Foto: MICAH CROOK/PPAUK / Shutterstock Editorial / PA Images / Alamy / Alamy / Speed Media / Zuma Press / Profimedia

Napravili su potez koji im je umalo uništio karijeru.

Postoji nešto što svi znaju da ne sme da se uradi ako ste profesionalni fudbaler, a to je da se kladite na bilo koji sport ili sportsku aktivnost.

To jeste malo ironično, jer gotovo da 90 odsto klubova na svojim dresovima za sponzora ima kladionice.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ako neki od profesionalnih fudbalera to i urade, sledi i velika kazna. Poslednji od onih koji je to uradio bio je napadač Brentforda Ajvan Toni, koji je treći strelac lige sa 20 golova.

Fudbalski savez Engleske je suspendovao Tonija na osam meseci, do 16. januara 2024. godine i kaznio ga sa 50.000 funti, nakon što je fudbaler priznao 232 prekršaja u vezi sa klađenjem.

Ta kazna odnosi se samo na engleski fudbal, pa je Fudbalski savez Engleske odlučio da traži od FIFA da se suspenzija proširi globalno.

Foto: John Walton / PA Images / Profimedia

Ako FIFA uvaži zahtev, 27-godišnji fudbaler za tih osam meseci neće moći da igra na pozajmici ni u jednom stranom klubu.

Prema standardnoj proceduri, FIFA bi preispitala sve što je FA uradio, ali ne postoji očigledan presedan u kome svetska kuća fudbala nije uspela da odobri zabranu igranja na svetskom nivou u okolnostima poput ove.

Toni će moći da trenira sa ekipom tek od 17. septembra, a ove sezone je postigao 21 gol u 35 utakmica za Brentford i treći je strelac Premijer lige.

Nije Englez jedini koji je napravio ovakav skandal, već su to uradile i mnoge premijerligaške zvezde.

Andros Tausend/Foto: EPA-EFE/Adam Davy

Andros Taunsend je još jedan bivši reprezentativac Engleske koji je karijeru proveo uglavnom u Premijer ligi.

Tokom sezone 2012/13, Taunsend je otkrio da je izgubio 46.000 funti za jednu noć dok je bio usred zavisnosti od kockanja, a bivši igrač Totenhema je zbog toga bio suspendovan na četiri meseca zbog kršenja pravila.

Igrač je uspeo da potraži pravu pomoć u mesecima nakon optužbe za Fudbalskog saveza Engleske i otkrio je da je njegovo onlajn klađenje počelo kada je video reklamu na televiziji i preuzeo aplikaciju za kladionicu.

Legenda Sautemptona i Premijer lige, Met le Tisije, priznao je da je bio u šemi nameštanja mečeva u svojoj autobiografiji.

Pokušao je da zajedno sa svojim prijateljima napravi profit preko opcije za klađenje – prvi aut na meču u prvom minutu.

Ipak, Le Tisije je izbacio loptu van terena nakon završetka prvog minuta, te on i njegovi prijatelji nisu zaradili od te opklade.

Englez na kraju nije kažnjen zbog ovog poteza, ali bi verovatno bio, da je na vreme izbacio loptu sa terena.

Lako je zaboraviti da je Danijel Staridž nekada bio prvi napadač Engleske i da je bio sastavni deo uzbudljivog tima Liverpula.

Međutim, Staridž je imao karijeru isprekidanu povredama i 2019. je proglašen krivim za kršenje pravila klađenja nakon navoda da je preneo insajderske informacije o potencijalnom transferu u januaru 2018.

FOTO: EPA-EFE/PETER POWELL
FOTO: EPA-EFE/PETER POWELL

Prvobitno je izgledalo da će Staridžu biti izrečena šestonedeljna zabrana, iako se Fudbalski savez Engleske tada žalio na nalaze nezavisne komisije.

Na kraju je odlučeno da se dvostrukom osvajaču Lige šampiona uvede zabrana od četiri meseca, koja se odnosi na igranje u svim profesionalnim klubovima.

Staridž je takođe kažnjen sa 150.000 funti, a turski klub Trabzonspor je brzo raskinuo Staridžov ugovor.

Nešto slično je uradio i sadašnji kapiten Njukasla Kiran Tripije, koji je svojim prijateljima otkrio da će se na leto 2019. godine realizovati njegov transfer u Atletiko Madrid iz Njukasla.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Tripijeu je na kraju zabranjeno obavljanje svih aktivnosti u vezi sa fudbalom na 10 nedelja, kažnjen je sa 70.000 funti i primoran je da plati troškove.

Argentinac Martin Demikelis je osvojio titulu u Premijer ligi sa Mančester Sitijem tokom sezone 2013/14, a Argentinac nije bio imun na kockanje.

Demikelis je dobio kaznu od 22.000 funti za klađenje na fudbalske utakmice u maju 2016. godine. Ispostavilo se da je defanzivac stavio 29 fudbalskih opklada na mečeve u periodu od tri nedelje, pri čemu je uspeo da izbegne zabranu, iako ga je Fudbalski savez Engleske upozorio na njegovo ponašanje.

BONUS VIDEO Opšta tuča fudbalera Tajlanda i Indonezije u finalu Igara Jugoistočne Azije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar