslige i koji se izdvojio iz čitave grupe uz Engleze.

Nemci su jedini i koji su ozbiljno potukli TSC sa 5:0 i 3:1. Olimpijakos je vodio sa 2:0 golovima Podensa i Masurasa, pa su Đakovac u 63. i Pantović u 90. minutu vratili egal.

TSC je posle poraza od Brage u kvalifikacijama za Ligu šampiona polako rastao i jeste on izgubio od Vest Hema u Engleskoj 3:1, ali je i u tom meču poveo golom Petra Stanića u 48. minutu.

Ako je u Evropi pravilo da kvalitet kad-tad dođe do izražaja, došao je kad su proradili Kudus, Benrama, Vord-Praus i Souček, koji su onda doneli prevagu u korist „čekićara“.

Nije sramota izgubiti od tima iz Premijer lige, svi znamo koliko je to takmičenje surovo, osetili su na svojoj koži mnogi u Evropi prošle sezone.

Čak je i protiv Frajburga TSC poveo u Bačkoj Topoli, kad je Nemanja Petrović u 13. minutu realizovao dobar pas od Saše Jovanovića.

I taj meč je srpski klub izgubio sa 3:1 zbog het-trika Vinčenca Grifa, ali je pitanje šta bi se dešavalo i kako bi ti mečevi išli da Superliga nije ovakva kakva je i da je konkurencija jača, te da su Lazetićevi igrači bili spremniji da odgovore na evropski izazov do kraja.

Videlo se to i u četvrtak uveče na TSC areni. Vest Hem je pobedio jednim golom Součeka u 89. minutu i u jednom od retkih trenutaka kada je Lazetićevoj ekipi pala koncentracija.

Foto: STARSPORT photo Belgrade Serbia

„Pala nam je koncetracija na kraju i oni su to iskoristili. Nisu nas nadigrali, u nekim momentima smo i bili bolji. Šta je tu je. Ako budemo igrali ovako u Pireju imamo čemu da se nadamo“, rekao je Lazetić posle meča sa Vest Hemom.

Dan kasnije verovatno još sanja šuteve Uroša Milovanovića i svojih igrača jer je TSC imao nekoliko veoma opasnih da zatrese mrežu engleskog kluba. Da je imao više iskustva u ovakvim mečevima, verovatno bi se to i desilo.

Evropa to kažnjava i takve stvari se uče, a čini se da TSC to malo bolje uči od ostalih naših predstavnika. Videli smo kako je Zvezda u, doduše jačem takmičenju, prošla u grupi sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsom.

Samo jedan bod iz pet utakmica do sada, isto kao i TSC, ali uz drugačiji utisak. Vest Hem je jači tim od Jang Bojsa i u Premijer ligi je ispred Čelsija, a u „plavce“ je ulupano milijardu evra.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Olimpijakos se sa drugog mesta „krlja“ sa Panatinaikosom i AEK-om za titulu u Grčkoj, a i PAOK tu vreba svoje šanse, dok je Frajburg deveti u Bundesligi.

Jang Bojs je trenutno drugi u Švajcarskoj, Mančester siti je mnogo iznad svih ostalih i tu nema svrhe da se bilo šta poredi, a Lajpcig je peti u Nemačkoj.

Ako gledamo i to kroz prizmu koliko je novca potrošeno u Zvezdi, a koliko u TSC-u, onda je bolji utisak ostavio tim iz Bačke Topole.

O Partizanu da i ne pričamo. Crno-beli su izgubili u plej-ofu za Ligu konferencija od Nordsjelanda, u dva meča kao da su igrali protiv Sitija sa 5:0 i 1:0 i to nakon što su teškom mukom izašli na kraj sa Sabahom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vojvodina je odigrala korektno protiv APOEL-a ali je oba puta gubila sa po 2:1. Čukarički je u četvrtak uveče u Ligi konferencija dugo vodio protiv Ferencvaroša, ali je na kraju poražen, pa je u svojoj grupi ostao na nula bodova.

Fjorentina, Ferencvaroš i Genk su ipak bili preveliki zalogaj za „brđane“ koji nisu pokazali kompaktnost, ideju i hrabrost koju je pokazao TSC.

Budimo realni na kraju, tačno je da jedan bod ne znači mnogo i da bismo imali mnogo više razloga da kažemo „bravo“ bilo kom našem klubu koji je na primer prošao grupu u Ligi šampiona, Ligi Evrope ili Ligi konferencija, ali imamo to što imamo i ako je ovo naznaka dobrog početka TSC-a, onda ne bi trebalo da nas čudi ako od naredne sezone prolazak grupe bude očekivan za klub iz Bačke Topole.

BONUS VIDEO: Žarko Lazetić posle meča TSC – Vest Hem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar