Omonija Zvezda
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde će u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona gostovati kiparskoj Omoniji, staroj mušteriji na internacionalnoj pozornici koja je u međuvremenu znatno izmenila "lični opis".

Crveno-beli su sa šampionom Kipra odmerili snage u dva dvomeča, 2001. i 2012. godine, a Zvezda je iz oba susreta izašla kao pobednik.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi put, u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona Zvezda je na gostovanju u Nikoziji izborila remi golom Pjanovića, nakon čega je usledio pravi fudbalski triler u Beogradu.

Radost zvezdaša najavio je Lerinc u 53. minutu, ali je Kaiafas u 71. vratio neizvesnost koja je trajala samo osam minuta, do gola Aćimovića vrednog plasmana u sarednu rundu.

Pregršt neizvesnosti doneo je i dvomeš odigran 11 godina kasnije. Prvi duel u Beogradu završen je bez pogodaka, a mirne mreže su ostale i posle kiparskih 90 minuta. Usledili su produžeci, a potom i penal rulet u kojem je u junaka izrastao Boban Bajković sa dve odbrane.

Iz perspektive tradicije, susret srpskog i kiparskog šampiona obećava pregršt uzbuđenja, ali dosadašnje susrete treba uzeti za značajnom dozom rezerve, jer su rivali u međuvremenu potpuno izmenili „lični opis“ i filozofiju.

Kao i u Crvenoj zvezdi, značajnu polugu u igri Omonije poslednjih godina predstavljaju stranci, a legionare iz Nikozije predvodi iskusni Španac Žordi Gomez. Fudbalski arkitekta sa Pirineja drži sve konce igre u svojim rukama, a o važnosti uloge najbolje govori i kapitenska traka koja mu je dodeljena.

Uz Gomeza, okosnicu tima čine Ernest Asante, krilni napadač iz Gane, defanzivci Adam Lang iz Mađarske i Mihael Luftner iz Češke, kao i napadači Mihal Duris iz Slovačke i Francuz Erik Bautek čiji je zadatak da nadomeste odlazak Meta Derbišajera, najboljeg strelca prošle sezone koji se otisnuo u Australiju.

Omonija je drugi najtrofejniji tim na Kipru sa 21 titulom, što je za sedam manje u odnosu na vodeći APOEL. Kup Kipra su osvajali u 14 navrata, a sa klupe ih predvodi Norvežanin Hening Berg, bivši defanzivac Mančester junajteda i Blekburna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar