Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nova drama pred turnir u Kataru.

FIFA i organizatori Svetskog prvenstva u Kataru našli su se pod velikim pritiskom od strane predstavnika osam fudbalskih saveza koji su doneli odluku da na Mundjalu kapiteni njihovih selekcija nose traku duginih boja.

PROČITAJTE JOŠ...

Od 13 zemalja koje su se kvalifikovale na turnir iz Evrope, osam se uključilo u kampanju „One love“ (Jedna ljubav), koja je 2020. godine započela u Holandiji.

„Ovo je važna poruka koja ide uz fudbal. Na terenu svi smo jednaki, i tako bi trebalo da bude u svakom delu društva. Tu poruku šaljemo na ovaj način, rekao je Virdžil van Dajk, kapiten Holandije.

„Naša ljubav prema fudbalu nas ujedinjuje. Nema veze odakle dolazite, kako izgledate i koga volite. Fudbal je tu za sve i naš sport mora da stane uz ljude širom sveta koji se suočavaju sa diskriminacijom i isključivanjem“, rekao je Manuel Nojer, kapiten Nemačke.

Sa tim se složio i Hari Kejn, kapiten Engleske:

„Počastvovan sam jer imam priliku da se prodružim mojim kolegama kapitenima u ovoj kampanji“, rekao je Kejn.

U njoj će učestvovati Holandija, Engleska, Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Norveška, Švedska, Švajcarska i Vels.

Ostaje da se vidi reakcija organizatora, pogotovo jer će Mundijal biti održan u zemlji u kojoj važe izuzetno striktni zakoni.

Sa druge strane, među kapitenima koji su pružili podršku ovom gestu nisu se našli predstavnici Hrvatske, Poljske, Portugala, Španije i Srbije.

Kapiten Poljske Robert Levandovski je od legende ukrajinskog fudbala Andreja Ševčenka dobio traku u bojama ove zemlje, dok su kapiteni preostale četiri zemlje, među kojima je i naš Dušan Tadić, istaknuti kao oni koji neće podržati ovu kampanju.

BONUS VIDEO Dušan Tadić asistirao za istoriju, Ajaks slavio na otvaranju sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram