Foto: EPA/ Valeriano di Domenico / POOL; Youtube screenshot/ Hrvatska radiotelevizija

Robert Levandovski je u četvrtak uveče podigao trofej za najboljeg igrača 2020. godine u izboru FIFA, a u rukama je držao remek-delo hrvatske umetnice Ane Barbić Katičić.

Kako je sama istakla želela je da stvori minimalističku kompoziciju koja odiše jednostavnošću, te da to pomiri sa vrednostima Svetske kuće fudbala (FIFA).

Dobila je taj zadatak u nezgodnom trenutku kada je ugled FIFA bio narušen zbog skandala sa korupcijom, te je Sep Blater uskoro napustio čelo ove organizacije početkom 2016. godine, a nasledio ga je i dalje aktuelni predsednik Đani Infantino.

PROČITAJTE JOŠ

Nije od početka imala nameru da zapravo postane dizajner trofeja koji je FIFA odlučila da bude potpuno nov kada se 2016. nakon šestogodišnje saradnje odvojila od „Frans fudbala“.

Ipak, Zvonimir Boban, zamenik generalnog sekretara FIFA, predložio joj je ovu ideju kada je čuo za konkurs. Godinama je bivši fudbaler pratio rad zagrebačke umetnice.

„Bio je početak septembra kada kada me Zvone pozvao i izneo mi svoju ideju. Već 15 minuta kasnije sedela sam za stolom i krenula s prvim skicama, jer tako to ide kada radiš s Bobanom. Kada ima ideju u glavi, traži da se odmah krene u realizaciju…“, prepričava Ana.

Ovo je bio njen prvi susret sa sportom u profesionalnoj karijeri. Objasnila je kako je tekao proces izrade samog trofeja.

„Preko vikenda se bukvalno nisam odvajala od stola i skica i tu sam napravila nekakve konkretnije obrise. Ali do zaista zadnje verzije prošla su gotovo dva meseca, jer mnogo je toga trebalo na trofeju definisati kako bi dobio završnu glazuru. Sva ta slova, linije, lopta… sve je to trebalo uklopiti u čitavu priču kako bi se dobio ovaj, tvrdim, jedinstveni trofej. Ne mogu da vam opišem koliko sam ponosna što sam dobila priliku da učestvujem u stvaranju nečega ovako velikog i važnog. Još mi sve to izgleda pomalo neverovatno“.

Tri rivala za nagradu FIFA
Foto: EPA-EFE/Valeriano di Domenico / POOL

Trofej predstavlja sklop modernog i tradicionalnog.

Lopta na vrhu predstavlja istoriju fudbala i FIFA (baš kao i na čuvenom trofeju Svetskog prvenstva, popularnoj „Boginji“) i poštuje fudbalsku tradiciju uz moderan dizajn. Zapravo bi trebalo da predstavlja loptu sa prvog Mundijala održanog u Urugvaju 1930. godine.

„Dominiraju platina i karbon, mislim da je lopta satkana od posebnog aluminijuma. Sam trofej je visok nešto preko 30 cm, težak oko šest kilograma, tako da mu i ta težina daje dodatnu impresivnost kada ga imate u rukama. Trofej je rađen u jednoj ciriškoj fabrici u kojoj se slažu posebni materijali za letove u svemir, trofej je napravljen zaista najmodernijom tehnologijom. Bila sam u fabrici, zaista je neverovatno ono što sam tamo videla…“

Kada je dizajnirala ovaj trofej verovatno nije ni sanjala da bi mogao da ga podigne jedan fudbaler Hrvatske. Ne samo da se to desilo već je Luka Modrić postao najbolji fudbaler sveta u trećem po redu godišnjem glasanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luka Modric (@lukamodric10)

„To je trenutak koji ću pamtiti čitav život. Bilo je veličanstveno. Proglašenje Luke Modrića iz naše Hrvatske najboljim igračem sveta, dok istovremeno milijarde ljudi na svetu igraju i prate fudbal, ispisuje najlepše stranice naše sportske istorije. I k tome još činjenica da podiže u svojim rukama hrvatski dizajn, čini me neopisivo ponosnom i srećnom“, rekla je Ana za Index.hr dve godine ranije.

Ova Hrvatica ima zapravo dva fakulteta. Nakon završenog Pravnog fakulteta 1995. odlučila je da se posveti umetničkoj karijeri, pa je 2002. godine diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti.

Tokom studija je boravila u Parizu, a imala je 20 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Finskoj, Francuskoj, Belgiji i Izraelu.

Služi se različitim likovnim tehnikama i medijima, pa je radila i ilustracije za knjige, novine i plakate, pa čak i dizajn namešaja. Ovde možete pogledati sve detalje na ovom trofeju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram