Ohi Omoijuanfo i Robert Levandovski Foto: Starsport, EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Napadač Zvezde trenutno je najbolji strelac Evrope, odnosno dao je najviše golova, ali...

Ohi Omoidžuanfo, fudbaler Crvene zvezde, blistao je najpre u dresu Moldea, a prelaskom u tabor srpskog šampiona nastavio je da trese mreže.

PROČITAJTE JOŠ

Snažni, 28-godišnji norveški napadač nigerijskog porekla je trenutno najbolji strelac Evrope sa 32 pogotka, odnosno postigao je najviše golova, ali… Prema računanju u trci za „Zlatnu kopačku“, ne vrednuju se isto pogoci u svim prvenstvima.

Naravno, veću vrednost imaju golovi u najjačim evropskim ligama, pa je tako Ohi u zaostatku za vodećim Robertom Levandovskim, jer je mreže tresao u Norveškoj i sada u Superligi Srbije.

U oba šampionata se gol množi sa koeficijentom 1,5, dok se u „ligama petice“ (Španija, Francuska, Nemačka, Italija, Engleska) svaki pogodak vrednuje dvostruko.

Zato je Levandovski prvi u trci za „Zlatnu kopačku“ sa 29 golova, odnosno 58 bodova, dok je Ohi na 10 poena manje sa 32 pogotka.

Omoidžuanfo je na gostovanju Metalcu, u pobedi 2:1 u 27. kolu Superlige, poboljšao saldo i na šest prvenstvenih utakmica u dresu Zvezde je pet puta zatresao mrežu. Po jednom se u strelce upisao još i protiv Čukaričkog, Partizana, Voždovca i Novog Pazara, nije matirao samo Proleter.

Crvena zvezda je konačno dobila golgetera koji pogađa u kontinuitetu i koji može da bude i te kako značajan faktor u pohodu na petu uzastopnu titulu.

Ohi u duelu sa golmanom Metalca Dušanom Markovićem; Foto: Starsport

Jedino mu na ruku ne ide to što je Levandovski na poslednjih pet utakmica postigao isto toliko golova, ali je od toga pogađao na tri meča, na dva je postio. Dvostruki strelac je bio protiv Bohuma i Grojter Firta, golove nije dao Ajntrahtu i Bajer Leverkuzenu, dok je protiv Hofenhajma doneo bod (1:1).

Bajernu je do kraja Bundeslige ostalo još osam utakmica i prvi je na tabeli sa 60 bodova, sedam više od Borusije Dortmund koja ima i meč manje. Zvezda se na tabeli Superlige izjednačila sa Partizanom na vrhu, ima još 10 duela do kraja prvenstva, tri u ligaškom delu i sedam u plej-ofu, pa će Ohi i Levandovski voditi žestoku borbu celo proleće.

ZLATNA KOPAČKA

Robert Levandovski (Bajern) 29 golova, 2 koeficijent, 58 bodova

Ohi Omoidžuanfo (Crvena zvezda) 32, 1,5, 48

Ćiro Imobile (Lacio) 21, 2, 42

Patrik Šik (Bajer Leverkuzen) 20, 2, 40

Karim Benzema (Real) 20, 2, 40

Mohamed Salah (Liverpul) 20, 2, 40

Dušan Vlahović (Juventus) 20, 2, 40

Tomas Lene Olsen (Lilestrom) 26, 1,5, 39

Deniz Undav (Union Sen Žiloaz) 24, 1,5, 36

Marko Livaja (Hajduk Split) 22, 1,5, 33

Zvezdinom golgeteru zapravo nedostaje sedam golova da bi prestigao poljskog napadača – deluje mnogo, možda i previše, ali ne i nedostižno.

Zanimljivo, u Top 10 se nalaze i po jedan srpski i hrvatski golgeter. Dušan Vlahović više nije prvi strelac Serije A sa 20 golova, jer jedan više ima Ćiro Imobile iz Lacija, pa je zvezda Juventusa na sedmom mestu sa 40 bodova.

Još trojica napadača imaju isti broj poena, u pitanju su Patrik Šik (Bajer Leverkuzen), Karim Benzema (Real) i Mohamed Salah (Liverpul).

Hrvatski špic Marko Livaja je na 22 gola u dresu Hajduka iz Splita, pa je na 10. poziciji sa 33 boda.

Među odabranima, u 15 najboljih, nalazi se i Rikardo Gomeš iz Partizana (14. mesto) sa 21 pogotkom i 31,5 bodova.

BONUS VIDEO Navijanje navijača Zvezde: Srbi i Rusi braća zauvek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare