Ivan Bekjarev Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Ivan Bekjarev, veliki bard srpske glumačke scene, preminuo je u 74. godini od posledica koronavirusa, a njegova strast prema crveno-belim bojama, dugo će se pamtiti.

Bio je redovan na mečevima kako fudbalskog, tako i košarkaškog kluba, a o klubu za koji je navijao od dečačkih dana, često je govorio u svojim javnim nastupima.

PROČITAJE JOŠ:

Kada su ga u jednom intervjuu za „Novosti“ pitali šta je prvo, glumac ili Zvezdaš, imao je jasan odgovor:

„I jedno i drugo. Otkad znam za sebe ja sam zvezdaš, a karijera glumca je, naravno, došla kasnije“, rekao je Ivan, koji se šalio i na račun toga da je „nerešeno“ kada je reč o broju odigranih predstava i mečeva koje je gledao uživo.

PROČITAJTE JOŠ: Zvezdaš pre svega: Voljeni klub se oprostio od glumca

Tada je govorio i o svojim fudbalskim počecima.

„Svi mi, dečaci iz kraja, Starog đerma, jurili smo za loptom, a onda smo došli smo da igramo za Zvezdu. Posle smo igrali predigru prvom timu, na terenu petlići i vukovi. Ja desni bek, a protiv mene Trifke Mihajlović, u to doba najbolji u Evropi u svom godištu. Izgubismo sa 5:0, a Trifke je dao ‘samo’ tri gola i dva namestio“.

Otkrio je i da je fudbal zavoleo zbog Rajka Mitića, Zvezdine legende, po kome stadion u Ljutice Bogdana sada nosi ime.

„Zavoleo sam fudbal pre svega zahvaljujući Rajku Mitiću, Zvezdinoj prvoj zvezdi. Jednom slučajno, dok još nisam umeo da prepoznajem fudbalere, kada sam imao svega tri godine, bio sam na jednoj od Zvezdinih utakmica koja je igrana po blatnjavom terenu. I lopta je pogodila jednog igrača u leđa i na njegovom dresu se ocrtao krug. Prateći tog igrača, saznao sam da se radi o velikom Rajku Mitiću“.

Govorio je da nikada nije znao šta više voli, fudbal ili košarku, četiri decenije svog života je posvetio radu u upravama klubova. Bio je veliki prijatelj sa Rankom Žeravicom i mnogim drugim stručnjacima.

Sećao se rado i dana kada je sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, rediteljima Jovanom Ristićem i Zdravkom Šotrom, spremao rođendanske proslave crveno-belih, svakog 4. marta.

„Brojne parole koje se i danas koriste smislili smo mi. Radili smo sa navijačima, želeli smo da navijaju sportski i bilo je rezultata“, pričao je Ivan.

Neverovatno zvuči i da je repertoar predstava u kojima je igrao, pravio prema kalendaru Crvene zvezde.

Iako je bio poznat kao okoreli zvezdaš, uvek je govorio da ne razume one koji ne navijaju za Partizan kada crno-beli nastupaju u evropskim takmičenjima.

Biranim rečima je pričao i o našoj fudbalskoj instituciji, večitom derbiju Crvene zvezde i Partizana i od njega bi, posebno ove mlađe generacije, imale šta da nauče.

„Kada bih se ja pitao niko ne bi mogao da postane Beograđanin, a da prethodno nije bio na derbiju. Večiti derbi je neizbrisiv deo istorije grada“, govorio je Bejkarev.

Kao što je i Ivan bio i ostaće neizbrisiv deo istorije srpskog glumišta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram